Je li zdravija mineralna ili obična voda?
23/05/2020

Godinama se već vode rasprave na temu što je najbolje piti za hidrataciju. Dok ljubitelji mineralne vode favoriziraju vodu s mjehurićima, pobornici takve ideje mineralnu vodu smatraju nezdravom uspoređujući ju s ostalim gaziranim pićima. Takvi većinom spadaju u skupinu koja smatra da je najzdravija voda ona iz slavine, ali mišljenja se i dalje razilaze pa neki smatraju da je najzdravija izvorska voda, a u raspravu se nerijetko uključuje i flaširana obična voda. Sve to vodi do najvažnijeg pitanja: što je najzdravije piti?

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAMineralna voda

Mišljenja o mineralnoj vodi su podijeljena, ali činjenica da se radi o prirodnoj vodi opovrgava sve argumente koji se temelje na prerađenim tekućinama kao što su gazirani sokovi. Ovaj napitak iznimno povoljno djeluje na ljudsko zdravlje, a i siguran je izvor svakidašnje hidratacije. Iako postoje mnogi mitovi o škodljivosti mineralne vode, većinom se radi o čistoj prijevari jer mineralna voda ne može naštetiti ljudskom organizmu u količini u kojoj ju možemo popiti. Eventualno može doći do privremene nadutosti, ali i to može biti rezultat drugih čimbenika, poput teške hrane koju ste pojeli netom prije nego što ste popili mineralnu vodu. No, to samo znači da je razgradnja u crijevima u tijeku i da mineralna pomaže vašoj probavi da bolje radi. Osim što hidratizira, mineralna voda pomaže nam nadoknaditi i minerale koje tijekom dana gubimo kretanjem. Suprotno mišljenju protivnika mineralne vode, važno je napomenuti da mineralna voda uopće ne sadrži šećere i nikako ne deblja. Upravo je zato odličan izbor pića nakon jela, koje će uz mineralnu vodu imati veću nutritivnu vrijednost.

 

Voda iz slavine

Hrvatska voda zauzima visoko mjesto na svjetskoj listi najzdravije i najkvalitetnije vode. Možemo se pohvaliti iznimno pitkom i bistrom vodom koju, za razliku od nekih drugih europskih država, možemo koristiti za sve naše potrebe, od pranja veša, tuširanja, kuhanja, pa sve do direktnog unošenja u organizam. Međutim, voda iz slavine oticanjem kroz cijevi često usput “pokupi” tragove kamenca ili klora, a oni često mogu biti jasno vidljivi na našem posuđu. Tada voda poprima bijelu, neprivlačnu boju koja kod nekih izaziva gađenje pa ju zbog toga izbjegavaju piti. Ipak, činjenica je da je voda iz slavine najzdraviji izvor hidratacije upravo zato što je pročišćena i filtrirana te ne stoji na mjestu, nego neprestano teće. Ipak, kvarovi na cijevima često uništavaju kvalitetu vode, što ju nekima čini odbojnom za piće.

 

Flaširana voda

Mnogi se kunu da je ovakva voda najkvalitetnija za piće. Međutim, često se radi samo o filtriranoj vodi iz slavine koju proizvođači prodaju po skupim cijenama. Vodu možete filtrirati i sami kod kuće, a uz to je flaširana voda prepuna čestica plastike koje joj nerijetko daju čudan okus, a zna se da voda nema okusa. Flaširana voda jako dugo stoji u bocama i gotovo nikada nije svježa. Ipak, ako je vaša voda iz slavine toliko loša da se ne može ni prokuhati niti filtrirati na bilo koji način, vjerojatno ste prisiljeni kupovati flaširanu vodu, iako je voda kao takva najmanje preporučljiva.

 

Izvorska voda

Znamo da je sve što je prirodno iznimno korisno za naš organizam. Međutim, u moderno vrijeme, razvojem automobile, motora i ostalih prijevoznih sredstava koja ispuštaju otrovne plinove, kao i tvornica te zagađenjem okoliša smećem, kvaliteta izvorske vode svakodnevno opada. Istina je da bi ona bila najzdravije postojeće piće da nije izložena vanjskim utjecajima i otrovima koje upija kroz zemlju i koje donosi zrak. U izvorima blizu zagađenih rijeka, velikih gradova i aktivnih tvornica često se mogu pronaći iznimno opasne i kancerogene tvari, pa čak i čestice fekalija i slično. Upravo zato se pri konzumaciji izvorske vode savjetuje izniman oprez te provjera okoliša, bistrine i kakvoće vode prije same konzumacije.

Pročitajte još