Pogledajte je li baka bila u pravu
19/01/2020

Bake i djedovi možda su manje obrazovani od svoje djece i unuka, ali oni su zasigurno mudriji i iskusniji. Oni svoje savjete nesebično dijele mlađim naraštajima, upravo zato što su i sami u nedavnoj prošlosti pribjegavali istim metodama liječenja.nPri prvim znakovima prehlade, poput hunjavice, kihanja, vrućice i kašlja, baka pred vas stavlja pun tanjur domaće juhe bogate mesom i raznim povrćem. Da juha liječi govore nam od malih nogu, ali je li to uistinu tako?

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAMnogi od nas čvrsto vjeruju u dobrobiti i blagodati domaće juhe, te u njeno svojstvo da izliječi prehladu i lakše bolesti dišnog sustava. No, unatoč tome, dokaza za to nema. Svi znamo koliko dobro čaj djeluje u borbi protiv prehlade, ali ispijanje čaja temelji se na istome na čemu i juha. Vruća voda glavni je sastojak juhe, u koju se zatim ubacuje meso i povrće, a upravo to pomaže pri suzbijanju sluzi u grlu i poboljšanju cirkulacije. Tako imunitet jača, a tijelo postaje otpornije na prehlade i viroze. Juha u sebi zadržava vitamine iz povrća i mesa, koji mogu ubrzati oporavak.

Također, juhe sadrže hranjive tvari poput visokog udjela vlakana i antioksidansa, a za potrebe našeg organizma dovoljan je tek jedan tanjur juhe dnevno. Istraživanje na Sveučilištu u Nebraski 2000. godine pokazalo je da domaća pileća juha puna povrća sprječava aktivnost bijelih krvnih zrnaca koja uzrokuju upale. Upravo to pomaže u smanjenju stvaranja sluzi i odčepljivanju nosa. Isto tako, u izvješću UCLA iz 1998. stoji da pileća juha pomaže u sprječavanju ulaska zaraznih čestica u organizam kroz nos. Ali sve to vrijedi i za čajeve, stoga možemo zaključiti da osim potrebne hidratacije drugih zdravstvenih koristi iz juhe nema.