Izvoraši proslavili 26. rođendan
27/07/2020

Hrvatsko kulturno društvo Izvor iz Donje Motičine proslavilo je 26 godina uspješnog rada uz druženje, pjesmu i ples na ribnjacima Peršić u Donjoj Motičini. Predsjednica društva Mira Bijuklić rekla je kako su ove godine zbog epidemije koronavirusa izostala brojna druženja, smotre i nastupi te su odlučili pozvati nekoliko prijateljskih KUD-ova kako bi obilježili rođendan. Pozivu su se odazvali HKUD Biseri Slavonije iz Beničanaca i KUD Đurđenovac te Udruga starih športova Slavonac Našice.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAOve godine uspjeli smo održati Korizmenu smotru i proslavu Vinceva, a onda nas je zadesila korona. Trebali smo ići i na putovanje u Bugarsku na međunarodnu smotru i brojne druge smotre. Sve je to otkazano, a ovaj rođendan je prilika da se malo podružimo, zapjevamo i zaplešemo. Nadam se kako će se situacija popraviti te da ćemo neke planove u drugom dijelu godine moći izrealizirati poput Jesenske noći i Božićnog koncerta.” – rekla je predsjednica Bijuklić.

 

50-tak članovi HKD-a ponosni su ambasadori sela i nositelji tradicijske baštine svoga mjesta koji su sudjelovali na brojnim međunarodnim smotrama u Beču, Pragu, Rimu, Barceloni, Monte Carlu, Veneciji, Budimpešti, Sarajevu. HKD Izvor poznat je po brojnim aktivnostima i svake godine organizira smotru Motičino moje drago selo, Motičku ljetnu noć, nastup na Misi zahvalnici, Korizmenu smotru, proslavu Vinceva. Od ove godine HKD ima i novog voditelja Miroslava Šarić iz Našica.

Jako mi je drago što sam pozvan za voditelja. Dosta planova koje sam imao zbog koronakrize nisu izrealizirani, no, sve će to doći ponovno na program kada epidemija bude završena. Želim s članovima izvoditi motičke pjesme, plesove i običaje koji se dosad nisu izvodili i koji su već pomalo zaboravljeni i time upotpuniti dosadašnji repertoar društva.” – rekao je novi voditelj Šarić kazujući kako svu inspiraciju za koreografije pronalazi u selu, sa starih snimki, fotografija i starih zapisa te ju želi prilagoditi i prezentirati na sceni. Predsjednica Bijuklić naglasila je kako društvo ima jako dobru suradnju s ostalim udrugama u selu i potporu lokalnih vlasti od strane Donje Motičine i načelnika Željka Kovačevića, koji svaki projekt prihvate, poprate i sponzoriraju te se ovim putem zahvaljuje Općini koja je glavni pokrovitelj i sponzor društva.

Foto: ustupljene fotografije