Izolacija je savršeno vrijeme za posvećivanje sebi
05/04/2020

Unazad nekoliko tjedana svi smo suočeni s mnogim promjenama i mjerama koje su uvelike promijenile naš način življenja. Broj zaraženih korona virusom i dalje neprestano raste, a većina je već navikla na boravak kod kuće. Neizvjesno je koliko ćemo dugo još morati izbjegavati socijalne kontakte i druženja, ali postoje načini na koje biste si mogli olakšati dane pune stresa, nostalgije i nedostatka socijalizacije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAVodite računa o svome zdravlju

Svakako je važno još jednom napomenuti koliko je važna higijena ruku i zaštita prilikom odlaska u trgovine i ljekarne, na što stručnjaci ne prestaju upozoravati. Opskrbite svoje kućanstvo sapunima i dezinficijensima i nemojte dozvoliti da se nađete u situaciji da vam nedostaju takvi proizvodi. Perite ruke prije svakog obroka, čak i ako mislite da su čiste, jer tako ćete biti sigurni da na vašim rukama nema mikroba i da dodirivanjem lica i hrane nema rizika od zaraze korona virusom. Također, ne zaboravite konzumirati što više vitamina koji se nalaze u voću i povrću, a koji će pomoći jačanju vašeg imunološkog sustava.

U samoizolaciji možete isprobavati razne recepte koji se temelje na zdravoj prehrani koja će ojačati otpornost vašeg organizma i dati vam potrebnu energiju. Potrudite se jesti redovito, ali ne pretjerujte u količinama, osobito ako često jedete mesne proizvode. Jedite raznoliko i kombinirajte hranu sa zdravim salatama bez previše začina kako se ne biste susreli s viškom kalorija kojih se mnogima kasnije teško riješiti. Višak kalorija i masnog tkiva može dovesti do raznih bolesti jetre, krvi, žila i srca, a to možete spriječiti jedino zdravom i raznolikom prehranom.

 

Njegujte svoju kožu

Boravak u kući u vrijeme kada je grijanje još uključeno može rezultirati suhom, ispucalom i umornom kožom lica i ruku. Manjak vlage u zraku može dovesti do isušivanja kože ruku, a u nekim slučajevima čak i bolnog pucanja. To je osobito izraženo sada u vrijeme kada se ruke moraju često prati, što uvelike pogoršava kožna oboljenja poput dermatitisa. Ako imate izražene simptome kožnih oboljenja na rukama ili ako su one pretjerano suhe i osjetljive, zaštitite ih rukavicama prilikom obavljanja kućanskih poslova poput čišćenja, no ne zaboravite da pretjerana upotreba rukavica može čak i pogoršati stanje.

Naoružajte se njegujućim kremama baziranim na biljnim sastojcima koje će olakšati vaše tegobe i umiriti upaljenu kožu i iritacije. Nekoliko puta dnevno, u pauzama od kućanskih poslova, namažite svoje ruke debljim slojem hidratantne kreme i ne radite ništa dok koža ne upije kremu. Ako kreme ne pomažu, obratite se svome liječniku za savjet i zamolite ga da vam da odgovarajuću terapiju koja će vam olakšati obavljanje svakodnevnih poslova. Također, ne zaboravite njegovati i kožu lica, jer ona je najočitiji pokazatelj brige za vlastito tijelo. Redovitim korištenjem hidratantnih krema namijenjenih za kožu lica učinit ćete ju mekšom i ljepšom, a vaši podočnjaci bit će manje izraženi.

 

Izađite van

Svjež zrak svakako je pogodan u doba epidemije, osobito pri čestom boravku u zatvorenom prostoru. Izađite na balkon ili terasu više puta dnevno i udahnite svjež zrak kako biste barem malo rasteretili svoja pluća i osvježili cjelokupan organizam. Sunčano vrijeme pogodno je i za šetnje, pa do trgovine umjesto autom možete otići pješice. Šetnja će vam pomoći da se razgibate i malo opustite, a nakon samo pola sata šetnje dnevno lakše ćete i zaspati. Proljetno sunce toplije grije, stoga će vašoj koži dati i potreban vitamin D kojega je manjkalo u zimskim mjesecima.

 

Vježbajte

Pilates, fitnes, joga, sve su to skupovi vježbi koje možete raditi u vlastitom domu u spavaćoj sobi. Upalite si glazbu koja vas opušta i motivira na vježbanje i bacite se na razgibavanje i učvršćivanje mišića. Tijelo će vam biti zahvalno, a rezultati vježbanja tijekom izolacije vrlo brzo će se očitovati u ljepšoj figuri i većoj dozi energije. No, nemojte pretjerivati. Počnite s laganim vježbama, a za pozitivan učinak na zdravlje dovoljno je tek sat vremena vježbanja dnevno, koje možete rasporediti na jutarnje i večernje vježbanje.

 

Meditirajte

Opustite se. Dozvolite sebi da rasteretite vlastiti um i tijelo u ovom stresnom razdoblju. Osigurajte si vlastitu oazu mira u kojoj ćete biti sami nekoliko sati i gdje ćete se moći maksimalno opustiti. Ondje pokušajte izbaciti iz glave sve negativne misli koje vas uznemiravaju i zamijeniti ih onima koje vas vesele. Dozvolite sebi da barem na nekoliko minuta zaboravite na dnevne obveze i težinu situacije koja nas je sve zahvatila. Pokušajte udahnuti duboko, punim plućima i izdahnuti izbacujući svu negativu iz sebe. pri tome možete raditi nešto što volite, nešto što vas opušta i inspirira pozitivnim mislima. Pri meditaciji ne morate sjediti i mirovati, možete raditi bilo što vas veseli. Čistite, spremajte, crtajte, brinite o cvijeću… Meditirati možete svugdje gdje osjećate vlastiti mir.

 

Naspavajte se

Manjak sna može rezultirati razdražljivošću, glavoboljama, manjkom koncentracije i većoj izloženosti stresu. Zato je vrlo važno spavati dovoljno i redovno. Dok ste kod kuće nema potrebe za forsiranjem određenih poslova. Ako ste umorni, odmorite, ako vam se spava, spavajte. Ionako će vam narednih dana biti dosadno, a posao uvijek može čekati. Dajte si oduška i kvalitetno se naspavajte, a sve poslove možete odgoditi za sutradan.

Pročitajte još