Izdano upozorenje!
16/01/2020

Iako Našicama osim guste magle nisu zavladale neke druge vremenske nepogode poput leda, odlučili smo provjeriti bilježi li se ovdje povećan broj ozljeda, kao u nekim drugim gradovima. Jer u Osijeku je do 13. siječnja ove godine na Odjel traumatologije primljeno 40-ak pacijenata, od kojih je šest završilo na operacijskom stolu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASADa kod nas stanje nije toliko alarmantno potvrdio nam je iz Opće županijske bolnice Našice, Mario Gašić – glavni tehničar Centra za objedinjeni hitni bolnički prijem.

„Led kod nas još uvijek nije toliko izražen kao inače, pa je za sada sve, što se tiče lomova u granicama normale. Brojke ne odskaču znatno od zabilježenog broja operacija i lomova tijekom cijele godine.” – rekao nam je Mario Gašić. No upozorava, sve starije osobe trebale bi dodatno pripaziti u ovo vrijeme, hodati uvijek uz pomoć nekoga ili uz neko pomagalo za hodanje koje im daje određenu sigurnost. Također ističe da starije osobe posebice trebaju pripaziti u periodima ranog jutra i kasne večeri kad je veća vlaga i niže temperature pa je pojava leda izvjesnija. Bilo bi čak poželjno da u to vrijeme niti ne izlaze van iz kuće dok svim ostalima preporučuje oprezan hod, bez žurbe.

No nažalost, lomova će biti, jer uz najavljenu prognozu u narednom periodu kada se temperature dodatno spuste, u bolnici su pripremljeni za veću mogućnost povreda, pa očekuju veći priljev takvih pacijenata koji će imati potrebu za hitnom obradom. Najčešće su u Našicama zabilježeni prijelomi podlaktice i donjeg nožnog zgloba.

„Prošle godine imali smo zabilježeno značajno povećanje povreda, upravo u siječnju i veljači zbog niskih temperatura. No osim lomova, u to vrijeme susrećemo se i sa velikim brojem pothlađenih osoba, uglavnom starijih, koje žive same bez nadzora svoje obitelji. Stoga oprez upućujemo svima.” – istaknuo je Mario Gašić – glavni tehničar Centra za objedinjeni hitni bolnički prijem.

Foto: ilustracija