Iz Opće županijske bolnice Našice javljaju kako i dalje imamo samo jednu osobu zaraženu koronavirusom
25/03/2020

Kako navodi ravnatelj dr. Hrvoje Šimić, pacijent je izoliran, nalazi se u posebno opremljenom prostoru te se prati njegovo stanje. Radi se o pacijentu u dobi od 61 godine koji od prije boluje od kronično kardio-pulmonalnih smetnji tj. kronično opstruktivne bolesti pluća s ugrađenim stentom. Izvršenom obradom pronađena je nažalost i upala pluća. Osoba s ovim tegobama se smatra srednje teškim pacijentom. Za sada je u dobrom stanju, stabilan je, komunicira s medicinskim osobljem.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA 

Što se tiče drugih pacijenata, od jučer se u samoizolaciji nalazi jedan pacijent koji je preventivno obrađen čija je obitelj došla iz Njemačke, a pacijentu je potreban hitni kirurški zahvat. Zbog sigurnosti pacijenata i medicinskog osoblja provodi se testiranje kako bi se smanjio rizik na najmanju moguću mjeru.

 

“Veliki je priljev ljudi i vidimo da je veliko povećanje oboljelih na razini cijele Republike Hrvatske. U skladu s tim bolnica je izvršila velike preinake, oformljen je trijažni punkt koji se sada naziva korona ambulanta. Hitni bolnički prijem i korona ambulanta zajedno provode sve one najkompliciranije postupke vezane uz trijažu pacijenata odnosno probir onih koji bi mogli biti zaraženi koronavirusom i vitalno ugroženi.” – rekao je dr. Šimić.

 

Jučer zaprimljeni pacijent pozitivan na koronavirus epidemiološki je obrađen, a svi koji su s njim bili u kontaktu, stavljeni su u kućnu samoizolaciju zbog mjera predostrožnosti te sprječavanja samog širenja daljnje epidemije. Tako se od jučer jedna liječnica, 4 medicinska tehničara , 2 laboranta iz biokemijskog laboratorija te dva laboranta iz mikrobiološkog laboratorija nalaze u samoizolaciji. Medicinsko osoblje je stavljeno u mjere samoizolacije zbog zaštite zdravstvenog sustava.

 

“Nužno je spomenuti da pacijent prije dolaska nije bio na mjerama samoizolacije, on je bio na mjerama kućnog liječenja te se na vrijeme javio svom liječniku i epidemiologu. Liječen je u kućnim uvjetima i poštivao je sve ono što mu se govorilo. Nije se kretao izvan Hrvatske, no, u zadnjih dvadesetak dana bio je dva puta u Zagrebu kao pratnja supruzi u zdravstvenoj ustanovi. Nažalost zbog događaja u Zagrebu došlo je i do promjene epidemiološke slike, pacijentu se pogoršalo stanje te je jučer utvrđeno da je pozitivan na koronavirus.”– rekao je dr. Šimić te naglasio kako je prilikom prijema pacijenta upotrijebljena sva potrebna zaštita za pristup takvom pacijentu te prilikom prijema nije kontaminiran Hitni bolnički prijem. 

 

Za kraj današnjeg javljanja ravnatelj dr. Hrvoje Šimić je naglasio kako ovako kvalitetan posao ne bi bio moguć bez osoblja, prije svega medicinskih sestara, tehničara, svih liječnika, mladih specijalizanata koji u ovom trenutku obavljaju veliki i lavovski dio posla. Također se zahvalio pomoćnici ravnateljstva Zvjezdani Gvozdanović, kao i doktorici Ljiljani Hodak koja je sa svojim iskustvom u ratu itekako pomogla u dosadašnjem radu. Zahvalu je uputio također i svim ostalim specijalistima, rukovoditeljima, i sestrama našičke bolnice, te svom ostalom osoblju OBŽ Našice.