Iz njihovog OPG-a izlaze proizvodi tradicionalne recepture naših baka
15/10/2020

Obitelj Tomić iz Feričanaca preko 30 godina bavi se ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom voća. Posao su nedavno preuzele mlade snage, bračni par Nikolina i Ante Tomić. Kako navodi Nikolina, inače bacc. inženjer arhitekture, nakon udaje se priključila radu u OPG-u obitelji svoga muža. “Rad u poljoprivredi i voćarstvu nije mi bio nepoznanica jer sam i sama odrastala uz djedove i bake na selu koji su se također bavili poljoprivredom. Iako smo muž i ja zaposleni, jednostavno nam je bilo žao da propadne i ode u zaborav sav trud koji je ulagan godinama u OPG, tako da smo se bez razmišljanja sa svekrom i svekrvom uključili u posao.” – navodi Nikolina.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASANakon nekog vremena zbog godina i zdravstvenog stanja muževi roditelji prepustili su posao mladom bračnom paru, no, oni i dalje nesebično pomažu koliko mogu, kazuje Nikolina. Tijekom godina izmjenjivale su se razne kulture od jagoda, bresaka, marelica, šljiva. Trenutno u svom OPG-u uzgajaju aroniju, stolno grožđe (plemenku ) i šljive, a u ponudi imaju i matični sok od aronije, zimnicu, pekmez, ajvar…

“Voće plasiramo na tržnicama u Našicama, Slatini i Virovitici. S vremenom smo počeli paralelno uz voće na tržnice nositi viškove domaće zimnice (pekmeza,ajvara…). Uvidjeli smo kako postoji potražnja za tim proizvodima te smo s vremenom počeli raditi veće količine ciljano za prodaju. No, i dalje su to relativno male količine pošto sve radimo ručno po “starinski” u krugu obitelji. Trenutno nemamo kapaciteta za povećanjem proizvodnje, ali su zato proizvodi kvalitetom i okusom onakvi kakve su kupci nekad navikli jesti kod svojih baka i mama i zato nam se vjerno vraćaju.” – kazuje Nikolina i naglašava kako su recepti po kojima rade tradicionalni.

Za sada još uvijek većinu poslova obitelj obavlja sama uz velikodušnu pomoć rodbine i prijatelja koji se svake godine odazovu u velikom broju na berbu voća. Nikolina kazuje kako ne žele strojno brati voće jer smatraju da količina lišća, granja i ostalog sitnog prirodnog otpada koji prešanjem završi u soku bitno narušava njegovu kvalitetu. Izabrali su teži način, ali smatraju kako se razlika u finalnom proizvodu svakako osjeti. OPG Tomić ne ulaže pretjerano u svoju promidžbu jer, kako navodi Nikolina, u njihovom slučaju dobar proizvod se pokazao kao najbolja reklama te im većina kupaca dolazi na preporuku preko prijatelja i poznanika. No, ipak prezentiraju svoje proizvode na Danima slavonske šume u Našicama i na Festivalu frankovke u Feričancima.

 

“Prezentacija proizvoda na Festivalu frankovke nas naročito veseli pošto je kod nas “doma”. Možda smo muž i ja malo subjektivni ali ima neki poseban šarm u toj intimnoj domaćoj atmosferi malog “vašara” s isključivo lokalnim proizvodima i udrugama.” – kazuje Nikolina. Na pitanje vide li svoju budućnost u tom poslu, Nikolina odgovara kako vođenje OPG-a uz stalne poslove zahtjeva puno truda i odricanja i teško je znati što donosi budućnost, ali svakako imaju želju nastaviti s tim radom dok im prilike budu dozvoljavale.

 

Navodi kako planiraju proizvodnju u budućnosti više bazirati na prerađevinama kao što su sokovi, pekmez, ajvar, a manje na sezonskom voću, pošto gotovi proizvodi omogućuju distribuciju na šire tržište tijekom cijele godine. Proširivanjem proizvodnje gotovih proizvoda bit će nužno ulaganje u novu opremu, a samim time i u edukacije pošto ne želi kompromitirati kvalitetu koju su do sada održali i zbog koje im se kupci vraćaju, za kraj kazuje Nikolina. Proizvode OPG Tomić je moguće naručiti telefonski (031/603-444) ili putem Facebook stranice “OPG Tomić –aronija, stolno grožđe, jabuke.“

[TheChamp-FB-Comments]