Iz nezaljučanog automobila ukrao novčanik
01/03/2021

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske u noći s 27. na 28. veljače, u Petlovcu, nepoznati počinitelj je iz nezaključanog osobnog automobila ukrao novčanik s osobnim dokumentima. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće te traga za nepoznatim počiniteljem.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAKako bi smanjili mogućnost ovih kaznenih djela, vlasnicima automobila MUP savjetuje:

  • torbice, mobitele, putne torbe i druge predmete ne ostavljajte na vidljivom mjestu (sjedalima, policama vozila) – ovako ostavljeni predmeti dobar su mamac i privlače poglede kradljivaca, a materijalna šteta koja će nastati može biti veća od vrijednosti ukradenih stvari;
  • zlatni nakit, novac, foto i video oprema, prijenosna računala, torbice – mjesto im nije u vozilima i česti su predmeti krađe iz vozila;
  • dokumente vozila ne ostavljajte u vozilu;
  • prtljagu stavljate u vozilo neposredno prije putovanja;
  • zaključajte vozilo kada ga ostavljate – čak i za kratko vrijeme vašeg odsustva (odlazak na kiosk, trgovinu, dječji vrtić) kradljivac može iskoristiti za krađu;
  • zatvorite sva vrata i prozorska stakla, ne ostavljajte ih poluotvorenima;
  • zatvorite i zaključajte poklopce spremnika za gorivo i prtljažnika;
  • ne ostavljajte ključeve u vozilu bez nadzora;
  • ako imate mogućnost, izvadite audio i video opremu iz vozila;
  • uključite alarmni uređaj, ukoliko je ugrađen u vozilo.

 

Svijeća zapalila stan

Jučer, 28. veljače, u Dardi, došlo je do požara u stanu, u potkrovlju zgrade u vlasništvu 66-godišnjeg hrvatskog državljanina. Obavljenim očevidom utvrđeno je da je vlasnik ostavio upaljenu svijeću koja je zahvatila namještaj koji je u potpunosti izgorio. U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba. Požar su ugasili vatrogasci Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Beli Manastir i dobrovoljno vatrogasno društvo Darda. Nastala materijalna šteta iznosi 30 000 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi izvješće o događaju.

 

U dvorištu obiteljske kuće pronašao ručnu bombu

U subotu, 27. veljače, u Ladimirevcima, 50-godišnji hrvatski državljanin prilikom rada u dvorištu obiteljske kuće pronašao je ručnu bombu M-75.Na mjesto pronalaska izišao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu, koji je na siguran način izuzeo bombu.

 

MUP podsjeća građane da akcija „Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“ još traje.

Policija poziva građane, koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Mole Vas da takva sredstva ne donosite u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja. O namjeri predaje obavijestite ih na broj 192 ili osobno u najbližoj policijskoj postaji. Oni će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

 

Prometne nesreće na području PU osječko – baranjske

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirane su četiri prometne nesreće. U jednoj prometnoj nesreći jedna je osobe lako tjelesno ozlijeđena dok je u preostale tri prometne nesreće nastala materijalna šteta. Dvije prometne nesreće dogodile su se na području Belišća te po jedna na području Osijeka i Belog Manastira.

 

Ostali događaji u prometu

U periodu od 26. do 28. veljače, na području Policijske uprave osječko-baranjske u prometu je zaustavljeno 27 vozača koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi (14 vozača osobnog automobila, 12 vozača bicikla i 1 vozač teretnog automobila). U navedenom periodu osim alkohola evidentirano je još 356 prekršaja od kojih: 243 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, 21 prekršaj nekorištenje sigurnosnog pojasa, 18 prekršaja nepropisno korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 3 prekršaja upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, 1 prekršaj upravljanje pod zabranom, 8 prekršaja upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom i 62 ostalih prekršaja.

 

Najveća prisutnost alkohola evidentirana je u subotu 27. veljače, u 14,35 sati, u Branjini, kada je u prometu zaustavljen 65-godišnji hrvatski državljanin iz Branjine, koji je upravljao biciklom. Obavljenim alkotestiranjem evidentirana mu je prisutnost alkohola u krvi od 2,45 grama po kilogramu.

 

Istoga dana 27. veljače, u 17,40 sati, u Šećerani, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Vozač osobnog automobila 44-godišnji hrvatski državljanina iz Šećerane, upravljao je osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje te je uslijed nepropisne vožnje unazad udario u betonsku žardinjeru. Vozač je napustio mjesto prometne nesreće te je po pronalasku alkotestiran. Obavljenim alkotetoranjem evidentirana mu je prisutnost alkohola u krvi od 0,69 grama po kilogramu. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 34 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 12 negativnih prekršajnih bodova.

 

Jučer, 28. veljače, u 14,30 sati u Ladimirevcima, dogodila se prometna nesreća u kojoj je motociklist zbog neprilagođene brzine kretanja sletio s kolnika i zadobio lake tjelesne ozljede. Obavljenim alkotetiranjem evidentirana mu je prisutnost alkohola u krvi od 0,88 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 7 500 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „A“ kategorije u trajanju do 6 mjeseci i 3 negativna prekršajna boda.