Ivan Moguš dobitnik priznanja za životno djelo
08/02/2020

Na redovnoj izvještajnoj sjednici Skupštine Nogometnog središta Našice istaknuto je da su oni poslije središta Osijek oni koji okupljaju najveći broj igrača. Predsjednik NS Našice Ivica Valenčak okupljenima je iznio sažeto izvješće o radu kao i financijskom poslovanju Središta u 2019. godini. Istaknuo je kako NSN u 2019. vodilo 7 natjecanja, te da organizira rad 29 klubova sa 83 natjecateljske ekipe.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA“Nogometno središte već dugi niz godina radi bez nekih velikih problema, jer ljudi koji vode Središte se međusobno razumiju i slično razmišljaju. Istaknuo bi da ovo središte ima najviše registriranih igrača poslije Osijeka, a daleko smo manji po broju stanovnika od primjerice Đakova ili Valpova. Osvrnuo bih se i na problem sudaca koji su pod velikim pritiskom, pa ove male financijske naknade koje dobivaju nisu adekvatna zamjena za ono što oni prolaze. Naše niže lige, kao i utakmice bez nekog naboja imaju jednog ili dva sudca, a one bitne uvijek imaju tri. Držimo se principa prema svima jednako.” – rekao je predsjednik Ivica Valenčak čestitavši stogodišnjicu NK NAŠK-u Našice te NK Seljaku iz Koške.

Važnu činjenicu o početku proljetnog dijela prvenstva u 2 ŽNL, Ligi Nogometnog središta Našice te Ligama mladeži iznio je tajnik NSN Karlo Kanis Kanis naglasivši da će finalnu utakmicu Kupa NS Našice igrati NK Vihor i NK FEŠK 15. travnja u Našicama. Izvješće o stanju sigurnosti na sportskim terenima podnio je Andreas Zovko iz PP Našice, koji je istaknuo kako je generalno situacija zadovoljavajuća. Upozorivši sve klubove kako obavezno trebaju organizirati redarsku službu kako bi i dalje bilo što manje prekršaja i remećenja javnog reda i mira.

Na ovoj su sjednici tradicionalno dodijeljena i priznanja najistaknutijim akterima nogometa u 2019. godini na ovom području. Tako je najboljim delegatom proglašen Ljuban Pavlović, dok je najbolji sudac Daniel Flanjak. Najbolji trener u 2019. je Branko Marček iz NK Đurđenovca, najbolji vratar Josip Čimbura iz NK Iskrice, a najbolji nogometaš Nogometnog središta Našice u 2019. je Alef Dos Anjos Firmino iz NK NAŠK-a. Najbolji nogometni klub sa istaknutim uspjesima u 2019. godini je NK Đurđenovac. Osobna priznanja za višegodišnji rad u nogometu s ponosom su preuzeli Robert Kribl, Davor Batrac Keks, Ivan Cinkuš i Zlatko Šumrada, dok je ekipno priznanje za izniman doprinos razvoju i unaprijeđenju nogometa pripalo Nogometnom klubu NAŠK. Jedno od ipak najznačajnijih priznanja svakako je ono za životno djelo Nogometnog središta Našice koje je primio Ivan Moguš za 50 godina aktivnog rada u području nogometa. On se u ime svih nagrađenih zahvalio na priznanju te istaknuo da je uistinu važno da se njihova posvećenost ovom sportu ipak prepoznaje.

“I dalje sam aktivan iako trenutno ne obnašam ništa od izvršnih funkcija, osim funkcije delegata. Sve nagrade i priznanja čovjeka vesele i govore da je radio kroz život nešto smisleno, nešto korisno.” – rekao je Ivan Moguš zahvalivši se na priznanju.

Uz potporu koju im pružaju tijekom cijele godine, svojim dolaskom podržali su i ovu skupštinu dopredsjednik HNS-a i predsjednik Nogometnog saveza Osječko – baranjske županije Ante Vučemilović istaknuvši da je Nogometno središte Našice uzor rada i funkcioniranja jednog središta pohvalivši razinu suradnje između Grada i središta. On je upozorio i na mali broj sudaca te istaknuo da se treba što više poticati obrazovanje novih.

Gradonačelnik Josip Miletić čestitao je važne stoljetne obljetnice klubovima te pohvalio odlične rezultate u prošloj godini. Istaknuo je nove infrastrukturne projekte koji se tiču postavljanja umjetne trave na pomoćnom igralištu NK Naška, buduću izgradnju tribina na igralištu NK Vihora istaknuvši da se u zajedništvu može puno postići.

Predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Kašuba ponosan je na rad središta kao i uglavnom volonterski rad nogometnih djelatnika posebno pohvalivši ženske sekcije NK NAŠK-a. Njegovim pohvalama pridružio se i dopredsjednik Skupštine Osječko – baranjske županije Goran Đanić potaknuvši da lokalna samouprava razmisli o povećanju naknada za sudce. Nazočne su pozdravili i županijski vijećnik i na glavni tajnik ŽNS–a Željko Bel te predstavnik Sportske zajednice Grada Našica Vanja Prošić.