Iskoristili nepažnju i pokrali ga
02/12/2019

Kako nam javljaju iz PU osječko – barnjske u prijepodnevnim satima 30. studenog 84-godišnji hrvatski državljanin dozvolio je nepoznatom muškarcu i ženi da uđu u njegov u stan na Vijencu Ljube Babića u Osijeku. Nepoznate osobe zamolile su 84-godišnjaka da im zamijeni novac u stranoj valuti za hrvatske kune. Nakon što je donio nekoliko tisuća kuna, počinitelji su uzeli novac, rekli da će sami izbrojati potreban iznos, a ostatak vratiti. Potom su se udaljili i odnijeli sav novac. Za nepoznatim počiniteljima se traga.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAU posljednje vrijeme svjedoci smo novog oblika prijevare, uglavnom usmjeren prema građanima starije životne dobi. Prevaranti koriste životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju osoba da dođu do njihovih ušteđevina i novca.

Čest je slučaj da počinitelji, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu nudeći im pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i slično)  ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično. Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Vrlo često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara. Žrtve prijevare ne rijetko tek kasnije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prevari.

U cilju sprečavanja sličnih prijevara, policija apelira na sve građane:

  • ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ,
  • ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu koju su službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze,
  • zapišite registracijsku oznaku vozila, ako su ga nepoznate osobe koristile te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje,
  • zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično),
  • odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete.
  • Posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji.

 

Ukrao zaključan bicikl

Tijekom prijepodnevnih sati 28. studenog nepoznati je počinitelj iz dvorišta u Adamovićevoj ulici u Osijeku ukrao zaključan bicikl. Vlasniku je nastala materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

 

Dragovoljno predao veću količinu oružja i streljiva

U petak, 29. studenog, građanin je pozvao policijske službenike u obiteljsku kuću. Dragovoljno im je predao osam komada pušaka, nekoliko tisuća komada raznog streljiva te više komada spremnika za automatsku pušku. Policijski službenici preuzeli su puške i streljivo od građanina na diskretan i siguran način.

Podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“. Prema Zakonu o oružju, oružje se može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak.

Pozivamo sve građane, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo građane da ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje, niti odbacuju u odvodne kanale, u obližnja polja i slično, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja. O svojoj nakani predaje obavijeste nas na broj 192 ili dođite u najbližu policijsku postaju – bez opasnih sredstava. Poslat ćemo stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način.

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

 

Prodavao duhan bez markica

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 52-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo nedozvoljena trgovina. Temeljem sudskog naloga policijski službenici obavili su pretragu doma i drugih prostorija koje u Osijeku koristi 52-godišnjak. U pretrazi su pronašli i uz potvrdu oduzeli nekoliko desetaka PVC vreća sa sitno rezanim duhanom bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske, ukupne težine veće od 400 kilograma. Nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava.

 

U požaru izgorjela vozila

U večernjim satima 30. studenog došlo je do požara u garaži u Ulici Ferenca Kiša u Kopačevu. Požar su ugasili pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bilje, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kopačevo te Javne profesionalne vatrogasne postrojbe grada Osijeka.

Policijski službenici, u suradnji s inspektorima zaštite od požara, obavili su očevid na mjestu požara. Očevidom je utvrđeno da je do požara došlo uslijed tehničkog kvara na jednom od osobnih automobila. Vatra se proširila na drugi automobil i moped u blizini. Izgorjela su oba osobna automobila i moped te krovište garaže, a vlasniku je nastala materijalna šteta od nekoliko stotina tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je izvješće.

 

Prometne nesreće i događaji u prometu na području PU osječko – baranjske

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirali smo jedanaest prometnih nesreća. U tri prometne nesreće tri su osobe lakše ozlijeđene. Preostalih osam nesreća za posljedicu je imalo materijalnu štetu.

Na području Osijeka dogodilo se sedam prometnih nesreća, dvije na području Našica, a po jedna na područjima Đakova i Baranje.

Tijekom vikenda, od 29. studenog do 1. prosinca, na području ove policijske uprave policijski službenici zaustavili su jedanaest vozača koji su upravljali vozilima uz nedozvoljenu koncentraciju alkohola u krvi (devet vozača osobnih automobila, jedan vozač bicikla i jedan vozač teretnog automobila).

U navedenom razdoblju policijski službenici evidentirali su još 191 prekršaj, od čega 99 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, 7 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 9 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, jedno odbijanje alkotestiranja, jedan prekršaj upravljanja pod zabranom, 6 prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom i 68 ostalih prekršaja.

Najveću prisutnost alkohola u krvi vozača evidentirali su 1. prosinca u 5,05 sati u Strossmayerovoj ulici Osijeku kada su zaustavili osobni automobil kojim je upravljao 40-godišnji hrvatski državljanin iz Darde, uz nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi od 2,29 grama po kilogramu. Vozač je uhićen sukladno Prekršajnom zakonu.

U petak, 29. studenog, u 12,01 sati policijski su službenici u Ulici Petefi Šandora u Osijeku zaustavili osobni automobil kojim je upravljao 68-godišnji hrvatski državljanin iz Osijeka. Vozač je upravljao osobnim automobilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije te je odbio alkotestiranje. Uhićen je, sukladno Prekršajnom zakonu. Za navedene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna do 40.000 kuna, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca i 12 negativnih prekršajnih bodova.

U nedjelju, 1. prosinca u 15,30 sati u Dragonjskoj ulici u Osijeku dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Sudionik nesreće, 40-godišnji hrvatski državljanin iz Višnjevca, upravljao je osobnim automobilom uz nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi od 1,14 grama po kilogramu. Uhićen je, sukladno Prekršajnom zakonu.

U naselju Sjenjak u Osijeku 1. prosinca u 22,20 sati dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Sudionik prometne nesreće, 28-godišnji hrvatski državljanin iz Osijeka, upravljao je osobnim automobilom uz nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi od 2,44 grama po kilogramu. Uhićen je, sukladno Prekršajnom zakonu.

Pročitajte još