In memoriam Franjo Matasić st.
15/07/2019

Preplatite se
TV Našice

Nažalost, prije nekoliko dana napustio nas je još jedan veliki čovjek, roditelj, prijatelj i sve ono što je Franjo Matasić bio. Upravo povodom toga, njegovi najbliži prijatelji, Našički vatrogasci još jednom mu odaju počast, uostalom onakvu kakvu je ovaj uvijek nasmijani čovjek i zaslužio. Ovim riječima pridružujemo se i mi iz redakcije, a vjerujemo i mnogi koji su Franju poznavali.

Našički vatrogasci:

„Pisanje i sjećanja na čovjeka koji je bio sve drugo samo ne prosječan i s kojim si do jučer dijelio sudbinu u vatrogasnom domu, kod mene uvijek iznova budi vrlo veliki otpor prema nabrajanju činjenica iz životopisa koje mogu „stajati” jedino u činjeničnom obliku, bez duše i bez čovjeka.

Franjo je bio tih i miran vatrogasac, ali s velikim srcem, uvijek nasmijan i velikom ljubavi da pomogne svima kojima je to trebalo.

Davne 1973. godine, Franjo se učlanio u Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice te tako započeo svoj vatrogasni život. Došavši u društvo odmah započinje s treninzima i nastupima u seniorskoj ekipi, pohađa razne tečajeve te kreće na vatrogasne intervencije. Svojim radom i predanošću u društvu je bio jako cijenjen i voljen od svoje braće.

Godine truda i rada dovele su ga do mjesta voditelja vatrogasne mladeži zajedno kao i druge kolege, a postignuća koja ostvaruju su jedna od najvećih u društvu. Mnogi njihovi učenici danas su vrijedni Našički dobrovoljni vatrogasci. Vidjevši njegov rad i trud, ubrzo ga Upravni odbor postavlja ga i za tajnika društva. Kao tajnik najstarije udruge u gradu svoj posao obavlja pošteno i predano bez izgovora. Takav njegov dobar rad i požrtvovnost prema vatrogastvu isto tako prepoznaje i Vatrogasna zajednica Našice u kojoj je ubrzo postao i član predsjedništva.

Po zvanju Vatrogasni časnik I klase 2013.godine zasjeo je na mjesto dopredsjednika našega društva koje je obavljao sve do svoje smrti.

Uz predsjednika i zapovjednika, upravo je on bio jedan o čelnih ljudi u našemu društvu. Vatrogasci su imali veliko poštovanje prema Franji, a cijenjen je bio i među kolegama u cijeloj lijepoj našoj. Autor je mnogih dijela, ručnih vatrogasnih radova, a bio je zaljubljenik i u povijest društva te je volio stare slike i predmete pa ih je restaurirao i dijeliti znanje o tome mlađim kolegama. Nesebično se brinuo da se rad i djelo najstarijeg društva u gradu nikada ne izbriše i nestane bez traga.

Njegovu predanost vatrogastvu prepoznala je i njegova tvrtka Našicecement, u kojoj je bio zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva u gospodarstvu.

Nažalost, prije nekoliko godina teško se razbolio, ali je i te dane proživljavao dostojanstveno, uostalom kao i cijeli svoj život. U sebi je vodio veliku bitku s opakom bolešću godinama, ali nikada se niti u jednom trenutku nije predao. Nikada se nije žalio na svoje boli i uvijek je sebe stavljao na raspolaganje. Teško bolestan svoj posao nastavlja obavljati časno, ne štedeći se niti trenutka. Svojim vedrim licem, nasmijanošću i jednostavnošću uveseljava svoju braću po vatri, a njegova humanost pokazuje koliko je zaista bio veliki čovjek. Iza sebe je ostavio više od 40 godina rada u društvu, i to kakvog rada! Štitio je i čuvao svoj grad, te se nesebično izlagao na priobalju pomažući kolegama u požarnim sezonama. Za svoje dobrovoljno vatrogasno društvo i za svoju braću učinio je jako puno, učinio je društvo veće i snažnije, a sebe je nehumano dao. Svih 40 i više godina čuvali smo se i pazili, te bili jedna velika obitelj!

Danas Franjo ima 4 prekrasna sina isto tako vatrogasce. Ima prekrasnu suprugu koja je bezbroj puta drhtala za stolom kada je on otišao s ručka na intervenciju. Da, pored svih poslova koje u kojima je sebe nesebično davao, izgradio je veliku obitelj, a koja je oduvijek bila i naša.

Za svoj rad i doprinos razvoju vatrogastva na ovom području Franjo je odlikovan i nagrađen brojnim odlikovanjima, medaljama i pohvalama: zlatna vatrogasna medalja, brončana vatrogasna plamenica, srebrna vatrogasna plamenica, vatrogasna spomenica za 40 godina aktivnosti u društvu, odnedavno je nositelj spomenice vatrogasnog veterana koja mu je uručena nešto više od 2 mjeseca.

Njegovi najbliži mogu biti ponosni što su imali takvog supruga, oca, brata i rođaka, a mi ostali dobrog i odanog prijatelja i kolegu vatrogasca, brata po vatri!

Danas, znamo da ćeš nas promatrati u domu i kako ćeš uvijek biti s nama gaseći plamene, boreći se onako kako smo se i mi svi borili do tvoga zadnjega dana bez predaje.

Dragi Franjo, život je putovanje, a ne neka precizna destinacija i cilj, baš zato što nikad ne znaš kad će prestati, a tvoj je bio lijep i na njega, kao i svi mi, možeš biti ponosan.

Teško je zamisliti da više nećemo susretati Franju i s njim razmjenjivati misli o životu, bolesti, vatrogascima, smrti, vjeri, prirodi. Otišao je iz naše sredine tiho kako je i živio. Trajan spomen njegove prisutnosti ostat će u našim srcima, mislima, i vatrogasnom domu!

Vatrogasci ovom prilikom izražavaju iskrenu sućut cijeloj obitelji i prijateljima Franje Matasića.

POČIVAO U MIRU BOŽJEM DRAGI NAŠ FRANJO!!!

Dobrovoljno vatrogasno društvo

Našice

Redakcija TV Našica.com upućuje također iskrenu sućut obitelji i prijateljima Franje.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji