Hrvati iz Tavankuta česti su gosti u Našicama
11/07/2019

Hrvati iz Tavankuta česti su gosti u Našicama

Posebna veza spaja Našice i Tavankut, osim kulturnih posjeta mještani surađuju i kroz voćarstvo, ali i turizam. Zadnji posjet prijatelja iz Tavankuta bio je za Antunovsku smotru kad su između Ladislava Suknovića predsjednika Hrvatskog kulturnog prosvjetnog društva Matija Gubec i Srečka Perkovića direktora Turističke zajednice Grada Našica pokrenuti novi pregovori za suradnju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAHrvati preko granice Našičanima su pokazali plesove bunjevačkog kraja, a nastupili su i u Jelisavcu povodom proslave 130 godina od dolaska Slovaka. Uz Našice i sama Osječko – baranjska županija u protekle je dvije godine znatno intenzivirala suradnju s Hrvatima u Vojvodini, a ona se osobito ogleda kroz redovne zajedničke sastanke, godišnju materijalnu pomoć u iznosu 220 000 kuna, a odnedavno i pomoć u obliku radionica o EU projektima. Slično podneblje, način života, prezentacija turizma, ali i ljudi ono je što ipak Našice najviše povezuje sa prijateljima. Jedan posjet Tavankutu bio je dovoljan barem za prvu neformalnu suradnju koja kao prvu prednost za manjinu u Srbiji ima mogućnost organizacije posjeta djece matičnoj zemlji.

„Ovaj dolazak u Našice upravo je bio temelj za dogovor konkretnih planova o suradnji između Našica i Tavankuta jer smo kompatibilni u raznim područjima. Od neformalne suradnje sad smo prešli na pregovore o institucionalnoj suradnji samih udruga te pregovaramo o zajedničkim EU projektima, za koje sam siguran da ćemo  ih u budućnosti ostvariti.” – rekao je Ladislav Suknović. Važna poveznica temelji se i na gospodarstvu, tako surađuju i voćari koji godišnje barem jednom posjećuju Tavankut. A priča se razvila i sa obitelji Prišt koji su čak domaćini na Etno salašu Balažević.

U razvoju hrvatske zajednice pomažu i našičke tvrtke poput NEXE-a koji je donirao građevinski materijal za uređenje salaša. „Ovdje se osjećamo kao domaći, doista nam je pokazano jedno široko srce i dobrodošlica u Našice.„ – rekao je Suknović koji je istaknuo da su oni u Vojvodini primjer dobre prakse hrvatske udruge koji pokušavaju i druge motivirati i pokazati im kako se može funkcionirati i kako se prijateljske i institucionalne ideje mogu pretvoriti u projekte. Hrvatska zajednica u Vojvodini izuzetno je bogata kulturnom baštinom, a neke udruge već su uključene u prekograničnu suradnju. Društvo “Slamarke” HKD-a Matija Gubec Tavankut sudjeluju i u manifestaciji Dani slavonske šume u Našicama na kojoj prezentiraju umjetnost od slame dok velik broj Našičana sudjeluje na Seminaru bunjevačkog stvaralaštva koji je spoj tradicije, kulture i folklora. „Seminar mi pruža upoznati raznolikost i ljepotu slame – tehnike s kojom sam se prvi puta susrela, te upoznavanje sa “bilim vezom”.- rekla je Ivanka Prišć sudionica seminara.

Pročitajte još