Hotel Park Našice ide u korak s budućnosti, postiže samoodrživost na ekološki prihvatljiv način
15/08/2020

Ulaganje u solarnu elektranu u Hrvatskoj je postala održiva i sigurna investicija. Za razliku od drugih štetnih izvora električne energije, solarne elektrane su u potpunosti ekološki prihvatljive, ne zagađuju okoliš i proizvode struju iz obnovljivih izvora energije, tj. sunčeve svjetlosti. Na taj način dugoročno pozitivno i značajno doprinose klimatskim promjenama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAZapad je davno okrenuo sunce u svoju korist, prepoznajući najbrži povrat novca koji se ulaže u solarne elektrane, odnosno u privredu na ekološki prihvatljiv način. Po uzoru na najrazvijenije zemlje svijeta, Hotel Park Našice, odlučio je pratiti trendove i postati jedan od najvećih proizvođača i korisnika zelene energije u našem kraju. Ušao je u projekt „Slavonka” s ciljem korištenja obnovljivih izvora energije te smanjene ukupnih troškova potrošene energije u hotelu. Izuzetno ekološki osviješteni ugradili su fotonaponsku elektranu za vlastitu proizvodnju električne energije.

Kako je rekao Ivan Petrović, predsjednik Nadzornog odbora Hotela Park odlučili su se okrenuti budućnosti, uči u ekološki prihvatljivu investiciju te doprinijeti smanjenju troškova poslovanja. “Upravljanje troškovima u ekonomiji je osnova, potrebno je smanjiti troškove kako bi se opstalo. Došlo je vrijeme koronakrize i troškovi stalno rastu. Gledali smo da pratimo trendove i da se što više uključimo u prirodne izvore energije. Ovim projektom učinili smo iskorak u smislu sigurnosti i uštede energije. Elektrana radi preko dana, daje nam vlastitu energiju i time ćemo prepoloviti troškove struje.” – rekao je Petrović.

 

Na kompletnom izvođenju radova izgradnje fotonaponske elektrane za potrebe tvrtke Slavonka d.d. bila je angažirana tvrtka DEGAL TEHNIKA d.o.o. iz Virovitice koja se bavi kompletnim radovima od projektiranja, izvođenja do puštanja u pogon kompletnih fotonaponskih elektrana.

Tomislav Denić, suvlasnik i direktor tvrtke DEGAL TEHNIKA, rekao je kako će ovim projektom Tvrtka Slavonka godišnje uštedjeti oko 101 000 kn jer će imati manje račune za električnu energiju. “U projektu „Slavonka” radi se o fotonaponskoj elektrani izlazne snage 122, 76 kW. Ukupna proizvodnja solarne elektrane će biti negdje oko 130 250 kW-sati godišnje u potrošnji. U samoopskrbi energija koju će tvrtka Slavonka potrošiti je 107 978 kW-sati i imat će povrat energije mreže od 22 000 kW-sati.” – rekao je Denić i naglasio da cijeli projekt podržava i financira na bazi ušteda HEP ESCO. Tvrtka Slavonka neće morati ulagati ništa svog kapitala nego će kompletno iz tih ušteda otplaćivati kompletnu elektranu na određeni broj godina.

Denić je rekao kako je u odnosu na druge obnovljive izvore, solar najbrže isplativ te objasnio sam princip rada. “Ne koriste se nikakvi drugi inputi osim sunca i na osnovi toga proizvodi se električna energija. Snaga sunce pokreće panele, dolazi do pretvaranja struje i mi imamo mogućnost korištenja te energije. Cilj ovog programa je da se tvrtke same pomognu, te da budu potrošač s vlastitom proizvodnjom.” – objasnio je Denić i rekao kako je vrijednost cjelokupne investicije 667 365, 30 kuna.

U Našicama je nedavno bilo veliko nevrijeme i elektrana je izdržala ekstremne uvjete. Kako je naveo Denić, elektrana je s tehničke strane maksimalno zaštićena. Što se tiče udara groma, elektrana je zaštićena gromobranima, napravljena je po svim propisima te sam investitor može biti siguran u sve što je instalirano. “Ovdje je specifičnost ravan krov s malim nagibom, gdje je podloga hidroizolacija te se nije smjelo ništa bušiti. Radi se o jednoj specifičnoj aluminijskoj konstrukciji koja je kompletno povezana i opterećena s balansima koju tu elektranu štite od udara vjetra i elementarnih nepogoda .”– rekao je Denić. Tako je Hotel Park Našice s 380 panela postao najveći korisnik sunčeve energije na ovom području. Nedavno je završeno ispitivanje elektrane koja je puštena u probni rad koji će trajati sedam dana.