Grijete li vi svoj auto prije kretanja?
15/12/2018

Grijete li vi svoj auto prije kretanja?

Preplatite se
TV Našice

Svima je ovih dana hladno pa i vašem limenom ljubimcu. Krećete li ovih dana ranije na posao jer zagrijavate auto prije kretanja? Za vas smo istražili je li to potrebno raditi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPrilikom paljenja automobila u uvjetima niskih temperatura ulju treba duže vremena da procirkulira, ali tu ne govorimo o minutama nego o milisekundama. Dokazano je da će motor zagrijati ulje brže prilikom vožnje, stoga upalite auto pričekajte najviše minutu i krenite. U praznom hodu dok čekate „grijanje” auta osim što trošite vlastito vrijeme nepotrebno trošite i gorivo. Stručnjaci preporučuju vožnju od maksimalno 70-ak kilometara na sat u prvih pet do 15 minuta. Također izbjegavajte razvrtavanje i tjeranje automobila u visoke okretaje kako ne bi stvarali nepotreban pritisak na motor.

 

Donosimo vam još nekoliko savjeta:

Led na staklima

Iako je često ljudima prehladno da bi stajali ispred auta i ostrugali sav led sa stakala, ne budite lijeni. Najgori scenarij za vaš auto je natopiti stakla tekućinom koja ne smrzava, a zatim upaliti brisače. U najboljem slučaju ove situacije možete spaliti osigurač, a u onom gorem motor brisača. Savjetujemo vam stoga da pripremite strugalicu i živce ili preko noći ostavite komad kartona ili nekog drugog pokrivala na staklu ako nemate garažu.

Ledeno vozilo

Osim stakala, često nam se auto smrzne, cijeli, ukoliko govorimo o vrlo niskim temperaturama. No savjetujemo da nikako ne pokušavajte strugati led s drugih površine auta. Nema alata kojim to možete učiniti, a da ne oštetite lak.

Zaleđena vrata

Krećete na posao, a auto ne dopušta ulazak. Sigurno ste se svi susreli s ovim scenarijem, no ne budite nagli. Valja vam polagano otvarati vrata ako je vani ledeno jer ćete time spriječiti trganje guma na vratima automobila, jer vjerujete to želite sprečiti, nove su preskupe. Prije najave velikog smrzavanja savjetujemo sve gumene dijelove oko vrata vašeg auta poprskati sredstvom protiv zaleđivanja kako bi doskočili ovom problemu, ali u tome vam može pomoći i klasično biljno ulje.

Foto: ilustracija

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji