Građane upoznali s radom Slovačkog centra za kulturu
10/06/2019

Preplatite se
TV Našice

U sklopu proslave Dana grada na Trgu dr. Franje Tuđmana bila je postavljena Info točka pod nazivom “Upoznajte Slovački centar za kulturu Našice”. Djelatnosti centra, ali i razne publikacije predstavila je ravnateljica Sandra Kralj Vukšić i kustosica Tatjana Seničanin, te učenici Osnovne škole kralja Tomislava koje učiteljica Ana Marošević uči slovački jezik.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA„Na ovaj način Slovački centar za kulturu predstavljamo već 4 godinu za redom, a cilj nam je sugrađane upoznati sa našim djelatnostima te im predstaviti jedini kulturno društveni časopis Slovaka u Hrvatskoj Pramen. Također, želimo zainteresirane ljude upoznati i sa stranicom za učenje slovačkog jezika slovake.eu na kojoj Slovački možete učiti bez ikakvog predznanja.” – rekla je Tatjana Seničanin.

Predstavljena je i autorska izložba Zidne kuharice – likovni izričaji naših baka koja već dvije godine putuje kroz Hrvatsku, a predstavili su i nove izložbe putem kataloga. Izložbu Obitelj Pejačević i kulturno povijesne veze Hrvata i Slovaka ostvarili su u suradnji sa Zavičajnim muzejom Našice, a prezentacija će se nastaviti, ne samo među Hrvatima u Slovačkoj nego i među Hrvatima u Mađarskoj i Austriji, a nakon toga po svim maticama diljem Hrvatske.

„ Kako se naš centar bavi i edukacijom predstavljene su i publikacije vezane uz školstvo, kao što su Kvapky te Slovenčina moja, izdane povodom 25. godina literalno – recitacijske smotre učenika koji uče slovački.” – dodala je Tatjana Seničanin.

Populacija Slovaka na području Našica, prema zadnje popisu iz 2011. godine bila je oko 4 500, a djeluju u nekoliko Matica slovačkih koje sve okuplja Savez Slovaka čije je sjedište u Našicama, upravo zbog izrazite brojnosti Slovaka na ovom području.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji