Od ove bolesti godišnje umre 100 žena
23/01/2020

Rak vrata maternice godišnje u prosjeku oduzima i do 100 života, ali s ciljem značajnog smanjenja broja oboljelih obilježava se Dan mimoza. Žuta boja, cvijet mimoze i baloni danas su bili dodatni poticaji za informiranje žena, koje su na štandu u centru grada dobile sve potrebne informacije o ovoj bolesti. Velik broj medicinskih djelatnika sa osmijehom na licu dočekao je sve pripadnice ljepšeg spola objasnivši im cilj današnjeg okupljanja. Još jedna akcija, prva u ovoj godini, održana je u organizaciji podružnice HUMS-a Našice i Opće županijske bolnice Našice.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA„Danas obilježavamo Dan mimoza nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice te smo ovdje u gradu kako bismo uz simboličnu podjelu svjetova mimoze, dijelili edukativne materijale. Cilj nam je informirati i savjetovati građane o mogućnostima sprečavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice i cijepljenju protiv HIV-a.” – rekla je Zvjezdana Gvozdanović, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo zahvalivši se bolnici na potpori kao i velikom broju djelatnika koji se odazove na ove akcije.

„Izvan svojih prostora mi prigodno obilježavamo i ukazujemo na važne datume u godini, važne za određene zdravstvene probleme kojima se mi bavimo i kojima na ovaj način želimo ukazati građanstvu na važnost onoga što se radi unutar bolnice. Mi sa pozicije uprave bolnice možemo reći da redovito radimo na opremanju, na edukaciji svih zaposlenika te uređivanju prostora kako bi svim pacijentima bilo dostupnije i kvalitetnije preventiranje, ali i rana dijagnostika, te ako je potrebno liječenje.” – rekao je ravnatelj bolnice Hrvoje Šimić.

„Ovim akcijama želimo osvijestiti građane o važnosti provođenja redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv humanog papiloma virusa (HIV-a) kao najčešćeg uzroka raka vrata maternice, o važnosti brige za vlastito intimno zdravlje te o odgovornom spolnom ponašanju. Sve su to preventivne mjere kojima možemo smanjiti smrtnost od ove bolesti, pa je najvažnije što kvalitetnije o ovome informirati prvenstveno žene. Prema statistikama od raka vrata maternice u Hrvatskoj oboli 350 do 400 žena, a umre njih 100.” – kaže nam rukovoditeljica Odjela za ginekologiju i opstetriciju doktorica Blaženka Žužanić – Klapan koja dodaje da smatra da niti jedna žena ne bi trebala oboljeti od ove bolesti upravo zato jer postoji tako jednostavna i bezbolna pretraga PAPA test, kojim se dobiva ogromna informacija o zdravlju žene.

Stoga žene budite odgovorne i odazovite se na ginekološki pregled!