Gimnazijalci predstavili zavičajnu povijest našičkog kraja
18/02/2021

U Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice ostvaren je eTwinning projekt The history of our city u kojemu su sudjelovale profesorice povijesti Marina Međurečan i profesorica vjeronauka Nikolina Pavlović te 20 učenika drugih razreda opće, jezične i prirodoslovno – matematičke gimnazije. Ciljevi projekta bili su predstaviti lokalnu povijest, istraživati povijesne događaje, razdoblja, ljude ili predmete u svojoj regiji, gradu, selu ili državi, bez ograničenja o vremenu (drevni svijet do danas) ili rasponu tema (povijest zgrada, sportova, vjerskih zajednica itd.), razvijanje digitalnih, jezičnih kompetencija.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAKomunikacija je bila na engleskom jeziku na kojem su učenici izradili i sve svoje radove te ih predstavili na eTwinning platformi. Teme koje su izabrali našički učenici ticale su se zavičajne povijesti poput povijesti grada, povijesti crkve sv. Antuna Padovanskog i franjevačkog samostana, inkunabula, crkvice sv. Martina, obitelji Pejačević, Dore Pejačević, Isidora Kršnjavog… Kako navode iz škole, učenici su se s projektom na upoznali na nastavi povijesti i vjeronauka te se time ostvarila uspješna međupredmetna suradnja.

 

Tijekom projekta učenici su se služili video editorima, Power Pointom, Canvom, Glogsterom i Prezi alatom, odlazili na teren, istraživali povijesne osobe i građevine te su nastala dva kratka filma, nekoliko slikopisa i jedan glog koje su predstavili ostalim sudionicima. Na projektu se okupilo 37 učitelja i 152 učenika iz Italije, Grčke, Tunisa, Portugala, Slovačke, Poljske, Armenije, Turske, Hrvatske, Njemačke, Rumunjske, Ukrajine i Španjolske.

 

Foto: Arhiva SŠIK Našice (2019. g.)