Fotomonografija „Gospodin polesnjak” završila uz bećarac
20/02/2020

Povodom 20 godina manifestacije pod nazivom „Večer polesnjaka” u nedjelju, 16. veljače 2020. godine u Drevenjici je održana prezentacija fotomonografije, u organizaciji Matice slovačke Markovac i SKUU “Franjo Strapač”. Dvadeset godina postojanja kulturno – umjetničke i gastronomske manifestacije „Večer polesnjaka” riječju i fotografijama dokumentirala je autorica fotomonografije „Gospodin polesnjak”, Vesna Baksa. Pokrovitelji ove manifestacije bili su Savjet za nacionalne manjine RH, Savez Slovaka i Grad Našice.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAU uvodnom govoru sve nazočne pozdravila je predsjednica Matice slovačke Markovac i članica Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH Branka Baksa, koja je naglasila važnost fotomonografije s obzirom na to da bilježi puna dva desetljeća tradicije. Samu autoricu i njenu fotomonografiju predstavile su lektorica za hrvatski jezik, Marija Pepelko, lektorica za slovački jezik, Margita Žagar, te predsjednik Saveza Slovaka, Mirko Vavra. Autorica je naglasila kako je ovu, četvrtu po redu knjigu završila krajem prošle godine, kako bi o Našičkom Markovcu ostao još jedan povijesni zapis. Sve nazočne također su pozdravili gradonačelnik Našica, Josip Miletić, predsjednik Gradskog vijeća, Krešimir Kašuba, počasni član markovačke udruge, dogradonačelnik Krešimir Žagar, saborski zastupnik, Vladimir Bilek i dopredsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, Vladimir Ham.

Svi navedeni također su čestitali na dugogodišnjoj manifestaciji i predstavljenoj fotomonografiji, koja je ujedno i trajni zapis značenja „Večeri polesnjaka” za Slovake u Markovcu i sve njihove goste. Hrvatska i slovačka tradicija i ovoga puta spojile su se uz bećarac posvećen polesnjaku, a program su vodili Roko Mihovilović Baksa i Josipa Hofer.

Foto: ustupljene fotografije