Fosilni ostaci morskog psa u muzeju
10/09/2019

Preplatite se
TV Našice

U Likovnom salonu Zavičajnog muzeja Našice otvorena je izložba „Miocen sjeverne Hrvatske”, kojom se muzej uključio u programe ovogodišnjeg festivala Dani slavonske šume. Ovoga puta odabrana je prirodoslovna tema, jer je glavna okosnica festivala prirodoslovlje, a to je šuma i sve ono što je vezano uz šumu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPrije 5 milijuna godina, područje istočne Hrvatske izgledalo je potpuno drugačije. Kopno je bilo duboko pod vodom, u kojoj su plivala golema i opasna stvorenja. Pri dnu su se šuljala manja stvorenja, puževi i školjkaši, te razna čudnovata stvorenja kojih danas više nema. O bogatom životu koji se vodio na prostorima današnje Slavonije najviše govore fosilni ostatci, koji su pronađeni skamenjeni i savršeno očuvani, a prikazuju razdoblje koje je trajalo od prije 23 do prije 5 milijuna godina, a naziva se miocen.

U izložbu nas je uvela Silvija Lučevnjak, te nam je usput objasnila o čemu se točno radi, te koja je svrha ove izložbe.

“Mi smo ovom izložbom zapravo željeli prikazati taj nekadašnji život i bogatstvo koje se odvijalo na prostorima sjeverne Hrvatske, tako da smo izložili jako puno fosilne flore iz okolice Zagreba i sa područja Slavonije, među kojima su bili zubi morskih pasa, ostaci dupina, koji su pronađeni upravo u Našicama, jedinstveni nalaz fosilnog pera i još mnoštvo ostalih fosila.” – rekla nam je Silvija Lučevnjak, te je dodala da je izložba zamišljena tako da bude gostujuća i u drugim dijelovima Hrvatske, upravo radi prikazivanja miocena u našim krajevima.

Od fosilnih ostataka, Lučevnjak ističe jednu vrstu puža, koji je zbog svoje specifične kućice bio izvor mnogih legendi. Naime, radi se o tome da su se na kućicu tog puža lijepili kamenčići, alge i manji školjkaši, kako bi njegova kućica bila što čvršća u nemirnom moru. Zbog njegove karakteristične kućice, bio je nazivan glasnikom iz dubina.

Porazgovarali smo i sa jednom od autora izložbe, Marijom Bošnjak, koja nam je usput objasnila i kako je došlo do suradnje Zavičajnog muzeja sa Hrvatskim prirodoslovnim društvom.

“Suradnja sa Hrvatskim prirodoslovnim društvom je zapravo započela kroz suradnju našeg muzeja sa doktorom znanosti Davorom Vrsaljkom. On je naš dugogodišnji suradnik. Naš muzej ima jednu značajnu zbirku stijena, minerala i fosila, a gospodin Vrsaljko je vrstan stručnjak za područje fosila, pogotovo za fosile određenog razdoblja, kao što je razdoblje miocena. Iz toga se rodila ideja da se u Našicama prenese izložba o miocenu sjeverne Hrvatske, koja je prošle godine bila otvorena u muzeju u Zagrebu, a na toj izložbi bio je izložen i dio materijala iz našičkog kraja, koji ima značajne fosilne ostatke razdoblja miocena.” – rekla nam je Marija Bošnjak.

Uz sve što je navela, Bošnjak je pozvala sve građane, a osobito školarce, da dođu na izložbu do kraja prvog tjedna listopada, kada se izložba zatvara.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji