Farmica zbrinula kravu i tri praščića s Banovine
19/01/2021

Našička udruga Farmica koja zbrinjava i udomljuje napuštene i zlostavljanje životinje, uz pomoć Udruge Pobjede iz Osijeka s područja pogođenog potresom iz polusrušene štale spasila je kravu Šaravu i tri praščića. Krava Šarava se za vikend i otelila u svom novom utočištu. Kako navodi predsjednica Udruge Ivana Varkonji, od prvog potresa pratili su stanje na petrinjskom području ako bude potreba i njihova pomoć. Mreža za zbrinjavanje pasa i mačaka jako je dobro organizirana, sabirni centri su puni hrane za životinje te ona ne nedostaje. No, problem je bio s domaćim životinjama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA“Dojavljeno nam je kako se u mjestu Župić u polusrušenoj štalici nalazi krava pred teljenje te je stigao upit možemo li ju privremeno smjestiti na Farmicu pošto mi imamo puno prostora. Kontaktirala sam azil Pobjede iz Osijeka koji se ponudio ići s nama put Petrinje te smo krenuli s dva vozila i posuđenom prikolicom za prijevoz krave.”- priča Ivana.

 

Dolaskom u selo Župić volonteri su uz kravu zatekli i tri praščića predviđena za klanje. Bez razmišljanja volonteri su htjeli, uz kravu, udomiti i praščiće. “Kada smo čuli kako su praščići za klanje, ponudili smo vlasniku da nam ih proda. Isto tako, pošto smo trebali vratiti kravu vlasniku kada se sve obnovi, htjeli smo da nam i nju proda kako ju ne bismo morali vraćati. Znali smo da je velika vjerojatnost da se oteli na Farmici, a ne bismo htjeli vratiti tele za klanje. Vlasnik se odlučio prodati nam životinje i uz pomoć Udruge Pobjede koja je platila 12 500 kuna, te smo mi s našim životinjama sretni krenuli za Našice.” – prepričava Ivana.

Farmica već ima izgrađeni drveni hangar za domaće životinje, no dolaskom krave Šarave, praščića Bele, Lajke i Lune, a sada i teleta, potreban im je veći ograđeni prostor i nova čvršća nastamba. “Sada ćemo morati napraviti čvrstu štalicu. To nam je sada najveći projekt. Moramo ograditi veliki dio našeg šljivika i bagremove šume. Ogradili bismo im 12 000 kvadrata, stoga je potrebna velika ograda. A u ograđenom prostoru izgraditi čvrstu štalicu za Šaravu, tele i gice. Zamisao je da krava i praščići borave na otvorenom vani, a u štalici bi spavali.” – kaže Ivana i nadodaje kako su praščići prvotno živjeli u malom betonskom prostoru, a kada su stigli na Farmicu po prvi puta su prohodali zemljom i travom kojom su trčkarali od sreće.

 

Kako su troškovi izgradnje skupi, Farmici je potreban građevinski materijal, grede, daske, armaturne mreže i sitni građevinski materijal. Stoga s Farmice mole sve one koji su u mogućnosti da im pomognu u vidu materijala ili financijske pomoći. Isto tako za domaće životinje, Farmici je potrebno sijeno, slama, zob, posije, kukuruz, a psima suha hrana koja uvijek nedostaje. Ivana naglašava ako donatori nisu u mogućnosti donijeti hranu na Farmicu, volonteri Farmice će sami doći i pokupiti potrebno. Farmici se može donirati na : IBAN: HR5923400091110916596; SWIFT: PBZGHR2X; PayPal: farmicanasice@gmail.com.

 

Foto: ustupljene fotografije