Koronavirus ne štedi nikoga – Možemo se zaštiti na razne načine, ostankom u kući, ali i savjetima stručnjaka
26/03/2020

Baš kad smo se ponadali proljeću i proljepšanju vremena, snježni pokrivač spustio se diljem Lijepe naše. Hladni zimski uvjeti zahtjevaju grijanje doma, što doprinosi velikom smanjenju vlage zraka u kući. Umor, pospanost, razdražljivost, slabija koncentracija, nervoza, glavobolja, samo su neke od tegoba koje uzrokuje nedostatak vlage.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAZnamo da suh zrak utječe na suhu i ispucalu kožu ruku i lica, a naše sluznice, grlo i usnu šupljinu čini puno osjetljivima, što predstavlja veću podložnost različitim virusima, pa i onom aktualnom COVID-19, te veći rizik za razvoj infekcije gornjih dišnih puteva. Kako biste izbjegli tegobe koje suh zrak donosi, kao i oštećenje zidova, namještaja ili odjeće uslijed smanjenja vlage, donosimo vam nekoliko načina na koje sami vlastoručno možete ovlažiti zrak u kući.

Odjeću sušite unutra

Mnogi ljudi izbjegavaju sušenje odjeće u prostoru u kojemu boravimo zbog zdravstvenih razloga, ali ovo je idealan način da ovlažite svoj dom. Vlaga iz odjeće neko će se vrijeme zadržati u zraku i tako vam olakšati disanje, a uz to će vaš dom mirisati ugodno i svježe.

Posuda s vodom

Odaberite limenu posudu koja može stajati na vašem radijatoru ili peći, ili pak pokraj njih. Napunite ju vodom pomiješanom sa nekoliko kapi eteričnog ulja. Toplina će uzrokovati lagano isparavanje vode i ulja, a vi ćete ubrzo osjetiti kako lakše dišete. Eterična ulja imaju antivirusna svojstva, a uz to na dišne puteve djeluju blagotvorno. Vodu iz posude preporučljivo je mijenjati svaki dan kako bi vlažni zrak redovno cirkulirao prostorijom i kako se u ustajaloj toploj vodi ne bi pojavili nepoželjni mikroorganizmi.

Kuhanje

Ne mislimo na pečenje u pečnici, nego na kuhanje na štednjaku, koje je zimi korisnije iz više razloga. Juhe, variva, kava, čaj, što god kuhali, pridonijet će ovlaživanju vašeg doma. Ako niste ljubitelj kuhanja, uzmite veći lonac i napunite ga vodom, a potom istu zagrijte i pustite da neko vrijeme ključa. Ako želite da vam kuhinja ugodno miriše, u ključalu vodu stavite koru limuna ili naranče. Miris citrusa razbudit će vas i osvježiti vaše raspoloženje

Trik sa kadom

Imate li kadu u kupaonici? Odlično! Upravo ona vam može biti od velike pomoći pri ovlaživanju zraka. Ono što trebate napraviti je pojačati temperaturu vode na najjače, zatvoriti odvod kade i napuniti ju vrelom vodom. Otvorite vrata svih soba u kući, kako bi vlaga iz kupaonice dospjela u svaki kutak vašeg doma. Vodu ne ispuštajte dok se potpuno ne ohladi, a dok je kada puna pripazite na djecu ili ljubimce (ako ih imate) kako ne bi upali u vodu. Također, još jedan sličan način da ovlažive svoj dom je da neposredno nakon tuširanja također otvorite vrata kupaonice i svih ostalih soba.