Europski tjedan prevencije raka vrata maternice
20/01/2021

Treći tjedan u siječnju obilježava se sada već 15., Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (od 18. do 24. siječnja 2021.). U doba globalne pandemije i bolesti koje uzrokuje koronavirus (COVID-19), u digitalnom se obliku provode mnoge edukativno informativne aktivnosti poboljšanja svjesnosti i znanja o prevenciji bolesti. Prilagođavajući se trenutnoj pandemijskoj situaciji i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je ove godine provođenje preventivnih djelatnosti usmjerio na digitalne platforme.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAUsusret 15. Europskom tjednu prevencije raka vrata maternice, HZJZ je izradio novu internetsku stranicu o prevenciji raka vrata maternice sa sloganom „NEĆU RAK“. Stranica je prvenstveno namijenjena ciljanoj populaciji, ženama, ali i ostalim građanima i javnosti, te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena. Internetskom stranicom nastoji se pružiti sve bitne informacije na jednom mjestu.

 

Uz informacije o rizicima i načinima zaštite, nova internetska stranica pruža i mogućnost postavljanja upita iz područja prevencije raka vrata maternice putem internetskog obrasca i popis ginekoloških ordinacija u javnozdravstvenoj mreži primarne ginekološke zaštite po županijama. Također, na stranici će biti dostupni i e-tečajevi sa snimljenim predavanjima za edukaciju o ginekološkim temama. Sve navedeno doprinosi povećanju znanja i informiranju o primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj prevenciji raka vrata maternice. Skretanjem pažnje u ovom mjesecu na žensko zdravlje te posebice na prevenciju raka vrata maternice, obilježavajući ovaj Tjedan žele se naglasiti važne poruke koja svaka djevojka, žena, može učiniti da očuva svoje zdravlje i spriječi razvoj rak vrata maternice može, navodi HZJZ.