eTwinning projekt “Cultural Exchange”
23/01/2021

Učenici 6.d razreda tijekom školske godine 2020./2021. sudjeluju u eTwinning projektu pod nazivom Cultural Exchange. Kako navode iz škole razvijanje svijesti o kulturi i sudjelovanje u aktivnostima koje tu svijest razvijaju predstavlja temelj za stvaranje jakog identiteta. Učenici rado predstavljaju svoju zemlju i svojom kreativnošću prenose poruku drugim zemljama o sebi, tradiciji i običajima te kulturnom naslijeđu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAU projektu sudjeluju učenici i učitelji iz Italije, Turske, Rumunjske i Hrvatske. Voditeljice projekta u OŠ Dore Pejačević Našice su učiteljica engleskog jezika, Katarina Graovac i učiteljica glazbene kulture, Mirjana Šutalo Vulić.

 

Zadane teme koje obrađuju se izmjenjuju mjesečno, a do sada su predstavili sebe, svoj grad, svoju školu te božićne i novogodišnje običaje. Učiteljica glazbene kulture je uvježbala s cijelim razredom pjesmu Narodi nam se te su na taj način prikazali i glazbeni izričaj u Hrvatskoj u božićno vrijeme.

 

Učenici Sara Wolf, Niko Devald i Fran Repinc pripremaju priloge, a osim vještine pisanja i stvaranja priče na zadanu temu na engleskom jeziku, učenici razvijaju i informatičku pismenost koristeći digitalne alate te prilažući radove na eTwinning stranicu. Pripremili su i digitalnu knjigu s tradicijskim receptima koju će svi sudionici uređivati i prilagati svoje recepte.

 

Iz škole poručuju da će se u sljedećim mjesecima baviti temama iz različitih područja društvenog i kulturnog života. Prikazat će život zimi u našim krajevima. Predstavit će umjetničko djelo našeg slikara te će sastaviti svoju listu vrijednosti – vrijednosti su ono što pričamo, osjećamo i kako djelujemo u svakodnevnim situacijama. Na kraju će jednu temu posvetiti proljeću, buđenju nade, nove snage i obnovljene energije.

 

U ovome vremenu online nastave i ograničenih susreta mogli su naići na brojne zapreke u radu i suradnji, no suradnja i interakcija im nije lošija – čak naprotiv! Učiteljica i učenici su umreženi i to im daje priliku da u svako doba mogu izmijeniti mišljenje, prijedlog, tekst, fotografiju i konačni uradak koji postavljaju na stranicu projekta iz udobnosti svojih domova.

 

Izvor: OŠ Dore Pejačević