23. Državno natjecanje mladih Crvenog križa
11/05/2019

Svečanim mimohodom kroz grad započelo je 23. državno natjecanje mladih Crvenog križa kojem su po prvi puta domaćini Gradsko društvo Crvenog križa Našice i Osnovna škola Dore Pejačević. Natjecanje se održava kroz cijeli današnji dan na nekoliko lokacija u samom središtu grada, a nastavit će se i sutra. 126 mladih u 21 ekipi natječe se za titulu najboljih u dvije kategorije – podmladak (osnovne škole) i mladi (srednje škole).

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASASamo otvaranje i svečani program održan je u velikom šatoru na trgu Franje Tuđmana, a do tamo je dugu kolonu predvodila Gradska glazba Našice. Program je upriličio svojim nastup i zbor Osnovne škole Dore Pejačević pod ravnanjem nastavnice Mirjane Šutalo Vulić te Jona Vukšić recitacijom Slavonijo moja mila. Nakon obraćanja uvaženih gostiju natjecanje je otvorila učenica OŠ Dore Pejačevića Mihaela Suk, jedna od nagrađivanih đaka u području likovnosti i glazbe.

Potporu ovom velikom natjecanju dali su predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Kašuba, zamjenik župana Osječko – baranjske županije Petar Lagator, Glavni tajnik makedonskog Crvenog križa Sait Saiti, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa dr. Josip Jelić, predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje Marijana Toljan te predsjednik državnog povjerenstva i Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

U ime domaćina natjecanja obratili su se ravnateljica Osnovne škole Dore Pejačević Jasminka Falamić i ravnatelj GDCK Našice Igor Feldi.

“Dobrodošli u Našice u najljepši grad srca Slavonije, čast mi je da vas u ime učenika i djelatnika OŠ Dore Pejačevića mogu pozdraviti. Želim vam reći da će nam današnji dan zauvijek ostati u sjećanju zbog prijateljstva koje smo stekli u ovih nekoliko dana druženja. Odajem vam priznanje za ono što ste se odlučili i što ste svoje vrijeme odvojili za humanitarni volonterski rad, nadam se da će i naši građani biti potaknuti na to ovim događajem.” – rekla je ravnateljica te pohvalila organizatore.

“Nama je izuzetna čast i ponos što smo domaćini ovog natjecanja jer je naš grad od povijesti obilježen obitelji Pejačević pa možemo sigurno reći da je ta obitelj i pokrenula rad Crvenog križa u Našicama. Zahvala svim društvima iz županije koji su poslali svoje volontere, Gradu Našicama i Gradskom savjetu mladih te najboljim našičkim volonterima.”- rekao je Igor Feldi.

U ime Grada Našica okupljene goste pozdravio je Krešimir Kašuba, predsjednik Gradskog vijeća te zamjenik župana Petar Lagator.

“Velika mi je čast pozdraviti vas ovdje, čast nam je ugostit vas ovdje i siguran sam da će vam biti lijepo u našem malom gradu. Moram istaknuti izuzetnu važnost vašeg rada na lokalnoj, regionalnoj i razini cijele države. Mogu vam samo zaželjeti da se danas i sutra što bolje plasirate i neka bolji pobjedi.” – rekao je Krešimir Kašuba.

“Ja ću pravo izraziti zadovoljstvo što ste došli i što ste danas i ovih dana u Osječko – baranjskoj županiji u gradu Našicama. Zahvaljujem vam što ste uz sve svoj školske obaveze izdvajali vrijeme i stjecali ova važna znanja i vještine kojima u svakom trenutnu možete spasiti ljudske živote. Svi ste danas pobjednici samim dolaskom na ovo natjecanje.” – rekao je zamjenik župana Petar Lagator.

Cjelokupni događaj, rad, volju i znanje natjecatelja najbolje je opisao dr. Josip Jelić predsjednik Hrvatskog Crvenog križa koji ih je motivirao i rekao da su oni pravo bogatstvo jer imaju znanje i vještine da svakom spase život, i to je jedan od najvažnijih poslanja njihovog volonterskog rada.

Pročitajte još