Dosađuju vam mravi? Evo nekoliko domaćih rješenja!
21/05/2020

Čim sunce zagrije i zemlja postane toplija, ovi insekti započinju svoje zadatke. Većinom je to skupljanje hrane, a mravi su jedni od najbržih tragača hrane u svijetu insekata. Privlače ih intenzivni mirisi i šećer pa odlaze u izvidnicu, a ako na određenom mjestu pronađu hranu, vratit će se s čitavom kolonijom. Oni će pokupiti sve one sitne ostatke hrane, mrvice i slično s vašega poda, ali kada jednom uđu, teško je riješiti ih se jer to većinom znači da su već napravili mravinjak negdje u vašem domu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASANajčešće se pojavljuju prije kiše jer traže sigurno i suho utočište, a kako su marljivi po prirodi, mravi tada istražuju nove izvore hrane u vašem domu. Tako mogu završiti u vašoj kuhinji i na vašoj hrani, kruhu, voću, povrću, u otvorenim vrećicama čipsa i slično. Nije ih ugodno vidjeti jer svi znamo da oni hodaju po različitim površinama i tako zagađuju našu hranu. Ipak, postoje neki trikovi koji bi mogli otjerati mrave iz vašeg doma zauvijek, a sve što vam treba vjerojatno imate u vlastitom domu.

 

Brašno

Iz nekog razloga mravi ne podnose bijelo pšenično brašno. Pri kontaktu s njim, mravi se počinju okretati, vrpoljiti, a na koncu ugibaju pa ga upravo zato izbjegavaju u širokom luku. Sve što trebate učiniti je posipati brašno na pukotine i mjesta gdje se okupljaju mravi, kao i na sve moguće ulaze ovih dosadnih insekata. Slična je primjena i s kredom, koju možete iskoristiti i za zaštitu vrta.

 

Limun

Miris citrusa jako iritira mrave, stoga se ovi mali dosadnjakovići neće približavati mjestima koja mirišu na limun, naranču i slično. Iscijedite nekoliko limuna u posudu s prskalicom i svježi sok raspršite na sve moguće mravlje ulaze i boravišta. Možete se poslužiti i limunovom korom koju ćete ostaviti blizu ulaznih vrata ili pak izblendati i pomiješati s toplom vodom te time posuti mravlju nastambu.

 

Kava

Osim što predstavlja ritualni jutarnji napitak, kava može poslužiti i u druge svrhe. Nakon jutarnje kave ne bacajte talog na dnu šalice, već ga istresite u vrt. Tako ćete spriječiti mrave da dođu, a one koji su ondje otjerati, jer miris kave jako smeta mravima. Kava također tjera i puževe, gusjenice te ostale insekte koji rade štetu našem bilju.

 

Sol

Sol je kao višenamjenski začin najbolji prijatelj svakog kućanstva, a pomaže čak i u rješavanju problema s mravima. Otopite sol u toploj vodi i otopinom pošpricajte mjesta gdje ste uočili mrave. Mravi se ne bi trebali vračati, a ako se koji od njih i nađe u kući, ponovite postupak.

 

Začini

Začini izraženog mirisa poput čilija, češnjaka, cimeta, metvice i slično otjerat će mrave iz vaše kuhinje zauvijek. Naime, dovoljno je otvoriti vrećicu određenog začina i ostaviti ju takvu u kuhinjskom ormariću, a mravi će biti odbijeni jakim mirisima te neće navraćati onamo.

Pročitajte još