DORH donio odluku o kažnjavanju širitelja lažnih vijesti
25/03/2020

Kako je broj osoba kojima je određena samoizolacija svakim danom sve veći, s terena pristižu saznanja kako neki ljudi krše mjere samoizolacije te se svakoga dana uhvati poveći broj osoba koji krše propisane mjere. Zbog takve situacije Državno odvjetništvo (DORH) uputilo je priopćenje svim županijskim i općinskim tužiteljstvima da “temeljito i neodložno” postupaju u slučajevima kršenja samoizolacije, širenja i prenošenja zarazne bolesti kao i kaznenih djela lažne uzbune te prekršaja širenja lažnih i uznemiravajućih vijesti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAUputa je, kako navode, donesena zbog neodgovornog ponašanja većeg broja građana koji ne poštuju upute i mjere Stožera civilne zaštite i drugih nadležnih tijela u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, kao i plasiranja neistinitih informacija kojima se širi neopravdani strah i panika kod građana u uvjetima pandemije virusa COVID-19 te posljedica potresa u Zagrebu.

Dodaju da državna odvjetništva trebaju poduzimanje državnoodvjetničkih radnji i mjera koordinirati s nadležnim policijskim upravama i drugim državnim tijelima mjerodavnim za otkrivanje i prijavljivanje prekršaja i kaznenih djela i njihovih počinitelja.