Donja Motičina uz zvuke tambure i pjesmu ispratila Kiću
20/11/2020

Kao i u drugim slavonskim mjestima, članovi HKD Izvor Donja Motičina jučer su se s početkom u 12:40 sati u središtu Donje Motičine simbolično oprostili od velikana slavonske glazbe Krunoslava Kiće Slabinca. Izvoraši su ispratili Kiću zasviravši i zapjevavši dvije skladbe ”Otiš’o je s mirisima jutra” i ”Pjesma rastanka” te držeći crvene ruže u rukama.

Predsjednica HKD-a Izvor, Mira Bijuklić rekla je kako su se uz zvuke tamburice, dostojanstveno i uz pridržavanje epidemioloških mjera oprostili od velikana slavonske glazbe i naše slavonske legende. „Otišao je, kao u svojoj pjesmi, s mirisima jutra. Kroz svoje pjesme vječno će živjeti u mnogima koji su ga poznavali i voljeli.” – izjavila je Mira Bijuklić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA 

Inicijativi HKD-a Izvor i oproštaju tamburaške legende nazočio je i načelnik Općine Željko Kovačević zapalivši lampion uz poruku kako će Kićo živjeti kroz pjesme koje će se zauvijek oriti slavonskom ravnicom. „Znamo da je Kićo bio veliki domoljub i glazbeni velikan kojih je malo u Hrvatskoj, a njegova djela će se još dugo pamtiti. Drago mi je što je HKD Izvor organizirao ispraćaj Kiće kojem se pridružila Općina te smo mu zajedno odali počast.”- rekao je načelnik Kovačević.

 

Krunoslav Kićo Slabinac preminuo je u 77. godini života nakon borbe s dugom i teškom bolesti. Svojom glazbom ostavio je veliki trag u hrvatskoj povijesti, slavonsku je glazbu oblačio u novo ruho, a mnogi će ga se zauvijek sjećati zahvaljujući njegovim nezaboravnim hitovima „Kad čujem tambure”, „Vesela je Šokadija”, „Otiš’o je s mirisima jutra”, „Inati se Slavonijo”, „Slavonijo, ja sam tvoje dijete” i mnogim drugima. Glazbenu karijeru započeo je s rock sastavom Tornado, nakon toga je prešao u Kon Tiki, da bi se duže vrijeme zadržao u bendu Dinamite. Nakon odlaska iz banda okreće se solo karijeri te se seli u Zagreb, gdje je izvodio pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleyja. Vrlo brzo je postao jedan od najpopularnijih pjevača na prostoru bivše Jugoslavije, a njegove skladbe „Plavuša”, „Zbog jedne divne crne žene”, „Tri slatke riječ” postale su veliki hitovi. Sredinom 1970-ih godina jedno vrijeme boravi u Sjedinjenim Državama sa željom da i tamo ostvari svoj glazbeni uspjeh. Po povratku u Hrvatsku okreće se izvornoj narodnoj pjesmi i tamburici.

 

 

Foto: Vladimir Grgurić i ustupljene fotografije

Video: Vladimir Grgurić

[TheChamp-FB-Comments]