Dodijeljene nagrade najboljim OPG – ovima
13/10/2019

Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Večernjim listom i Hrvatskom radio televizijom, šestu godinu za redom, provode projekt „Zlata vrijedan“ kojim se promovira hrvatska poljoprivredna proizvodnja kroz uspješne priče naših poljoprivrednika. Ovogodišnje nagrade poljoprivrednicima uručene su u petak 11. listopada 2019. godine na završnoj svečanosti u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPrvo mjesto osvojio je OPG Mirko Bačani iz zaselka Rumenjaki u Svetom Petru Čvrstecu u Koprivničko – križevačkoj županiji koji se bavi stočarstvom i ratarstvom. Nagradu od 30.000 kuna uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Po izboru Stručnog žirija drugo mjesto i 20.000 kn osvojio je OPG Danijel Horvatić iz Stare Kapele u općini Dubrava u Zagrebačkoj županiji. OPG vodi farmu sa 150 goveda simentalske pasmine i obrađuju 70 hektara zemlje, a nagradu im je dodijelio gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Treće mjesto pripalo je OPG-u Roberta Čondića iz Kadanovaca u Požeško – slavonskoj županiji koji će svojih 10.000 kn nagrade uložiti u svoj ranč. Nagradu mu je uručio Ivan Horvat, menadžer DM marketinga i odnosa s javnošću.

Najbolja mlada nada u poljoprivredi ove godine je OPG Katarina Peršurić Bernobić iz Peršurića u Istri koji se bavi proizvodnjom pjenušavih vina. Nagradu od 10.000 kn uručila joj je članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina. Čitatelji Večernjeg lista izabrali su svog pobjednika i proglasili OPG Ane Knezović iz Vukovarsko -s rijemske županije koji se bave vinarstvom, a nagradu im je uručila Andrea Borošić, članica Uprave Večernjeg lista.

Prilikom dodjele ministrica poljoprivrede Marija Vučković je izjavila:

„Na jednom smo mjestu okupili najbolje hrvatske poljoprivrednike, čije priče i posao koji svakodnevno rade mogu biti uzor i primjer svima. Njihove vrijedne ruke dobile su još jedno priznanje. U Hrvatskoj ima još mnogo obiteljskih gospodarstava koja predano rade svoj posao i koji će se u idućim godinama naći među nominiranima. Posebno sam ponosna na sve mlade poljoprivrednike koji su ostali na selu i poljoprivredu odabrali za svoje zanimanje.“

Ideja o pokretanju izbora najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva nastala je u Ministarstvu poljoprivrede 2014. godine, nakon što je UN tu proglasio Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Izbor najboljeg OPG-a bio je najbolji način da se Hrvatska priključi toj inicijativi. Cilj projekta je utjecati na promjenu percepcije poljoprivrede i rada u poljoprivredi te prikazati dobre priče ljudi koji vrijedno rade na hrvatskim poljima.

Kandidate za izbor najboljeg poljoprivrednika i mladih nada predlažu županije, a najbolje među njima odabire stručni žiri sastavljen je od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Večernjeg lista, Hrvatske radio televizije, Hrvatske poljoprivredne komore i Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika. Svaki od finalista predstavljen je u emisiji Dobro jutro Hrvatska kao i u Večernjem listu, a čitatelji su mogli glasovati za svoje favorite.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Pročitajte još