Održavanje dobrih odnosa temeljenih na slovačkoj kulturi
15/11/2019

Održavanje dobrih odnosa temeljenog na slovačkoj kulturi

Učenici koji uče slovački jezik i kulturu iz OŠ kralja Tomislava zajedno s učenicima iz OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac i OŠ „Josip Kozarc“ Josipovac gostovali su u vojvođanskom Bačkom Petrovcu u Republici Srbiji, u sklopu projekta koji je organizirao Slovački centar za kulturu Našice uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAU OŠ Jana Čajaka naše učenike je srdačno dočekala ravnateljica škole Vlasta Werleova sa svojim suradnicima koji su predstavili svoju školu u kojoj se nastava odvija dvojezično, pri čemu se slovački jezik uči prema modelu B. A našičku školu predstavili su učenici šestog razreda sa slovačkim  recitacijama i pjesmama jesenske tematike, učenici sedmog i osmog razreda sa Zagonetkama i malim poklonima koje je uvježbala učiteljica mentorica Ana Marošević, te učenice koje pohađaju OGŠ Kontesa Dora u Našicama Elena Hlobik i Lucia Komjetan s tamburaškim instrumentalom.

Uz međusobno upoznavanje učenici su obišli Galeriju poznate slikarice Zuzke Medvedove i Muzej udruženja petrovačkih žena gdje su saznali više o umjetnosti, etnologiji i povijesti života petrovačkih Slovaka. Ovo druženje nastavak je prošlogodišnjeg posjeta učenika škole iz Bosanskog Petrovca Našicama, koji su ovdje naučili više o lokalnoj kulturi i običajima bili naši gosti.

Pročitajte još