DND završilo uspješnu godinu, a od utorka s djecom nastavljaju ostvarivati nove planove
12/01/2019

DND završilo uspješnu godinu, a od utorka s djecom nastavljaju ostvarivati nove planove Društvo naša djeca Našice aktivno je od 1952. godine i, od tada s većim i manjim brojem članova, provodi aktivne, kreativne, maštovite ali korisne radionice za djecu.

Preplatite se
TV Našice

Sadašnja predsjednica društva Darija Vlajnić ističe da je vrlo zadovoljna aktivnostima u 2018. godini. “Sve planirano je odrađeno, mislim da smo djeci ponudili veliki broj kreativnih radionica, primjerenim svim uzrastima djece, od naših dragih najmlađih suradnika iz dječjeg vrtića „Zvončić” pa do malo veće djece iz obje našičke osnovne škole. Bez ovih suradnji i angažmana naše društvo ne bi moglo funkcionirati.” – ističe predsjednica koja je posebno ponosna na nagradu Grada Našica koja je uručena DND za poticanje i razvoj volonterstva. U društvu je aktivno 20 volontera, a u 2018. prikupili su 2 348 volonterskih sati.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAUz jednu novu radionicu, društvo je u 2018. provodilo već uhodane radionice; dramsku radionicu, tri ritmičke skupine (mala, srednja i starija), dječju gimnastiku, literarnu radionicu, dječji forum pri Osnovnoj školi Dore Pejačević te malu igraonica za djecu od 3 do 5 godina. Radionica laganijeg čitanja, uvedena je početkom školske godine s ciljem razvoja čitalačkih vještina kod djece.

S djecom radi educirana stručnjakinja, profesorica Ivana Ćurković, a na radionici se broji uvijek veći broj djece. Općenito u godini kroz društvo prođe između 80 i 100 djece, a najviše je njih na ritmičkoj radionici. Upravo članovi ove skupine na Društvenoj smotri DND-a u Čazmi održanoj krajem godine ostvarili su po mišljenju stručnog ocjenjivačkog suda zavidan nastup te su nastupili na završnoj svečanosti.

2019. započinju nastavkom provođenja aktivnosti u sklopu projekta Volontirajmo i mi čiji je nosilac Crveni križ Našice, a njihove aktivnosti pod nazivom Prve su najvažnije ostvarit će kroz tiskanje čitanke. Ova publikacija bit će djelo svih članova DND a pod glavnim je nadzorom Manuele Kojić voditeljice dramske skupine. Kroz projekt u vrijednost 144 537,00 kuna društvo je ostvarilo kupnju kompletne opreme za ritmiku što podrazumijeva odjeću i obuću, te namještaj, stolove, stolice i ormare.

Planom rada koji su donijeli u novoj godini se ne mijenja puno, no i dalje se nastavljaju radionice, obilježavanje važnih datuma poput, maškara, valentinova, međunarodnog dana očeva, međunarodnog dana dječje knjige i dr. Ove godine organizirat će zajedno sa studentima Medicinskog fakulteta u Osijeku i „Bolnicu za medvjediće” kako bi djeca lakše prevladala strah od odlaska liječniku, a nadaju se i još jednoj uspješnoj priredbi za blagdan sv. Nikole, koju su ove godine ostvarili zajedno s Gradom Našicama.

“Ove godine Grad je donirao kupnju više od 800 poklon paketa za svu školsku djecu u Našicama, i sretni smo što na ovakav i druge načine potiču naš rad, jer mi svojim aktivnostima ne prezentiramo samo svoj rad nego i naš grad.”- ističe Darija Vlajnić koja poziva i sve građane da im se pridruže u radu kao volonteri. Volonteri su uvijek dobrodošli, ističe, a za sada prevladavaju žene, uz jedanog muškog volontera njih je ukupno 20 aktivnih, a svima ispisuju volonterske knjižice.

Iako su im glavna ciljana skupina djeca, članovi društva potiču i uključivanje roditelja u njihove aktivnosti jer trenutni odaziv nije velik, s smatraju da bi na taj način dodatno kvalitetno proveli vrijeme s djecom. Iako je djece dovoljno, i upisi traju kroz cijelu godinu, često članovi odustaju zbog količine vlage u prostoru društva, iako je lokacija prostora savršena, a iz društva se nadaju skoroj sanaciji ovog problema.

Društvo kroz godinu surađuje s velikim brojem institucija i udruga pa je tako drugu „ Bajkaonicu“ održalo i na odjelu Pedijatrije OŽB Našice, a veliku pomoć u radu i edukaciji volontera pruža im Savez društava naša djeca.

“Ovim putem se zahvaljujem svim volonterima jer puno se tu truda i rada daje. Posebno priznanje ide i voditeljicama koje svoje slobodno vrijeme posvećuju djeci, jer treba se za sve pripremiti i raditi s djecom, nije to samo doći i odraditi posao.” – ističe Darija koja se veseli ponovnom početku rada DND jer društvo radi sukladno školskom kalendaru. Aktivnosti počinju već u utorak s dramskom skupinom i radionicom laganijeg čitanja.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji