Djelatnicima i pacijentima OŽB Našice osigurana je psihološka podrška u vrijeme pandemije
26/03/2020

Pandemija virusa COVID-19 uzrokuje veliku napetost i stres među ljudima, kako građanima, tako i medicinskim osobljem i sigurnosnim službama. Ovakvo stanje može se smatrati i životnom opasnošću, jer svi znamo da mortalitet naglo raste s pojavom ovog virusa. No, ipak, svi smo suočeni s tom situacijom, a najvećem stresu i naporu izloženo je medicinsko osoblje, koje svojim radom, uz razne druge službe i struke, poput psihologa, policije, vatrogasaca i vojske, uvelike doprinosi liječenju, nadzoru i pomoći oboljelih, te savjetovanju i edukaciji građana.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPanika, strah, nesigurnost i ogroman stres povodom ove situacije muče većinu građana, a u svrhu osiguravanja psihološke podrške našičkom medicinskom osoblju, u Općoj županijskoj bolnici Našice donesena je strategija podijeljena u nekoliko razina.

Prva razina psihološke podrške i brige za osoblje OŽB Našice odnosi se na svakodnevno praćenje prisutnosti stresa korištenjem tzv. Emocionalnog barometra koji bilježi razinu pozitivnih i negativnih emocija. Uz praćenje emocionalnog stanja osoblja, konstruirano je i istraživanje pod nazivom „Načini suočavanja medicinskog i nemedicinskog osoblja OŽB Našice s COVID-19 pandemijom“, čija se svrha očitava iz samog naziva, a čiji nacrt ovaj tjedan kreće sa provedbom. Navedeno istraživanje osmišljeno je s ciljem utvrđivanja međuodjelnog stupnja zabrinutosti zbog pandemije, kao i analize razlika u stupnju spremnosti i dobi, stupnju uključenosti u društvene mreže, osobnim faktorima s obzirom na članove onih obitelji čiji je član rizična skupina, kao i načina suočavanja sa stresom te procjena produktivnosti istog. Istraživanje će provoditi mag.psych. Darija Salopek-Žiha, spec. neurologije, dr.sc. Marina Hlavati, spec. kirurgije Denis Klapan, spec. interne sa užom specijalizacijom iz kardiologije Hrvoje Jakić, mag.med.techn. Zvjezdana Gvozdanović, mag.med.techn. Mario Gašić i ing.sig. Ivan Deković. Svi sudionici istraživanja dobit će povratnu informaciju o rezultatima. Ova razina također se odnosi i na osiguravanje psihološke podrške pacijentima u izolaciji i samoizolaciji. Onima koji čekaju nalaz osigurana je pismena uputa u obliku letka o suočavanju sa stresom kako bi bili osviješteni o vlastitim snagama za nošenje sa takvom situacijom.

Druga razina psihološke pomoći odnosi se na pojedinačnu pomoć svakom djelatniku koji je u stanju povišenog stresa. Prema procjeni voditelja odjela o takvoj potrebi, osigurana je podrška bolničkog psihologa.

Treća razina psihološke pomoći odnosi se na edukaciju javnosti o načinima nošenja sa strahovima, kao i psihološki program protiv panike, pravila i upute o postupanju u samoizolaciji i slično, a sve prema uputama vladine stranice koronavirus.hr i temeljem suradnje sa lokalnim medijima.