Dječji vrtić u Jelisavcu mogao bi biti gotov i prije roka
06/12/2019

Gradilište na kojem se već prostim okom vidi veliki napredak, pa i zaigranost arhitekta, najavljuje prostor pun mašte i spreman za nove mlade naraštaje, malene vrtićance. Radove koji napreduju i bolje od očekivanog posjetio je gradonačelnik Josip Miletić sa suradnicima, pročelnicima Goranom Blagojevićem i Ivanom Majerom , saborskim zastupnikom za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimirom Bilekom, vijećnikom Grada Našica Franjom Kanđerom, te predsjednicom vijeća nacionalne manjine Grada Našica Anom Kanđera.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAOvaj važan projekt za naselje Jelisavac, ali i Grad Našice te stanovnike šire okolice prema riječima izvođača radova, tvrtke Zuber kao i nadzornika, mogao bi biti gotov i prije roka. Grad Našice, jedan je od investitora u izgradnju dječjeg vrtića, no najveći je ipak iznos pristigao iz sredstava Europske unije.

– Obišli smo radove na izgradnji dječjeg vrtića koji su u punom jeku. Vidimo da sve ide onako kako smo planirali, prema zadanoj dinamici. Moram pohvaliti izvođače radova tvrtku Zuber kao i sve one koji nadziru rad. Zahvaljujem se i čitavoj Gradskoj upravi Grada Našica koja marljivo i ustrajno radi na svim investicijama, kojih u gradu ima dosta. Ono što svakako želim pohvaliti je i inicijativa Vijeća mjesnog obora Jelisavac, svih mještana Jelisavca ali isto tako i gradskog vijećnika Franje Kanđere, koji su dali početnu inicijativu za izgradnju dječjeg vrtića. Treba zahvaliti i svim našim institucijama koje su radile na tome, a posebno onima koji su osigurali sredstva. Drago mi je da je i Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo ovu inicijativu te osiguralo sredstva iz mjera ruralnog razvoja za izgradnju dječjeg vrtića. Uvjeren sam da će dječji vrtić sljedeće godine biti završen i da će djeca iz mjesta Jelisavac, ali i šire okolice uskoro ovdje krenuti u vrtić. Ovo je jedna kvaliteta koju dajemo mjestu Jelisavac ali i čitavoj našoj općini – rekao je gradonačelnik Josip Miletić naglasivši da je ovo dobra priča, jer se europskim sredstvima razvijaju gradske ustanove, podiže se i komunalni standard, ali ono što je najvažnije, brine se o mještanima.

Posebne zahvale gradonačelnik je uputio i saborskom zastupniku Vladimiru Bileku koji je pomogao u Zagrebu otvoriti vrata za ovaj projekt.

– Moramo priznati da radovi teku po planu, a informacija da bi, ako vrijeme dozvoli, radovi mogli biti gotovi i prije roka, posebno veseli. S te strane upućujem čestitke izvođaču, ali oni kojima zaista treba zahvaliti su građani Grada Našica, kao i mjesta Jelisavac, koji su dali i podržali inicijativu na čelu sa Mjesnim odborom i gospodinom Kanđerom. Hvala i gradskim vijećnicima koji su podržali ovaj projekt i kandidirali ga na europska sredstva, na čelu sa gradonačelnikom Josipom Miletićem. Od prvog dana kako je ideja o projektu došla dobila je veliku potporu u gradu, a znamo da ruralni razvoj i mjere ruralnog razvoja ne bi mogli dobiti u centru grada, ali ovdje u Jelisavcu, koji to stvarno zaslužuje, gdje stvarno ima djece, kao i u okolnim mjestima to je ostvarivo – rekao je saborski zastupnik Vladimir Bilek koji je dodao da mu je izuzetno drago što je projekt podržala i Vlada RH, jer on je dio operativnog plana Vlade RH za češku i slovačku manjinu.

Iako financirano sa viših strana, inicijativa je stigla od samih mještana, odnosno članova Mjesnog odbora Jelisavac. Oni su zatražili povećanje kvalitete življenja te izrazili želju za ostankom.

– Koristim prvo priliku da se zahvalim mještanima Jelisavca koji su na početku podržali inicijativu Vijeća mjesnog odbora da idemo sa projektom izgradnje dječjeg vrtića u Jelisavcu. Imali smo sluha glede strategije RH, glede demografije i cilj nam je bio da mladost našeg mjesta ostane na ovom prostoru. Zahvaljujem se i na razumijevanju, na samom početku, Gradu Našicama koji su uvažili naš zahtjev i financirali kompletnu projektu dokumentaciju te kupili prostor od privatnog vlasnika. Sve kako bismo osigurali uvijete da ovaj prostor postane centar Jelisavca, jer tu će se izgraditi negdje oko 24 parkirna mjesta, i za dječji vrtić, za Kulturni centar Slovaka te Vatrogasni dom – rekao je vijećnik Grada Našica, Franjo Kanđera i zahvalio se i ustanovama u vlasništvu Grada Našica, Dječjem vrtiću Zvončić, Našičkoj razvojnoj agenciji NARA, saborskom zastupniku Vladimiru Bileku i svima onima koji su imali priliku pomoći u realizaciji ovog hvalevrijednog projekta za mjesto Jelisavac.

Podsjetimo novoizgrađeni vrtić moći će primiti dva odjeljenja, a osim obveznog predškolskog odgoja moći će primiti i djecu tijekom cijele godine. Specifičnost ove zgrade čini i višenamjenska dvorana koja će se koristiti u različite svrhe, a bit će na raspolaganju i zajednici.