Divljač na cesti
17/08/2019

Preplatite se
TV Našice

Divljač na cesti sve češće izaziva prometne nesreće, kao i veliku materijalnu štetu na vozilima. Novi zakon kaže da ako naletite na divlju životinju na cesti, cjelokupnu štetu podmiruje jedinstvena polica osiguranja Hrvatskog lovačkog saveza. Pri materijalnoj šteti na vozilu, radi se o svoti do 100.000 kuna. No, ima li teško ozlijeđenih ili poginulih, svota može iznositi i do 1,5 milijuna kuna.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAU Slavoniji je najčešći susret sa srnećom divljači, koja, pogotovo zimi, češće izlazi na ceste. Ako vozač naleti na životinju i pri tome učini prekršaj, nema pravo tražiti odštetu, već sam iz svog džepa mora platiti čak 1.000 kuna. Međutim, ako se utvrdi da vozač nije učinio prekršaj i nije kriv, stječe pravo na odštetu lovačkog društva. Pri naletu na divljač i nastanku materijalne štete, prije svega treba pozvati policiju, koja će obavijestiti odgovarajuće društvo, čiji mu lovočuvar mora isplatiti odštetu.

Ako se utvrdi da je vozač bio pod utjecajem alkohola ili droga, da nije poštivao postavljeni znak ili ako je vozač prebrzo vozio, on sam snosi odgovornost za nesreću te podmiruje troškove kazne, koji, ako se plate u roku od tri dana, mogu biti upola manji. Isti zakon vrijedi i pri naletu na domaće životinje, gdje, ako vozač nije kriv, vlasnik životinje snosi svu odgovornost i troškove odštete.

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji