Jesmo li zbog magle još depresivniji?
17/01/2020

Iako je općenito mjesec siječanj proglašen najdepresivnijim u godini, ponajviše zbog smanjene kupovne moći građana, ali i vraćanja u realnost nakon blagdana. Još jedan razlog mogli bi naći i u lošem vremenu. Jer medicinski stručnjaci ističu da je zimska depresija jedan od sezonskih poremećaj ponašanja. Ovaj poremećaj odnosi se na poremećaje raspoloženja praćene povremenom depresijom tijekom zimskih mjeseci. Najveći razlog tome je nedostatak izloženosti svjetlu što utječe na smanjenje lučenja serotonina, poznatijeg kao “hormon sreće”.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAZima u našim krajevima još nije pokazala zube, no zavila nas je maglom koja, osim što onemogućava normalnu vožnju automobilom, u ljudima ubija želju za općenitim izlaskom iz kuće. Uz to magla nije dobra za naše općenito zdravlje, jer snižava temperaturu i pogoršava bolesti dišnih puteva. Tako je u ovo vrijeme najteže astmatičarima kojima uzrokuje otežano disanje i povećava koncentraciju alergena u zraku.

No, nekoliko dana prije grijali smo se na zubatom suncu i mučila nas je južina koja također nije bezopasna. Ona remeti koncentraciju i donosi glavobolje, a naročito je opasna za meteoropate kojima su sve promjene vremena ionako teške. Uz to ona remeti krvni tlak, stvara pritisak u organizmu i utječe na raspoloženje.

A kad nam napokon zahladi, onako kako od zime i očekujemo, kronični bolesnici s dišnim problemima i bolestima srca osjetit će dodatne probleme, kao i oni koji imaju osjetljive zglobove.

Zimsku će depresiju tako izliječiti strpljenje i prve zrake proljetnog sunca.