Pazite se, danas prijeti opasnost
13/01/2020

Danas je naš grad, ali i širu okolicu obuhvatila gusta magla, koja će se prema vremenskoj prognozi zadržati na ovim područjima čitav dan. Kako izbjeći nezgode i zaštititi sebe, ali i druge, saznali smo za vas. Najveći problem magla izaziva u vožnji, pa je prometovanje, uz izrazito lošu vidljivost, teško i opasno.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAKao prvo, stručnjaci ističu da je opasno orijentirati se po stražnjim svjetlima vozila ispred vas, što većina nas često radi. Jer u slučaju guste magle, kada je vidljivost izrazito mala, znači da ne poštujete razmak i da ste preblizu drugom vozilu, što može rezultirati i prometnom nesrećom. Uvijek uključite maglenke, svijetla koja su izrazite vidljivosti za vrijeme magle. Ipak ne preporuča se paliti ih, u slučaju blaže magle jer ćete nepotrebno zasljepljivati vozače iza vas. Dobra pomoć su i prednja svjetla za maglu, a ona su korisna i u slučaju pljuska kiše ili snijega.

Upalite sva četiri pokazivača smjera ukoliko dolazi do radiklanog smanjenja brzine, kako bi dodatno upozorili vozača iza vas. Uvijek koristite kratka svjetla u magli, jer magla djeluje poput velikog ogledala i duga svjetla mogu vas zaslijepiti. Ukoliko je magla izrazito velika, na raskrižjima bez semafora, smanjite zvuk radija i spustite prozor kako bi bolje čuli približava li vam se neki automobil. Važno je održavati stakla automobila čistima, u tu svrhu koristite klima uređaj te brisač vjetrobranskog stakla.