„Čuvajmo ih“ – Zaštitna oprema za 23.000 socijalno ugroženih starijih osoba
08/11/2020

Hrvatski Crveni križ pokrenuo je program „Čuvajmo ih“ kojim će za 23.000 starijih osoba slabijeg imovinskog stanja, osigurati zaštitne maske i dezinfekcijska sredstva, a sve s ciljem smanjenja rizika zaraze koronavirusom. Iz Nacionalnog logističkog centra Hrvatskog Crvenog križa prema županijskim društvima Crvenoga križa krenula je distribucija osobne zaštitne opreme koja će tijekom studenoga i prosinca biti podijeljena korisnicima starijima od 65 godina.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPakete opremljene zaštitnim maskama i dezinficijensom dijelit će društva Crvenog križa diljem Republike Hrvatske, a podjelu ili preuzimanje paketa dogovarat će pojedinačno s korisnicima. „Situacija u kojoj živimo teško pada svima, a posebno našim starijim sugrađanima. Mi im pomažemo već mjesecima, ulazimo u njihove domove i svjesni smo da svi zajedno moramo paziti na njih i omogućiti im kvalitetnu zaštitu. Naši bake i djedovi nerijetko razgovore završavaju pozdravom „čuvaj se“, a sada je na nama red da im kao društvo pružimo podršku i sačuvamo ih, koliko je to moguće, te im pošaljemo poruku kako su važni članovi naše zajednice koji obiluju mudrošću i životnim iskustvom od kojeg možemo učiti.“ – istaknuo je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

 

Iako s maskama živimo već devet mjeseci, dio ljudi još uvijek nije naučio kako ih pravilno nositi. “Maska štiti nas same, kao i druge oko nas, ali samo ako se pravilno nosi. Maska mora prekriti nos, usta i bradu jer jedino tako obavlja funkciju zaštite.” – poručio je dr. Siniša Zovko. Starije osobe, a posebno one koje žive u siromaštvu, iznimno su ugrožena skupina za vrijeme prirodnih katastrofa i kriza pa tako i pandemije. COVID – 19 svima nam promijenio je svakodnevicu, ali najviše ipak starijim osobama kojima je ograničen kontakt s mlađim članovima obitelji, vrtićkom djecom i školarcima, prijateljima i kolegama.

 

Realizaciju ovoga programa podržali su Calzedonia Grupa i Međunarodni odbor Crvenoga križa s ciljem osvještavanja šire zajednice o važnosti skrbi za starije i nemoćne u vremenu pandemije. “Grupa Calzedonia prihvatila je poziv Hrvatskog Crvenog križa za sudjelovanje u ovoj hvalevrijednoj akciji jer vjerujemo da zajedničkim nastojanjima možemo pridonijeti spriječavanja širenja zaraze koronavirusom, osobito među ranjivim skupinama.”- istaknula je Nevenka Benčić iz Calzedonia grupe.

 

Foto: HCK