Čudo od djeteta iz Našica plijeni glazbenu pozornost kud kod dođe – Video
11/02/2019

Preplatite se
TV Našice

Mlada pijanistica kineskog podrijetla Nuo Cheng zvana Sindi stvarno se može smatrati čudom od djeteta. Ova talentirana djevojčica klavir je počela svirati, mogli bismo reći, prije nego je počela hodati jer je još u maminom trbuhu imala prilike slušati zvukove klavira koji je svirala njena majka Sujing.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAJer i ona je, a nadamo se da će i Nuo, završila glazbenu školu, i još davno prije njenog rođenja kupila klavir na kojem danas zajedno sviraju. Nakon što se glas o ovom talentu proširio do profesorice klavira Osnovne glazbene škole Kontesa Dora Našice Darije Vlajnić započelo je njeno glazbeno školovanje. „Sve je počelo sa jednim telefonskim pozivom bivše kolegice, nažalost pokojne Tatjane Pernicki, sa upitom da li sam voljna raditi sa Nuo i držati joj privatne satove klavira. Sa nepunih je 6 godina došla kod mene na privatne sate koje je pohađala jednu godinu. Naša Nuo danas je kao i tada vrlo zaigrana, uostalom, kao i svako dijete, ali voljna sviranja i željna napretka.” – ističe prof. Vlajnić koja ju je kroz igru, zabavu i smijeh pomalo učila note i ritam, dok nisu na naposljetku počele i muzicirati.

Kada je malena napunila 7 godina i trebala se upisati u osnovnu školu, prof. Vlajnić je bila odlučna i u dogovoru s ravnateljicom OGŠ Kontesa Dora i s roditeljima, Nuo je paralelno upisala i prvi razred osnovne glazbene škole i to se pokazalo kao pun pogodak. Ovo je rijedak slučaj, jer se inače djeca tek u 3. razredu osnovne škole upisuju u prvi razred glazbene škole, kako bi paralelno završili obje škole. No, zbog ovog se talenta u našičkoj glazbenoj školi napravila iznimka.

„Ovo je samo jedan od primjera na koji način potičemo sve ideje naših profesora, koji motiviraju i educiraju učenike te ih vode na natjecanja, smotre i manifestacije kako bi pokazali svoj talent i znanje.” – ističe ravnateljica OGŠ Kontesa Dora prof. Marina Kopri.

„Svaki dan kod kuće vježbam dva do tri sata, dok pred nastup vježbam i češće. Nije mi teško ići u obje škole odjednom. Kada dođem iz osnovne škole, jedem, idem u glazbenu pa pišem zadaću i onda sviram. Najviše volim svirati skladbe Mozarta.” – ističe Nuo koja sanja da jednog dana postane veterinarka, no glazbom se neće prestati baviti, jer kako kaže, i kad odraste svirat će.

Prije nastupa često je uhvati mala trema, iako odsvira savršeno pa to smatra „tajnom” svog uspjeha. „Skladbe koje Nuo svira prilagođene su njenim mogućnostima, talentu i sposobnostima, pa tako već svira kompozicije namijenjene učenicima 3. i 4. razreda osnovne glazbene škole. Za sad su to kraće kompozicije koje traju od 1 i pol do dvije minute, ali uvijek gledam da kompozicije budu različitog karaktera, tehnički raznovrsne i muzikalne. Svojim učenicima na satu odsviram nekoliko kompozicija i onda zajedno odaberemo kompoziciju koja se njima najviše sviđa pa tako i sa Nuo.” – rekla nam je Vlajnić.

Iako vrlo mlada Nuo je na natjecanjima do sada osvajala iznimne rezultate, pa je tako ovu školsku godinu započela osvojenom 1. nagradom na 8. Međunarodnom natjecanju pijanista “Ivan Rijavec“ u Rogaškoj Slatini (Slovenija), a kao njeno se dosadašnje najveće postignuće ističe natjecanje održano prošle godine u mjesecu svibnju. Gdje je na međunarodnom natjecanju „Mladi virtuoz“ u Beogradu u kategoriji najmlađih natjecatelja osvojila maksimalnih 100 bodova i time postala i jedina učenica ove glazbene škole koja je na jednom natjecanju osvojila maksimalan broj bodova.

„Naravno da u našoj glazbenoj školi ima i druge kvalitetne djece koja puno sviraju i lijepo napreduju, ali mislim da kod Nuo tomu pridonosi uvelike kako kući odgoj tako i velika podrška roditelja kojima se ovim putem zahvaljujem na ukazanom povjerenju. Jer, ovo naše zajedništvo, na očigled je urodilo plodom.” – ističe prof. Darija Vlajnić koja je uvjerena da će se ovako sjajni rezultati nastaviti i u godinama koje slijede, ukoliko Nuo bude uporna i vrijedna, jer talenta joj ne manjka.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji