Crveni križ Našice u prošloj godini spremno odgovorio na sve krize i podijelio 3000 paketa pomoći
16/02/2021

Jučer je održana sjednica Odbora i Nadzornog odbora Gradskog društva Crvenog križa Našice. Sjednici je nazočilo 8 od 9 članova Odbora i 2 od 3 člana Nadzornog odbora. Ostvaren je kvorum potrebnih članova te su sva izvješća jednoglasno usvojena i sve odluke su jednoglasno donesene i pravovaljane.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAOdbor je raspravljao o podnesenim izvješćima o radu i financijama u 2020. godini. Crveni križ Našice u 2020. godini na području dobrovoljnog darivanja krvi je prikupio 2372 doze krvi dok je akcijama pristupilo 2911 darivatelja krvi. 164 priznanja za ostvarena davanja će biti dodijeljena darivateljima čim se epidemiološka situacija poboljša od kojih 3 visoka priznanja ženama za 35 i 75 puta darovanu krv te 26 visokih priznanja muškarcima za 50, 75, 100 i 125 puta darovat krv. U 2020. godini Crveni križ Našice je iz programa Crvenoga križa podijelio 2270 paketa hrane za korisnike zajamčene minimalne naknade, starijim osobama, samohranim roditeljima, osobama s invaliditetom i djeci. 800 paketa maski i dezinfekcijsko sredstvo podijeljeno je osoba starijih od 65 godina manjih primanja.

 

Podijeljeno je preko 3 tone rabljene odjeće i obuće, deka, posuđa, igračaka i školskog pribora. Posuđeno je 43 ortopedskih pomagala iz posudionice Crvenoga križa. Isušivač je posuđen četiri puta. Volonteri Crvenoga križa Našice su odradili velikih 3690 volonterskih sati, a kroz njihove ruke je prošlo 23 tone humanitarne pomoći. 29 volontera i 5 djelatnika je sudjelovao na 12 edukacija iz programa Crvenog križa.

 

Projektom “Zaželi i ostvari” je školovano i zaposleno 13 teže zapošljivih žena koje su obilazile i brinule se za svoja 52 socijalno ugroženih korisnika. Projekt je vrijedan 2.221.007, 24 HRK. Centar za socijalnu skrb Našice i Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Osijek su partneri, a financiran je u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.” iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Mladi Crvenog križa Našice su u 2020. godini proveli 71 aktivnost iz kojih su ostvarili 1387 volonterskih sati. Sudjelovali su na međunarodnim kampovima i okupljanjima, Ljetnoj školi mladih DCK OBŽ, međunarodnim i domaćim edukacijama, programima i projektima, a proveli su i Europski projekt solidarnosti “Svaka minuta je važna” sufinanciran od strane Agencije za mobilnost i programe EU iz fonda Europskih snaga solidarnosti vrijedan 4750 EUR. Unutar projekta je educirano 250 mladih, 7 djelatnika OŠ Kralja Tomislava za uporabu AVD uređaja, nabavljen je AVD uređaj, lutka odrasle osobe te dvije lutke dojenčadi za vježbanje reanimacije, 60 udžbenika i izdana je slikovnica na temu reanimacije. Od početka Covid-19 epidemije, Crveni križ Našice pomaže svojim sugrađanima i mještanima općina na kojima djeluju. Otvoren je SOS telefon, volonteri su mjesecima dostavljali hranu, lijekove, higijenske potrepštine te pomagali oko plaćanja režija, odlazaka u poštu starijim osobama.

 

Crveni križ Našice dežurao je i na telefonu za psihosocijalnu podršku DCKOBŽ. Dvoje volontera i jedan djelatnik Crvenog križa Našice u 2020. godini prošli su obuku djelovanja u kriznim situacijama za županijski interventni tim na seminaru u Orahovici i Mecama. Naučeno su nažalost pokazali nakon razornog potresa u Sisačko – moslavačkoj županiji. 29. prosinca peteročlani interventni tim Crvenog križa Našice je brzo reagirao te bio na putu za Petrinju samo 4 sata nakon potresa potresa jačine 6.2 po Richterovoj ljestvici.

 

Gradsko društvo Crvenog križa Našice iduće dane je posvetio prikupljanju, sortiranju i transportu humanitarne pomoći te kontaktiranju obitelji koje su došle na područje koje pokriva GDCK Našice. Svakodnevno je 30 volontera poklanjalo svoje vrijeme kako bi pomogli u prihvatu, sortiranju i otpremi donirane pomoći. Istaknut je i veliki problem skladišnog prostora Crvenog križa Našice koje godinama nema svoje skladište te je zahvalu NEXE d.d. koje im je ustupilo svoje objekte, kako bi ih Crveni križ mogao koristiti kao skladište donacija.