Čitatelji su im najveća inspiracija za nove usluge
10/01/2019

Preplatite se
TV Našice

U Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici najčešći čitatelji su školska djeca i umirovljenici. Djeca uglavnom čitaju lektiru i beletristiku, a umirovljenici čitaju knjige s tematikom Domovinskog rata, te popularnu publicistiku iz sociologije, psihologije te odgoja i obrazovanja. Zaposleni građani uglavnom čitaju stručnu literaturu, a najviše je čitatelja također i među nezaposlenima. Svake godine proglašavaju se najčitatelji, u 2018. među najmlađima su Roko Baksa Mihovilović, Patricija Grabar i David Stošić. U kategoriji studenata to je Noemi Grgi, a među zaposlenima najviše su pročitali Zoran Serdar i Jelena Moržan. U kategoriji nezaposlenih najčitatelji su bili Davor Trcović i Branka Lovaković, a najviše knjiga od umirovljenika pročitali su Đuro Crnković i Klaudio Miščević.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA„Upravo su čitatelji veliki izvor inspiracije za uvođenje nekih novih usluga, kojih neće ne nedostajati u novoj godini.”- ističe Silvija Šokić, ravnateljica knjižnice u Našicama. Jedna od usluga, osim posuđivanja knjiga, je i korištenje prostora knjižnice u vidu čitanja, korištenja interneta, te čitanje dnevnog tiskovina. Uglavnom ove usluge koriste umirovljenici te ljudi iz ruralnog područja koji svojim dugim boravkom postaju dio same knjižnice, pa im se često ponudi i čaj i kava kako bi se što ugodnije osjećali. U knjižnici se od ostalih usluga često koriste i usluge fotokopiranja, no usluga pronalaska stručne literature za radove koristi se sve manje jer knjižničarke teže da svakim novim učlanjenjem korisnike obuče na samostalno istraživanje knjižnice kako bi u potpunosti dobili dojam svih dostupnih knjiga i informacija. „Iako knjižnica broj više od 2 500 aktivnih članova, svakodnevno se trudimo pridobiti i nove korisnike iz svih dobnih skupina. Akcija koju provodimo već drugu godinu za redom u knjižnicu želi dovesti one najmlađe te ih na taj način usmjeriti i da u narednim godinama ostanu vjerni čitatelji.” – trenutno je ovo glavni cilj knjižnice ističe ravnateljica.

Besplatni upis prvašića odvija se povodom Mjeseca knjige, a akciju sponzorira Grad Našice uz Savjet mladih grada Našica kroz koju se ujedno promovira nacionalna kampanja „Čitaj mi” s ciljem promicanja čitanje naglas djeci od rođenja. Iako se u knjižnici potiče čitanje, teži se i urednom posuđivanju i vraćanju knjiga, pa su tako uveli i opomene, u početku ih je bilo i do 250 a trenutno je to tek neznatan broj. Ovim su dodatno usavršili odgovornost čitatelja, iako i dalje izlaze u susret čitateljima pa 11.11. povodom dana Hrvatske knjižnice provode akciju „Vi ste zaboravili vratiti knjigu, a mi ćemo vam zaboraviti naplatiti zakasninu”. „Naša knjižnica surađuje i sa školama, te institucijama i uslugama, dobru suradnju imamo i sa školskim knjižnicama jer ih mi pokrivamo većom knjigama, a oni učenici podržavaju njihove aktivnosti. Istaknula bih suradnju s Osnovnom školom Kralja Tomislava u radionicama Croatian Makers ambasadora na temu micro:bitova Riječ je o novom džepnom računalu koje omogućava kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera preko softvera koji su do sljedeće radionice dani učenicima na korištenje.”- rekla je Silvija.

Knjižnica je aktivno sudjelovala i u projektima financiranim iz EU, prvi je bio Volonterska platforma “STAV Našica, a trenutno surađuje sa Zavičajnom muzeju Našice na projektu „Zlatna dob za nove početke” u sklopu kojeg organiziraju književne večeri. „Iako projektima dobijemo i materijalne stvari potrebne za rad, naše najveće bogatstvo je uvođenje novih usluga s kojima dobivamo i nove korisnike.” – ističe Silvija koja s nestrpljenjem očekuje najavljivano preseljenje knjižnice u vlastitu zgradu, jer osim smanjenog prostora za izlaganje i čuvanje knjiga, njima najviše nedostaje prostor za provođenje velikog broja radionica, jer do sada sve su odvijali u iznajmljenim prostorima drugih institucija.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji