Blagdane provedite u boljem ugođaju nego što to pružaju pucnjevi i eksplozije petardi!
14/12/2018

Preplatite se
TV Našice

Kako su blagdani već na samom pragu uz sve ono što ih čini lijepima, dolazi i uporaba pirotehnike, koja se prema mnogima nikako ne uklapa u cijeli ugođaj. Sama definicija predblagdanskog doba je traženje mira i očuvanje istog, a ovakav način „zabave” skreće ljude s puta i navodi ih i na zakonom zabranjene radnje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASASvi smo svjedoci da zvuk koji proizvede jedna petarda nikako nije ugodan, kako za ljude tako i za životinje. Problem današnjice je sve češća upotreba pirotehnike odraslih osoba koje su, definitivno, svjesnije problema i posljedica koje ostavljaju pirotehničke naprave, no takvim ponašanjem potiču i djecu na isto. Mir se u blagdansko vrijeme obilježava i okupljanjem obitelji za blagdanski stol koji je u većine bogato pripremljen, pun ribe, odojka, francuske salate, kolača, i mnogih drugih delicija. Iako je većini tako, i dalje postoji veliki postotak obitelji koje te dane oskudijevaju s hranom. Istina, ne može svatko ni pomoći, ali umjesto kupnje pirotehnike koja narušava mir, novac se može usmjeriti u humanitarne svrhe.

Upravo zbog svega rečenog, donosimo vam jednostavnu računicu što sve možete kupiti umjesto jedne ili više komada pirotehnike.

Treba biti mudar u ove dane i pomoći onima kojima je to najpotrebnije

Na primjer, 1 kutija MEGA jakih petardi ima cijenu od nekih 50 kuna, za koju je moguće kupiti čak TRI KILOGRAMA ODOJKA. Ovakav poklon usrećio bi veliki broj siromašnih. Kupnjom pet ili više paketa cijena se uvelike podiže, a i mogućnosti da se utroše ti novci sve su više; nekoliko kruhova, peciva i namirnica i slično.

Ovaj tekst nije namijenjen ničemu drugome već da se dobro zamislite, da učinite dobro djelo, a da pritom zaštitite i sebe, i druge pa i životinje koji u te dane “pirotehničkih proslava” itekako pate.

Ozlijede od pirotehnike nisu rijetke

Za kraj možemo naglasiti kako je i sam odgoj djece najvažnije svake obitelji u kome je bitno poticanje mira, razumijevanja i poštovanja prema drugim osobama. Pirotehnička sredstva i pucnji i eksplozije su sve samo ne ugođaj kojima u blagdanske dane svima nedostaje. Policija upozorava već nekoliko godina kako je upotreba petardi, točnije pirotehničkih sredstava dozvoljena samo u određene dane, ali nažalost toga se rijetko tko pridržava pa se pucnji onih najjačih može čuti puno prije i nakon datuma koji su za to predodređeni. Uz to svakako je za spomenuti nemali broj osoba koje pri upotrebi istih tih “zabavnih” zapaljivih “igračaka” ostaju bez prstiju, očiju ili zadobivaju ozbiljne i trajne posljedice. 

Ako se slažete s ovim pristupom i tekstom podijelite ga na društvenim mrežama kako bi svijest o miru kakav bi trebao biti širili na ispravan način.

Svakako pogledajte i ovaj video kanala MUP-a RH i policije u kome se lijepo objašnjava što sve petarde mogu učiniti, točnije kakve sve užasne posljedice mogu biti od njih. 

PETARDE NISU IGRAČKE!!!

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji