Biljem protiv prehlade i infekcija
02/12/2019

Preplatite se
TV Našice

Prijelaz između toplog i hladnog vremena, promjena životnih navika i češći boravak u zatvorenom prostoru najpogodnije je razdoblje za zarazu prehladom. Pri padu temperature imunitet je slabiji, a tijelo je podložnije virusima i bakterijama koji su uzročnici prehlade i infekcija. U medicini još nije pronađen lijek koji liječi prehladu, pa se koriste lijekovi koji ublažavaju simptome i olakšavaju oporavak.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAAntibiotici, sprejevi za nos i lijekovi za snižavanje tjelesne temperature pomažu u liječenju, ali pretjeranom konzumacijom mogu i te kako pogoršati stanje i dovesti do kontraefekta. No, osim konvencionalne, i dalje se u praksi koristi i alternativna medicina, koja se do sada u mnogim slučajevima pokazala kao bolja opcija. Biljke predstavljaju velik dio prirodne medicine liječenju mnogih oboljenja, pa tako i prehlade i virusnih infekcija.

 

Majčina dušica

Ova mediteranska biljka intenzivnog je okusa, a zbog svog jakog antiseptičkog djelovanja omiljen je lijek u alternativnoj medicini. Intenzivnog je okusa i sadrži ljekovite sastojke, te je samim time pogodna za liječenje upale grla, kašlja, upale dišnih i probavnih organa, pa čak i za liječenje od parazitske infekcije. Majčina dušica najčešće se priprema kao čaj, koji se pije preventivno u vrijeme epidemije i kao lijek. No, u pripremi čaja valja obratiti pažnju na to da posuda bude zatvorena, a u njoj dovoljna količina listova biljke kako ona ne bi izgubila ljekovita svojstva. Dakle, žlicu majčine dušice treba preliti s 200 ml kipuće vode, a zatim pola sata držati u poklopljenoj posudi i procijediti. Za još bolje i brže djelovanje u čaj stavite malo meda i nekoliko kapljica limunovog soka, a uz tri do četiri šalice dnevno već nakon dva do tri dana osjećat ćete se bolje.

 

Šipak

Šipak je, vjerojatno, jedna od najpopularnijih biljaka u doba prehlade. Njegova ljekovita svojstva davno su prepoznali stari Grci, koji su ga nazvali „božanskim voćem”. Ova biljka bogata je vitaminom C, a samim time poboljšava koncentraciju, sprječava infekcije i prehladu, pomaže kod tegoba s venama, poboljšava rad srca, revitalizirati spolni život, štiti od raka dojke i sprječava nakupljanje viška kilograma. Čaj od šipka stimulira metabolizam i razgradnju masnih stanica, a vitamin C i B2 antioksidansi u pripravcima od šipka pomažu u jačanju imuniteta, te se takvi pripravci zbog toga pripisuju kao dodatno sredstvo tijekom liječenja i oporavka.

 

Bijeli sljez

Za hladne i zimske dane, idealan način za zagrijavanje organizma i jačanje imunološkog sustava je sljezov čaj. Osim što liječi dišne organe i olakšava iskašljavanje, ova blagotvorna biljka pomaže kod ublažavanja upale grla, promuklosti i upale usne šupljine. Svojstva ove biljke brzo i efikasno liječe simptome prehlade i gripe kroz tek nekoliko konzumacija.

 

Kadulja

Ova vrlo cijenjena ljekovita biljka ima prouupalna i antiseptička svojstva, djeluje blagotvorno na desni i grlo, pročišćava dišne organe, liječi upale i sprječava njihov nastanak. Kod unutarnje primjene sprječava nastanak sline, smanjuje znojenje, a kod probavnih smetnji pomaže u prevenciji upale crijevne i želučane sluznice te kod proljeva. Kadulja poboljšava probavu, pa se kao takva dodaje u teška i masna jela kao začin. Kod žena ova biljka potiče mjesečnicu, ali zbog jačine svoga djelovanja potrebno ju je izbjegavati tijekom trudnoće.

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji