Bicikl kao najbolje prijevozno sredstvo
22/05/2020

Jeste li znali da je prvi bicikl patentiran još davne 1817. godine? Tadašnji bicikli nisu bili ni blizu današnjim modelima. Osim što su vozačima veliki točkovi onemogućavali pravilno upravljanje, događale su se česte povrijede i prijelomi kostiju, pa se vožnja bicikla tada smatrala rizičnom. Ipak, kako je bicikl napredovao, tako su modeli bivali sve manji i sve lakši za korištenje, a danas bicikle voze svi. Bicikl je prvobitno osmišljen kao prijevozno sredstvo, ali modernizacijom društva razvio se i biciklizam kao rekreacija i način opuštanja. Popularnost biciklizma jako je porasla unazad nekoliko godina, a tome pripomaže činjenica da se vožnjom bicikla opušta i tijelo i duh, što nas čini zdravijima, sretnijima i opuštenijima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA 

Vitko i zategnuto tijelo

Svima je poznato da biciklisti uvijek imaju zgodno, mišićavo tijelo, osobito noge, a to je rezultat aktivacije velikih grupa mišića za vrijeme vožnje bicikla. Pri pedaliranju su aktivni svi nožni mišići, a aktiviraju se i trbušni te mišići donjeg dijela leđa, kao i neki mišići ruku. Tijekom vožnje bicikla aktivno je cijelo tijelo, a samim time sagorijevaju se kalorije te tijelo postaje vitko, čvrsto i otpornije na vanjske utjecaje. Želite li se riješiti viška kilograma, umjesto autom ili javnim prijevozom, do posla odite biciklom. Tako ćete najlakše izbjeći gužvu, a osjećat ćete se bolje uz samu činjenicu da radite nešto dobro za sebe.

 

Hormon sreće

Zasigurno ne poznajete biciklista koji nije vedar i nasmiješen svaki put kad ga ugledate. Vožnja bicikla za ljubitelje ovakvog sporta predstavlja užitak i avanturu, što rezultira ispuštanjem hormona sreće koji je zaslužan za bolje raspoloženje. Biciklizam je također jako učinkovito rješenje za depresiju, anksioznost ili bezvoljnost jer na taj se način podiže razina energije te se mozak potiče na proizvodnju endorfina.

 

Opuštanje i oslobođenje od stresa

Vožnja bicikla biciklistu daje osjećaj slobode u kojemu vozač može uživati na ulici, u parkovima i u prirodi, odnosno svugdje gdje se osjeća opušteno i zadovoljno. Ljubitelji biciklizma upravo su zato većinom jako druželjubive, vesele i opuštene osobe, a sve zahvaljujući činjenici da mnogi od njih u vožnji bicikla pronalaze svoju terapiju za bolje raspoloženje. Svakodnevna vožnja bicikla dokazano smanjuje razinu stresa do čak 30%, a uz to pomaže opuštanju i boljem radu mišića, ponajprije srca i mozga.

 

Otpornost na bolesti i starenje

Redovna vožnja bicikla dokazano osnažuje imunitet i organizam čini otpornijim na razne vrste bolesti i upala. Biciklizam se čak preporučuje ljudima s određenim bolestima pri rješavanju raznih tegoba i bolova koje određene bolesti i stanja donose. To se najčešće odnosi na astmatičare, bronhitičare, srčane bolesnike, one s povišenim kolesterolom, visokotlakašima itd. Kako smo već naveli, vožnja bicikla opušta cjelokupni organizam i pruža osjećaj zadovoljstva, što može bitno utjecati na smanjenje povišenog tlaka ili kolesterola te opuštanje srca. Isto tako, aktiviraju se svi mišići, a pluća postaju snažnija te tako biciklizam olakšava tegobe i astmatičarima i bronhitičarima. Osim toga, mnogi znanstvenici se slažu da je biciklizam jedan od sportova koji sprječavaju djelovanje starenja na organizam. Tijekom vožnje bicikla regulira se cirkulacija, a tako doprinosi i obnavljanju kože jer krv donosi određene kiseline koje površinu kože čiste od toksina, pročišćavaju ten i potiču proizvodnju kolagena.

 

Potpuna sloboda

Iako također spada pod prijevozno sredstvo, za bicikl i automobile vrijede drugačija pravila. Automobile su često ograničeni preprekama poput semafora, križanja, pješačkih prijelaza i slično, dok se biciklisti mogu “provući” kroz gužvu bez čekanja u koloni. Također, brzinu možete regulirati kako želite (naravno, obazirući se na okolinu i gustoću prometa oko sebe), tako da bez problema možete požuriti ako negdje kasnite ili pak opušteno uživati u laganoj vožnji. Biciklom također možete posjećivati neistražena mjesta i odlaziti u nove avanture svakoga dana. Takve “akcije” većinom opuštaju i donose dozu uzbuđenja, ali svakako uz bicikl imate slobodu i mogućnost primjećivanja okruženja i stvari koje biste inače preskočili.

 

Čist zrak i zdraviji život

Bicikl je jedino prijevozno sredstvo koje ne ispušta nikakve plinove niti na bilo koji način šteti zraku i okolišu. Tako uz bicikl možete znatno uštediti novac koji inače potrošite za gorivo, a osim toga uštedjet ćete i novac za teretanu i slično. Uz bicikl vam je potrebna samo boca vode i pola sata slobodnog vremena svaki dan i rezultati skidanja kilograma vrlo brzo će biti vidljivi. Bicikl nazivaju vozilom budućnosti jer, osim što nam pruža mnoge dobrobiti za zdravlje, pomaže u očuvanju zdravlja i našeg okoliša. Upravo zato mnogi europski gradovi sve više promoviraju bicikle kao najbolja prijevozna sredstva.

 

Foto: arhiva

Pročitajte još