43. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe Osijek ipak će se održati
20/10/2020

Zbog korona krize 43. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe Osijek (MFUTG) nije se održao u svibnju mjesecu 2020. Po pozivu predsjednika Hrvatskog tamburaškog saveza Krešimira Račića Festival će se ipak održati u revijalnom (ne natjecateljskom) izdanju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASATamburaški orkestar OGŠ Kontesa Dora i Tamburaškog društva „Dora Pejačević“ Našice i dirigent Dean Kopri pozvani su 24. listopada 2020. na snimanje. Dvadeset i pet mladih glazbenika imalo je kratko vrijeme, samo mjesec dana teškog, napornog rada, ali uz dobru motivaciju svladali su skladbe, a povremeno je na probe dolazio dugogodišnji suradnik, solist na violini Tin Reba, sada student 1. godine na MA Zagreb, koji će upotpuniti program.

 

Zamišljeno je da se, poštujući sve epidemiološke preporuke, osigura profesionalno audiovizualno snimanje prijavljenih ansambala u prostorima Kulturnog centra u Osijeku. Potom će se od snimljenog materijala napravili nekoliko emisija za digitalne platforme i ponuditi ih zainteresiranim televizijama. Sva snimanja su organizirana po točno određenom rasporedu za svaki ansambl, bez publike i drugih sudionika. Najbolje izvedbe svakog ansambla izdat će se na CD-u “Najbolje s 43. MFUTG-a”.

 

Inače, u vrijeme natjecanja, orkestre prati stručni ocjenjivački sud čiji su članovi također eminentni stručnjaci na ovom području glazbene umjetnosti. Ocjenjuju se nova dostignuća i vještine prijavljenih tamburaških ansambala budući se ta društva obnavljaju s mladima svake godine. Iz tih redova izrastaju u život mnogi pojedinci primjereno educirani i pripremljeni za promicanje glazbenih i umjetničkih vrijednosti kao i kulturnih vrijednosti uopće.

 

Nadalje, ova mladost isključuje iz svojih redova današnju pošast ovisnosti i nasilja pa je i u tomu odgojni prilog projekta Festivala koji predstavlja jedinstvenu svečanost stvaralačkih i izvođačkih vrijednosti umjetničke tamburaške glazbe. Već više od osam desetljeća u Osijeku djeluje Hrvatski tamburaški savez (HTS) koji okuplja glazbene stručnjake, skladatelje, književnike, dirigente i druge kulturne i javne djelatnike u cilju očuvanja i promicanja umjetničkog hrvatskog glazbenog stvaralaštva te afirmacije i promocije umjetničke tamburaške glazbe i koncertantnih tamburaških orkestara i ansambala.

 

Organizator Festivala: Hrvatski tamburaški savez, Ribarska 1, 31000 Osijek, www.htso.hr

[TheChamp-FB-Comments]