25. Memorijal Dore Pejačević
11/09/2019

Jučer je bio rođendan naše velike skladateljice Dore Pejačević, koji se tradicionalno obilježava kroz memorijal. Ovogodišnji 25. po redu uključivao je koncert Yoko Hamazaki u Zavičajnom muzeju Našice koja je na Dorinom klaviru odsvirala njena djela. Nakon koncerta svi okupljeni i gosti posjetili su Dorin grob te položili svijeće i cvijeće. Počast našičkoj skladateljici izrazili su gradonačelnik Josip Miletić, predstavnici Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, OŠ Dore Pejačević te Zavičajnog muzeja Našice uz goste iz Japana.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAOkupljenima se obratila Marina Kopri, ravnateljica OGŠ Kontesa Dora, koja je svima zahvalila na dolasku.

„Danas slavimo Dorin rođendan čije ime nose dvije škole u Našicama, Osnovna škola Dore Pejačević i Osnovna glazbena škola Kontesa Dora. Dorina djela su i svjetska, a tome doprinosi i kontinuirani posjeti naših prijatelja iz Japana. Obilježavanjem Dorina rođendana promoviramo i Našice i Hrvatsku, jer Tomohiro Adachi nakon Našica nastavlja turneju kroz cijelu Hrvatsku.” – rekla je Marina Kopri.

Nekoliko riječi uputio je i gradonačelnik Josip Miletić.

„Pozdravljam sve okupljene, a posebice goste iz dalekog Japana, zbog kojih ćemo na večerašnjem koncertu čuti najljepše skladbe koje je Dora skladala. Kao i cijeli grad uređujemo i okolicu Dorina groba stoga sam uvjeren da će mauzolej obitelji Pejačević uskoro zasjati u novom ruhu, a nakon njega uredit će se i obližnji park.” – rekao je gradonačelnik i svim okupljenima poželio sreću u radu i prenošenju Dorina lika i djela.

Svoju obvezu prema Dori iskazala je i predstavnica Zavičajnog muzeja Našice, Melita Husnjak.

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo se okupili na Dorinom grobu na dan njezina rođenja. Zavičajni muzej se i dalje obvezuje da će njegovati i baštiniti tradiciju i život naše prve hrvatske skladateljice Dore Peječvić kao ostavštinu svim nadolazećim naraštajima.” – rekla je Melita Husnjak.

Večer Dorina rođendana proslavljena je uz, sedmi po redu, koncert Tomohira Adachija u Koncertnoj dvorani OGŠ Kontesa Dora.

Pročitajte još