Naribana skoro tona krumpira za 20. Večer polesnjaka
16/09/2019

Krumpir koji je nekad bio jelo siromaha, danas je oznaka za jednu od najvećih manifestacija slovačke nacionalne manjine u Markovcu. Večer polesnjaka u subotu je održana po 20. puta, a na njoj se okupio nikad veći broj sudionika i posjetitelja. Osim folklornog programa večer je upotpunila gastronomska ponuda tradicionalnog jela od krumpira, polesnjaka po kojem je manifestacija i dobila ime.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAOn se radi na jednostavan način od naribanog krumpira uz dodatak brašna i začina, najčešće, soli i papra. Ove godine oguljeno je oko 600 kilograma, ali svaka ekipa donijela je dodatnih 30 kilograma pa se vaga penje blizu tone. Manifestaciju su organizirali Matica slovačka Markovac i SKUU “Franjo Strapač” Markovac uz pokroviteljstvo Savjeta za nacionalne manjine RH i Grada Našica.

„Cilj nam je bio organizirati prepoznatljivu manifestaciju, ali i vratiti gostoprimstvo koje smo doživjeli u Hrvatskoj i vani. Prije 20 godina počeli smo skromno, sa tri, četiri ekipe naših članova koje su pekle polesnjake, a naknadno su se priključile ostale udruge, pa i matice slovačke. Predstavnici raznih nacionalnih manjina na našoj su manifestaciji htjeli predstaviti raznolikost folklora, pa danas osim slovačkih društava, okupljamo i hrvatska i makedonska ali i druga društva. Posebno sam zadovoljna sa ovom 20. Večeri polesnjaka koja je okupila predstavnike iseljenih Hrvata iz Slovačke, Češke i drugih zemalja.” – rekla je Branka Baksa, predsjednica Matice slovačke, te dodala da se nada da će mlađi naraštaji nastaviti ovu tradiciju sljedećih 20 godina.

Baksa napominje da u vrijeme vađenja krumpira, nema kuće u Markovcu u kojoj se ne peku polesnjaci kako bi se isprobala kvaliteta krumpira. Polesnjaci su nekad slovili kao sirotinjsko jelo, a danas su posebna delicija koja se sprema i sa dodatkom gljivama, ali i morskih plodova.

Ovu, kao i velik broj drugih kulturno važnih, manifestacija podržava Grad Našice, pa je gradonačelnik Josip Miletić svojim dolaskom potvrdio da će se suradnja nastaviti i u godinama koje slijede.

„Čestitam na lijepoj manifestaciji koja je ove godine vrlo posjećena, a njom se čuva kultura, baština i tradicija. Kao i sve događaje u gradu, tako i ovaj, podupiremo financijski, u skladu sa mogućnostima, a tako ćemo nastaviti i ubuduće. Ipak treba naglasiti da je puno toga odrađeno na volonterskoj bazi pa zahvaljujem svim vrijednim ljudima koji čine mjesto Markovac jer bez njih ove manifestacije ne bi niti bilo.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić.

Manifestaciju su posjetili i Mirko Vavra, predsjednik Saveza Slovaka istaknuvši da je Matica slovačka Markovac jedna je od najaktivnijih i to ne samo po ovakvim događanjima nego i po nastupima diljem Hrvatske i Europe. Dok je Vladimir Bilek, saborski zastupnik Čeha i Slovaka rekao da slovačka nacionalna manjina ima najveći broj prijavljenih projekata s obzirom na druge manjine u Hrvatskoj. Svi su istaknuli ponos jer se upravo sjedište Saveza Slovaka nalazi u Našicama kao i Slovački centar za kulturu.

Miris pečenog krumpira širio se cijelim Markovcem, a tajnu njene izrade ekipe su pokušale skriti no kažu ipak se temelje na osnovama koje im je baka prenijela. Jedina ekipa koja peče polesnjake već 20 godina su Noćna nevinašca koju čine Vesna Budoš i Božena Lazar.

„Mi u polesnjake stavljamo brašno, ni premalo ni previše, biber i sol, i nikako jaja što rade neke ekipe. U večeri ispečemo oko 400 komada, a priprema kreće već rano ujutro, nekada se podijelimo pa dio ispečemo i kod kuće.” – rekla je Božena Lazar koja ističe da sljedeće godine možda više neće sudjelovati zbog bolesti, ali njihovu tradiciju nastavit će mlađi naraštaji. A među njima svakako su Druške koje su ove godine naribale 120 kilograma krumpira jer kažu svake godine ima sve više ljudi, pa polesnjaci brzo nestanu. Novost u tradicijskoj pripremi svakako su i začini poput vegete, a takve polesnjake pripremao je Zlatko Sedlanić, Podravkin promotor kulinarstva, zaključivši da je polesnajak sa vegetom izvanrednog ukusa.

Pročitajte još