20. obljetnica Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski
15/09/2019

20. obljetnica Zajednice žena HDZ Katarina Zrinski

Prije 20 godina u gradskoj vijećnici Grada Našica osnovana je Zajednice žena Hrvatske demokratske zajednice “Katarina Zrinski” Osječko – baranjske županije, koja se nakon toga proširila i svoje odbore otvorila diljem županije. S obzirom na to obljetnica osnutka proslavljena je u Našicama, a na njoj su sudjelovali predsjednica Zajednice žena “Katarina Zrinski” Hrvatske Nada Murganić, predsjednica Zajednice žena Osječko – baransjke županije Marela Đurić, gradonačelnik Josip Miletić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a i potpredsjednik Županijskog odbora stranke Stjepan Pintarić, potpredsjednik Županijske skupštine Ivica Čeme i županijski vijećnik Vanja Prošić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASADobrodošlicu u Grad Našice, osim gradonačelnika Josipa Miletića, svim okupljenima je poželjela predsjednica našičke zajednice Ivana Domnjak. Zajednica žena „Katarina Zrinski” bavi se prvenstveno promicanjem prava žena te djelovanjem žena u društvu, kulturi i općenito u politici. Kroz razne aktivnosti potiču žene da se aktivno uključe u društvo, ali i u događanja na razini grada i okolice. “Mi pripadamo gradskom odboru Grada Našica, a u županiji postoji još šest gradskih odbora: Osijek, Belišće, Donji Miholjac, Valpovo, Đakovo i Beli Manastir. Često održavamo proširene sjednice na kojima dogovaramo aktivnosti te najčešće humanitarne akcije.” – rekla je Ivana Domnjak, predsjednica GO Zajednice žena “Katarina Zrinski” Grada Našica.

Našičke Katarinke osim u nedavno održanoj manifestaciji Mali grad velikog srca, koju organizira udruga Dar Dobrote, sudjelovale su i u akciji prikupljanja ruksaka za djecu Afrike u kojoj su skupile njih 34. Na prošlogodišnjoj manifestaciji pobijedile su skuhavši najbolji grah, otrčale su Peticu za socku, a na prvom koncertu duhovne glazbe „MaraNAtha“ donirale su kolače te za Socijalnu samoposlugu osigurale 3 000 kuna. Uz to, na proširenoj sjednici u Belom Manastiru ove godine, pomogli su i donirali novce od strane svih gradskih odbora Socijalnoj samoposluzi u Belom Manastiru. “Volimo dati nešto svojoj zajednici kroz volontiranje jer lijepo je biti dio šire priče našega grada te okolice.” – rekla je Domnjak.

Ponos 20. obljetnicom istaknula je predsjednica Zajednice žena Osječko – baransjke županije Marela Đurić i podsjetila kako je županijska Zajednica osnovana upravo u Našicama 29. lipnja 1999. godine s temeljnom zadaćom jačanja položaja i afirmacije žena koju provodi svih ovih 20 godina, a nastavit će i ubuduće. Katarinkama se obratila i prva predsjednica županijske Zajednice žena “Katarina Zrisnki” – Nevenka Majdenić prisjetivši se osnutka zajednice žena u Našicama na kojoj se okupilo više od 100 žena. Čestitke je uputila i predsjednica Zajednice žena “Katarina Zrinski” Hrvatske, Nada Murganić uz pozdrave predsjednika HDZ-a ujedno premijera Andreja Plenkovića. Uz iste želje okupljenima se obratio i Stjepan Pintarić potaknuvši žene da nastave s radom u istom smjeru. Program svečanog obilježavanja obljetnice uveličalo je predavanje ravnateljice Zavičajnog muzeja Grada Našica Silvije Lučevnjak o Katarini Zrinskoj uz poveznicu sa prvom hrvatskom skladateljicom Kontesom Dorom Pejačević.

U sklopu programa proslave obljetnice održana je i humanitarna donacija Zajednice žena „Katarina Zrinski“ Osječko – baranjske županije za rekonstrukciju klavira Steinway & Sons. A upriličen je i prigodan glazbeni program članova tamburaškog orkestra Osnovne glazbene škole „Kontesa Dora“ i solistica Josipa Bainac. “Imamo jako dobre temelje u ovome gradu i izrazito vrijedne i drage žene, različitih interesa i sa različitih područja, ali toliko dobre i lijepe. I u svakom pogledu bogate tu našu zajednicu.” – zaključila je Domnjak ispred domaćina ove proslave GO Zajednice žena “Katarina Zrinski” Grada Našica. Dugoročni im je cilj organizirati razne edukacije za žene kako bi ih potaknuli na poduzetništvo, umrežili ih te potaknuli na aktivniji društveni život.