14. spaljivanje zaplijenjene droge – Spaljivanjem uništeno 4 tone
09/07/2019

Preplatite se
TV Našice

U proizvodnim pogonima tvrtke Našicecement d.d. Našice danas je spaljena droga zaplijenjena i oduzeta u kriminalističkim istraživanjima. Spaljivanju su prisustvovali ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, dr. sc. Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, Andrea Ledić, načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić”, član Uprave Našicecementa d.d. za proizvodnju i tehničke poslove Stjepan Ergović, predstavnici Povjerenstva za uništavanje oduzetih droga Vlade Republike Hrvatske te ostali uzvanici.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASASpaljivanjem je uništeno 4 tone droge i to 76 kilograma heroina, 478 kilograma kokaina, 3302 kilograma marihuane i hašiša, 23 kilograma MDM-a, 49 kilograma amfetamina, 1530 komada LSD-a te 299 539 tvorničkih tableta.

U svom govoru nakon spaljivanja droge ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, dr. sc. Davor Božinović je između ostalog izjavio.

Spaljivanje droge u Našicama

„Danas je spaljeno 4 tone raznih vrsta droga, a ovo je druga godina za redom u kojoj bilježimo rekordne količine spaljivanja što znači da je policija, u ovom segmentu svoga rada, ubacila u „petu brzinu”. Kriminalitet droga je vrlo važna linija rada u hrvatskoj policiji tako da u ovoj godini bilježimo gotovo 70% povećanja kaznenih djela iz domene neovlaštenog trgovanja i korištenja droge i opojnih sredstava u odnosu na prošlu godinu. To pokazuje da se hrvatska policija organizirala na način da se bavi složenim kriminalističkim istragama i da fokus stavlja na organizirani kriminal.

Droga je veliko zlo i negativna društvena pojava pa tako ona utječe i na širenje drugih nezakonitih radnji. Naša istraživanja pokazuju da oni koji koriste droge i opijate su često i počinitelji kaznenih djela – od uličnog kriminala, nasilja u obitelji, nasilja prema ženama i tome slično. Također, ovdje govorimo i o međunarodnim lancima organiziranog kriminala kojima se ove droge krijumčare. To rade, manje – više, iste krijumčarske skupine koje se vrlo lako prebacuju s trgovine droga na trgovinu oružjem i ljudima. Međutim, hrvatska policija iz dana u dan pokazuje da je sve spremnija i odrješita da se tome suprotstavi. Mi smo, isto tako, odlučni da se vrati mir na hrvatske ulice i mislim da hrvatski građani to prepoznaju.”

Andrea Ledić, načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić” pozdravila je sve prisutne te je nakon nekoliko riječi o Centru između ostalog rekla:

„Ove godine spaljujemo 4 tone droge – 41 877 predmeta pakiranih u 20 038 vreća i kutija. Naime, radi se 76 kilograma heroina, 478 kg. kokaina, 3 302 kg. marihuane i hašiša, 23 kg. MDM-a, 49 kg. amfetamina, 1530 komada LSD-a, 299 539 tvorničkih tableta.

Vrijednost ove droge na uličnom tržištu je 294 614 000 kuna, a u prodaji na veliko 177 330 000 kuna. Promijenjen je i zakon o suzbijanju zlouporabe droge tako da je skraćen rok obaveznog čuvanja droge skratio s tri na godinu dana.”

Stjepan Ergović, član Uprave za proizvodnju i tehničke poslove Našicecement d.d. Našice istaknuo je da će spaljivanje trajati otprilike 4 sata za polovicu ove količine od 4 tone.

„Tehničke mogućnosti ove peći su te da se na visokim temperaturama od preko 1 100 °C neškodljivo uklanjaju narkotici bez ikakvih štetnih emisija. Ovo je već 14 spaljivanje narkotika i nikada nije bilo nikakvih propusta pošto stalno kontroliraju emisiju štetnih plinova.”

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji