11. Medni sajam
15/06/2019

U sklopu proslave Dana grada Našica danas je na trgu Franje Tuđmana održan 11. Medni sajam u organizaciji Pčelarske udruge “Pčela” Našice. Uz svima poznati proizvod med, pčelari su predstavili matičnu mliječ, vosak te druge proizvode od meda, pa čak i poznatu medenu pitu. Iako je temperatura u gradu skočila iznad 30 stupnjeva, posjetitelja je ipak bilo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASANešto više o sajmu i Pčelarskoj udruzi pčela rekao je predsjednik udruge Željko Špoljarić.

„Na ovogodišnjem 11. Mednom sajmu sudjeluje 9 predstavnika, a ovdje smo od 8 pa do podneva. Predstavljamo med i sve proizvode na bazi meda i od pčela. Cilj je ove manifestacije prikazati sugrađanima, ali i njihovim gostima našu ponudu.” – rekao je Špoljarić te dodao kako je ove godine, mjesec svibanj bio pun kiše. “Ostali smo bez naše glavne paše, bagrema no nadamo se da će se vrijeme popraviti, odnosno da ove vrućine neće biti baš cijelo ljeto. Što se tiče bolesti, samo je pronađena u dvije košnice jednog pčelara no to je sankcionirano. Ispred nas je ljeto, pčele su se izrojile, pa je pred nama vrlo radno vrijeme kako bi obnovili pčelinji fond.” – dodao je predsjednik udruga “Pčele” koja raspolaže sa 5 500 košnica i ima više od 100 članova.

Uz druge predstavnike, Mile Ćupurdija, bavi se pčelarstvom od 2006, godine a razvijao se vrlo brzo i danas ima više od 200 košnica. “Proizvodimo uglavnom med, a ove godine u ljeto ćemo pokušati i nešto s peludom, a plan je i matična mliječ. U našem OPG-u rade svi članovi obitelji pa iako je ovo bilo zamišljeno kao hobi sad se to pretvorilo u pravi posao.” – rekao je Ćupurdija te zaključio da med nije aktualan za ovo ljetni vrijeme jer ljudi ga uglavnom više koriste zimi u vrijeme viroza.