04/06/2020

U zadnja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek testirano je 58 uzoraka, a – kao i prethodnih 13 dana – niti jedan nije bio pozitivan na virus COVID-19. To ujedno znači da je broj pozitivnih na području Osječko – baranjske županije od početka epidemije do sada ostao na ukupno 133 osobe.

Posebno dobra je vijest da je jučer dvostrukim negativnim testom potvrđeno izlječenje još pet osoba, pa je njihov ukupan broj 123. Na bolničkom liječenju već danima nema pacijenata s koronavirusom, a na kućnom liječenju trenutno su tek dvije oboljele osobe. Kako su samo dvije osobe u samoizolaciji, Osječko – baranjska županija se sve više približava statusu „korona free“ županije.

04/06/2020

Turistička zajednica Osječko – baranjske županije i Osječko – baranjska županija pripremili su novu atraktivnu manifestaciju; Vinski mjesec odnosno Dane otvorenih podruma. U razdoblju od 12. lipnja do 11. srpnja 2020. godine ova turistička događanja održat će se po principu: četiri vinogorja – četiri vikenda vinskog hedonizma. Program su jučer (3. lipnja 2020. godine) u Regionalnoj vinoteci u osječkoj Tvrđi predstavili predsjednik Skupštine Osječko – baranjske županije Dragan Vulin, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth, direktorica Turističke zajednice Osječko – baranjske županije Ivana Jurić, direktor Turističke zajednice Baranje Matej Perkušić i direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Burek.

Ideja o organiziranju „disperzirane manifestacije“ nastala je sredinom svibnja, motivirana ukupnim stanjem koje je izazvala pandemija koronavirusa kada su gotovo sva javna događanja otkazana zbog epidemioloških razloga. Ideja i potom organizacija usklađeni su s još uvijek aktualnim mjerama Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite, pa je tako osmišljena ova manifestacija na više lokacija.

 

Kontinentalni turizam je strateška odrednica Osječko – baranjske županije, manifestacije su njegov sastavni i važan dio, a kada je u pitanju vino i hrana zaista imamo što ponuditi. To su strateške prednosti naše županije i želimo ih iskoristiti, pa pozivam sve stanovnike Županije i goste iz drugih krajeva Hrvatske i inozemstva da nas posjete. Događanja se održavaju na više lokacija i s naglaskom da istovremeno ne bude puno osoba na jednom mjestu te uz poštivanje epidemioloških mjera, a ponuđen je bogat i raznovrstan program.” – kazao je Dragan Vulin.

 

Pročelnica Tatjana Roth naglašava kako su hrana i vino izuzetno važni u promociji destinacije i privlačenju turista u svim razvijenim turističkim zemljama i regijama. „Vino je važan katalizator razvoja turističke industrije u Kaliforniji, Italiji, Grčkoj, Portugalu, a mi imamo zaista bogata vinogorja. Naši vinogradarsko – vinski kompleksi su predmet značajne potražnje, a tijekom Vinskog mjeseca gosti će moći posjetiti četiri vinogorja, uživati u prekrasnim kapljicama proizvoda naših vrhunskih vinara, koji su i ovaj put pokazali spremnost da se uključe u ovu inicijativu, otvore svoje podrume i iz prve ruke pričaju gostima o svom proizvodu i radu.” – rekla je.

 

Direktorica TZ OBŽ Ivana Jurić predstavila je program manifestacije koja počinje 12. lipnja 2020. godine u Baranji, vinogorju s najviše vinarija i kušaonica te traje tri dana, do 14. lipnja. Naredna četiri vikenda manifestacija se, naravno s nizom specifičnih događanja za svaku lokaciju, nastavlja u vinogorju Feričanci, potom erdutskom i đakovačkom vinogorju, gdje se povezuje s 54. Đakovačkim vezovima, a završava 11. srpnja u Osijeku uz „Večer vina i umjetnosti“, jednom od popularnijih događaja u Osijeku.

03/06/2020

U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek testirano je 69 uzoraka, a – kao i prethodnih 12 dana – svi su bili negativni na koronavirus. U istom vremenu još jedna osoba je izliječena. U samoizolaciji se trenutno nalaze dvije osobe. Ukupni podaci u vezi koronavirusa od početka epidemije do sada za područje Osječko – baranjske županije glase; ukupno 133 pozitivnih osoba, od toga je 118 izliječeno, osam je preminulih, a na kućnom liječenju još uvijek se nalazi sedam osoba. Na liječenju u KBC-u Osijek nema pacijenata odoljelih na virus COVID-19.

03/06/2020

Turistička zajednica Osječko – baranjske županije i Osječko – baranjska županija organiziraju tzv. vinski mjesec odnosno Dane otvorenih podruma i to u periodu od 12.06. do 11.07.2020. po principu – 4 vinogorja, 4 vikenda vinskog hedonizma. Naime kako je najveći broj događanja otkazan zbog koronavirusa, nastala je ideja organizacije “disperzirane manifestacije” koja je u skladu s mjerama Nacionalnog kriznog stožera.

Dane otvorenih podruma otvaramo s vinogorjem Baranja, a tamo se družimo od 12. do 14.06. Idući vikend (subota) planirajte otkrivanje vinogorja Feričanci – 20. 6. Vikend iza toga, 27. i 28.06. rezerviran je za vinogorje Erdut zbog obilježavanja Međunarodnog dana Dunava 29.06. Kušamo što nudi vinogorje Đakovo 3.- 4.07. u vrijeme obilježavanja Đakovačkih vezova. Vinski mjesec završava 11.07. s Večeri vina i umjetnosti u Osijeku, jednom od najpopularnijih događaja u Osijeku.

 

Uz otvorene podrume posjetitelji će moći naučiti nešto novo o vinu kroz organizirane Male škole vina u svakom vinogorju, uživati u koncertima, čitanju poezije te vođenim šetnjama kroz vinograde. Vjerujemo kako je uživanje u vinu, vinskim podrumima i vinogradima najbolji društveni lijek nakon razdoblja restriktivnih mjera. Dani otvorenih podruma prvi puta su organizirani prije 30 godina u Toskani, i svake godine od tada, u Italiji se zadnji vikend u svibnju nacionalno otvaraju vinski podrumi. Tome su se pridružile brojne vinske regije, a mi se pridružujemo s cijelim mjesecom vinskog hedonizma!

 

VINOGORJE BARANJA / 12.-14. 6.

12. 6. petak

10h – 19h Dani otvorenih podruma (preporučena cijena degustacije 30,00 kn /osoba)

16.00 h Mala škola vina – vinogorje Baranja, lokaciju otkrivamo uskoro!

 

13. 6. subota

10h – 19h Dani otvorenih podruma (preporučena cijena degustacije 30,00 kn /osoba)

10 h Foto vinski safari by Go2Baranja (Gordan Trtanj) / prijave na FB Go2Baranja

15.00 h Mala škola vina – vinogorje Baranja, lokaciju otkrivamo uskoro!

16.30 h Koncert Atma Mundi Ensamble/Zoran Majstorović, Katolički surduk – Zmajevac

17.30 h Poezija u čaši – čitanje poezije u vinogradu ili jednom od vinskih podruma

 

14. 6. nedjelja

Dani otvorenih podruma 10h – 19h

11 h Foto vinski safari by Go2Baranja (Gordan Trtanj) / prijave na FB Go2Baranja

 

 

VINOGORJE FERIČANCI / 20.6.

 

20.6. subota

10h – 19h Dani otvorenih podruma (preporučena cijena degustacije 30,00 kn /osoba)

10 h Vođena šetnja kroz šume i vinograde u suradnji s HPD Sokol Feričanci

11 h Mala škola vina – vinogorje Feričanci

13 h Vinski gulaš u vinogradu

15 h Koncert u vinogradu – Goveđa glava

 

 

VINOGORJE ERDUT / 27.-28. 6.

 

27.6. subota

10h – 19h Dani otvorenih podruma (preporučena cijena degustacije 30,00 kn /osoba)

11.00 h Mala škola vina – vinogorje Erdut, lokaciju otkrivamo uskoro!

16.00 h Poezija u čaši – čitanje poezije u vinogradu ili jednom od vinskih podruma

17.00 h Koncert u vinogradu – Erdutski vinogradi d.d.

 

28.6. nedelja

10h – 19h Dani otvorenih podruma (preporučena cijena degustacije 30,00 kn /osoba)

10.30 h Wine&Bike – vođena vožnja biciklima kroz vinogorje

 

 

VINOGORJE ĐAKOVO / 3.-4. 7.

 

3.7. petak

10h – 19h Dani otvorenih podruma (preporučena cijena degustacije 30,00 kn /osoba)

16.00 h Mala škola vina – vinogorje Đakovo, lokaciju otkrivamo uskoro!

18.00 h Koncert u vinogradu ili vinskom podrumu – Bow vs Plectrum / Hojsak & Novosel

 

4. 7. subota

10h – 19h Dani otvorenih podruma (preporučena cijena degustacije 30,00 kn /osoba)

11.00 h Mala škola vina – vinogorje Đakovo, lokaciju otkrivamo uskoro!

 

 

Večer vina i umjetnosti, Osijek, 11.7.

02/06/2020

Uz pridržavanje epidemioloških mjera u dvorani Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku danas (2. lipnja 2020. godine) održana je 30. sjednica Skupštine Osječko – baranjske županije. Uoči radnog dijela sjednice priređen je svečani program povodom obilježavanja Dana Županije. Projiciran je i kraći film o najvažnijim događanjima i rezultatima u proteklih godinu dana; od intervencije županije u vrijeme lanjske najezde komaraca preko stanja kapitalnih projekata do prevladavanja krizne situacije s pojavom koronavirausa.

“Dan Županije obilježavamo u specifičnim okolnostima. Prije tri mjeseca počela je pandemija koronavirusa, krizna situacija je bila izuzetno velika i nismo znali što nas sutra čeka. Iz tog razloga ni država ni županije ni gradovi i općine nisu funkcionirali onako kako se od njih očekivalo, pa su naravno nastali određeni problemi i kašnjenja u projektima. Međutim, ni jedan od ključnih projekata Osječko-baranjske županije neće se zaustaviti niti ćemo ga staviti sa strane. Realizirat ćemo sve planirane projekte, a sredstva osigurati kroz fondove EU, dio će financirati Vlada RH, dio Županija iz vlastitih sredstva, a dio iz kreditnog zaduženja.” – rekao je župan Ivan Anušić.

 

Uz čestitku povodom Dana Županije, župan je svim građanima zahvalio na odgovornom ponašanju, kvalitetom radu i svjesnosti u protekla tri mjeseca. Zahvalio je vijećnicima Županijske skupštine te posebno članovima Kriznog stožera i načelniku Goranu Ivanoviću na uspješnom nošenju s krizom. – Uspjeli smo prevladati krizu uz minimalan broj zaraženih. Ni jedan zdravstveni sustav nije pokleknuo, što smo gledali diljem svijeta. Osječko-baranjska županije ima tri doma za starije i nemoćne s više od 800 korisnika, a uspjeli smo ih zaštititi, baš kao i KBC Osijek i Opću županijsku bolnicu Našice. Dokazali smo da u kriznim situacijama i visokim izazovima možemo napraviti posao koji se od nas očekuje i koji je naš zadatak – rekao je župan te zahvalio i svim županijskih službama i djelatnicima.

 

Pojasnio je kako je pandemija virusa COVID-19 napravila ogromne probleme svugdje u svijetu, pa i u Osječko – baranjskoj županiji gdje je nezaposlenost povećana za 7,7 posto, oko 3.500 obrtnika i poduzetnika s 15.000 radnika koristilo je potpore RH, a 20-ak posto je smanjen prihod od poreza na dohodak. “Kriza nije bila bezazlena, sve je stalo tri mjeseca, no sada se postupno vraća u normalu, ali trebat će vremena da se oporavimo i krenemo u potrebnom smjeru.” – istaknuo je župan.

 

Na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine bilo je 14 točaka, a posebnu pozornost vijećnika dobio je Prijedlog Odluke o pripajanju domova zdravlja u Belom Manastiru, Donjem Miholjcu, Đakovu, Našicama i Valpovu Domu zdravlja Osijek i promjeni naziva Doma zdravlja Osijek u Dom zdravlja Osječko – baranjske županije. U raspravi su sudjelovali vijećnici Ivica Mandić, Marko Bogatić, dr. sc. Nedeljko Bosanac i Gordana Stjepanović, a nakon dodatnih obrazloženja i odgovora na njihova pitanja pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ivane Stanić Prijedlog je usvojen s 40 glasova „za“ i dva suzdržana.

 

Na početku radnog dijela sjednice vijećnici su postavljali pitanja županu i predlagali inicijative. Dr. sc. Nedeljko Bosanac se založio za pokretanje nove vizije rada i života na području županije koja će se dijelom zasnivati na mogućnostima koje otvara realizacija kapitalnih projekata poput Koridora Vc i Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće.

 

Ivicu Mandića je zanimalo u kojoj su fazi realizacija projekata I. gimnazije u Osijeku, podvožnjaka na ulazu u Osijek iz smjera Čepina, izlazak Centra za socijalni rad iz prostora Doma za starije i nemoćne u Đakovu te time proširenje smještajnih kapaciteta. Marija Čačić je pitala priprema li Županija nove mjere za pomoć gospodarstvu, a županu predlaže da svojim autoritetom potakne državne službe te u svojim objektima omoguće nesmetan pristup osobama s invaliditetom. Marko Bogatić smatra da Županija što prije treba izaći s konkretnim mjerama pomoći gospodarstvu, dok Željko Macanić – uz naznaku kako zbog broja nezaposlenih i odlazaka mladih nije zadovoljan stanjem u Županiji – pita hoće li biti ponovljen natječaj za zapošljavanje u županijskim službama koji je poništen zbog koronavirusa. Vijećnik Saša Lamza je pitao kako Županija planira osigurati svoj dio sredstava za projekte, a dr. sc. Denis Ambruš je predložio da se pronađe model pomoći građanima koji su tijekom ljeta ranijih godina radili na Jadranu, a sada su ostali kod kuće bez prihoda i posla.

 

Župan Ivan Anušić slaže se da su kapitalni projekti zamašnjak ukupnog razvoja. Građevinska dozvola za I. gimnaziju je izdana, a za početak gradnje je potrebno da Grad Osijek ispuni svoje obveze u vezi izgradnje pristupne ceste i izmještenja cjevovoda pitke vode. Odgovor Grada Osijeka čeka se i za izgradnju podvožnjaka u Osijeku. Od resornog ministarstva zatražit će se ubrzanje postupka iseljenja Centra za socijalni rad, a potom će đakovački Dom za starije i nemoćne povećati kapacitet za 20-ak korisnika. Osječko-baranjska županije je već donijela četiri mjere pomoći gospodarstvu, a novu priprema u skladu sa specifičnostima ovog područja i određivanjem gdje i komu je pomoć najpotrebnija. O zapošljavanju županijskih djelatnika odlučit će se sukladno potrebama u sadašnjim uvjetima, a izvori sredstva za sve projekte su poznati – sredstva EU, Vlade RH, izvorni prihodi i kreditna zaduženja Županije. Povodom inicijative dr. Ambruša već za sutra (3. lipnja) zakazan je pripremni sastanak.

02/06/2020

Prema danas (2. lipnja) pristiglim podacima Kliničkog bolničkog centra Osijek u zadnja 24 sata testirano je 74 uzoraka, a, kao i u prethodnih 11 dana, svi su bili negativni na koronavirus. Ukupan broj oboljelih od početka epidemije ostaje 133 osobe, međutim jučer je još jedna osoba izliječena, što je već 117 osoba s područja Osječko – baranjske županije koja je preboljela ovu bolest. Na liječenju u KBC-u Osijek nema pacijenata oboljelih na virus COVID-19, a preostalih osam pozitivnih osoba liječi se kod kuće. U samoizolaciji su dvije osobe, odnosno jedna manje nego dan ranije.

Načelnici gradskih i općinskih stožera civilne zaštite, odnosno 42 jedinice lokalne samouprave s područja Osječko – baranjske županije jučer (1. lipnja 2020. godine) sudjelovali su na sjednici Županijskog stožera civilne zaštite na kojoj se analizirao dosadašnji rad te dogovarale daljnje aktivnosti u sprječavanju širenja virusa COVID-19.

Kako je uvodno rečeno, nakon tri mjeseca maksimalne angažiranosti svih stožera napokon se može reći da je ukupna situacija znatno povoljnija; već deset dana nema novooboljelih na koronavirus, u Kliničkom bolničkom centru Osijek kao regionalnom respiracijskom centru za cijelu Slavoniju i Baranju nema hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na COVID-19, samo tri osobe su u samoizolaciji, život se sveukupno približio ranije normalnom.

 

Iza nas je jedinstveno iskustvo djelovanja u kriznoj situaciji kakva do sada nikada nije zabilježena, koja je obuhvatila gotovo sve države svijeta, s nizom nepoznanica te nije bilo ni malo jednostavno naći prave i brze odgovore kakve nam je trenutna situacija nametala. Danas možemo reći da smo na razini županije, kao i Hrvatske, uspješno radili, a sigurno i puno naučili. Između ostalog, potvrdilo se da je civilna zaštita bitan segment našeg društva, što će se ugraditi i u odredbe novog Zakona o civilnoj zaštiti u kojima će županijski stožeri dobiti veće ovlasti i autonomnost u donošenju odluka.” – rekao je načelnik Županijskog stožera Goran Ivanović te zahvalio svim članovima gradskih i općinskih stožera, ali i svim građanima na savjesnom postupanju u vrijeme epidemije. Naravno, stožeri nastavljaju s radom, ali smanjenom dinamikom.

 

Epidemiološka situacija je sada povoljna. Uz dobru suradnju i koordinaciju svih službi odradili smo veliki posao i glavnina problema je iza nas. Prvi u Hrvatskoj smo se susreli s COVID-19, no uspjeli smo sve riješiti izazove bez većeg širenja bolesti, ali i bez širenja panike. Stožeri sada rade umanjenim intenzitetom, međutim COVID-19 je još tu, nije otišao. Pogledajmo samo stanje u Njemačkoj, Švedskoj, a granice su otvorene i danas se putuje jako brzo. Upravo stoga mnoge mjere za sprječavanje širenja ove bolesti još se moraju zadržati i poštovati.” – upozorio je dr. Karlo Kožul, voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo OBŽ.

 

Ravnatelj KBC-a Osijek dr. sc. Željko Zubčić također je zahvalio svima koji su sudjelovali u prevladavanju epidemije. „Zdravstveni djelatnici i ustanove bili su pod velikim pritiskom, ali nismo pokleknuli. Brzo smo shvatili koje mjere su potrebne, pa smo bili spremni i za prihvat najtežih slučajeva s područja pet županija i devet bolnica, imali smo 150 spremnih respiratora, a od doslovno nule i praznih prostorija uspjeli smo ustrojiti službu te dnevno testirati 170 uzoraka. Stvorili smo respektabilan tim i organizaciju, uspjeli smo zaštititi naše bolnice te nije bilo puno oboljelih medicinskih djelatnika. Sada se vraćamo na redovan rad, no u nadi da za to neće biti potrebe spremni smo i za drugi val, o čemu mnogi govore.” – rekao je dr. Zubčić.

 

Veliku ulogu u održavanju sigurnosti u vrijeme epidemije imala je policija, a – kako kaže zamjenik načelnika Policijske uprave osječko – baranjske Darijo Premec – svi poslovi su uspješno provedeni. Između ostalog, provjeravano je ukupno 170.000 osoba, a da pri tomu nije zaražen niti jedan policajac niti provjeravana osoba.

 

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo OBŽ Zlatko Pandžić smatra da se oboljenje 133 osobe na ukupan broj stanovnika može smatrati uspješnim odgovaranjem na sve izazove epidemije, dok pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb OBŽ Ivana Stanić naglašava da su se županijske ustanove i djelatnici aktivno i uspješno uključili u sve aktivnosti na suzbijanju epidemije.

 

Na kraju, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zlatko Grgec, slikovito je poručio ”Vodimo 3:0 u prvom poluvremenu, ali nam se ne smije dogoditi ono što se dogodilo NK Osijeku u Rijeci (nakon 0:2 u prvom poluvremenu, NK Rijeka je pobijedila 3:2). Moramo biti svjesni i odgovorni i u narednom razdoblju. Kriza izazvana koronavirusom je globalna, lako se može ponoviti, a u tom slučaju vjerojatno neće koristiti iste mjere kao do sada. Zato održimo maksimalnu pozornost na sve što može izazvati novo širenje koronavirusa.” – kazao je.

01/06/2020

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek više nema niti jedan pacijent pozitivan na virus COVID-19! Naime, dvostrukim negativnim testom potvrđeno je izlječenje jedine preostale osobe koja je zadnjih dana bila na liječenju u Klinici za infektologiju. To je ujedno 116-ta izliječena osoba na području Osječko – baranjske županije, od ukupno 133 oboljelih osoba od početka epidemije.

Osim toga, prema podacima dežurnih službi koji su danas ujutro (01. lipnja 2020. godine) pristigli u Županijski stožer civilne zaštite, potvrđeno je da se još uvijek na liječenju kod kuće nalazi devet osoba pozitivnih na koronavirus, a u samoizolaciji su tri osobe. U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek testirano je 65 uzoraka i svi su bili negativni na koronavirus, što je već deseti dan bez novooboljelih.

31/05/2020

Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek testirana su 34 uzoraka i svi su bili negativni na koronavirus. I dalje su na području Osječko – baranjske županije zabilježene 133 oboljele osobe. Izliječeno je 115 osoba zaraženih koronavirusaom, jedna se osoba još uvijek nalazi na Klinici za infektologiju KBC-a Osijek, a devet na liječenju od kuće. U samoizolaciji su tri osobe.

30/05/2020

U posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek testirano je 66 uzoraka i niti jedan nije bio pozitivan, pa su, od početka epidemije do danas, na području Osječko – baranjske županije i dalje oboljele 133 osobe.

Izliječeno je 115 osoba zaraženih koronavirusaom, jedna se osoba još uvijek nalazi na bolničkom liječenju, a devet na liječenju od kuće. U samoizolaciji su tri osobe, jednako kao i jučer. Stožer civilne zaštite Osječko – baranjske županije čestita Vam Dan državnosti!