07/08/2020

U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ testirano je ukupno 128 uzoraka, a samo jedan je bio pozitivan na koronavirus, i to osobe iz Osijeka. Broj oboljelih od koronavirusa od početka epidemije do sada na području Osječko – baranjske županije iznosi ukupno 612 osoba, od kojih je 533 već izliječeno. U KBC-u Osijek trenutno je hospitalizirano 27 pacijenata oboljelih od koronavirusa, s tim da se dva nalaze na respiratoru.

Mjera samoizolacije jučer je određena za još četiri osobe koje su kontakti oboljelih, pa je trenutno u samoizolaciji ukupno 216 osoba. Poštivanje te mjere i jučer je kontrolirala policija, a prilikom 55 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

 

Danas (7. kolovoza 2020. godine) održana je sjednica Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije na kojoj je razmatrano aktualno stanje u vezi koronavirusa. Rečeno je kako je smanjenje broja oboljelih zadnjih dana dobra vijest i potvrda da se na području Osječko – baranjske županije provode epidemiološke mjere, međutim opasnost od širenja epidemije i dalje je izrazita te zahtijeva daljnju primjenu mjera. Pri tomu je posebno upozoreno na moguće posljedice koje mogu nastati prilikom većih okupljanja građana. Stožer stoga ponovno upozorava organizatore takvih okupljanja na važeće preporuke u vezi primjene epidemioloških mjera, od broja okupljenih do popisa nazočnih, nošenja maski i rukavica do držanja razmaka, te ih poziva na odgovorno i savjesno postupanje.

06/08/2020

Iako je u zadnja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek obrađeno 147 uzoraka niti jedan nije bio pozitivan na koronavirus. Tako lijepa vijest, odnosno zadnji dan bez novopozitivnih osoba na području Osječko – baranjske županije zabilježen je prije 47 dana (18. lipnja). U KBC-u Osijek trenutno je hospitalizirano 28 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih se dva nalaze na respiratoru. Epidemiolozi su mjeru samoizolacije jučer odredili za 12 novih kontakata oboljelih osoba, pa je sada u samoizolaciji ukupno 226 osoba. U zadnja 24 sata policija nije zaprimila dojave o kršenju samoizolacije, a u 11 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

05/08/2020

U nazočnosti kipara naivaca, slikara i drugih sudionika u Parku skulptura u Ernestinovu 3. kolovoza 2020. godine otvorene su tradicionalne manifestacije 47. Kolonija kipara naivaca i 17. Međunarodna kolonija mladih Ernestinovo. Manifestacije se ove godine odnose isključivo na rad kipara naivaca i slikara po mjerama i preporukama epidemiološke službe, pa će izostati uobičajeni večernji zabavni program te sportska i društvena događanja. Uz predstavnike domaćina Likovne udruge “Petar Smajić”, otvorenju su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko – baranjske županije Tatjana Roth, načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić i drugi uzvanici.

“Brojni entuzijasti kipari i umjetnici vrijedno svoje blago urezuju u slavonski hrast. Čuva se tradicija, a kultura i turizam imaju apsolutno veliki potencijal u ovoj općini. Nažalost, koronavirus nas je ove godine spriječio u planovima koje smo dogovorili, što ne znači da nećemo nastaviti, kada za to dođu bolja vremena. Kultura i turizam itekako su komplementarni, umjetnici pokazuju da se imamo čime ponositi i u Europi, a ne samo u Hrvatskoj. Ne vidim razloga da se to ne njeguje i pokazuje svijetu.” – rekla je pročelnica Tatjana Roth.

 

Obje Kolonije odvijaju se ove godine u specifičnim okolnostima, no usprkos tomu našu tradiciju nismo i nećemo prekinuti, čuvat ćemo naše običaje i kulturne vrijednosti i nasljeđe, jer kultura je ono što nas spaja, što nas u ovome svijetu čini drugačijima od drugačijih, što nas veže i zove da se iznova okupljamo na isti mjesto po 47. put bez obzira na naše različitosti. Iako skromnije i prilagođeno izdanje, Kolonija i dalje odiše posebnim čarom, čarom naive, zvukovima dlijeta i bata, mirisom svježe oguljene kore starog slavonskoga hrasta, duhom naših kipara naivaca. Vrijedi doći i upoznati se s naivnim kiparstvom, vrijedi doći i vidjeti te ponijeti sa sobom neopisivo vrijedna iskustva i sasvim drugačiji način viđenja kulturnog stvaralaštva, ističe načelnica Junušić.

 

Za osobiti doprinos razvoju kulture i njenoj promociji Općine Ernestinovo dodijeljene su Zlatne plakete kiparima naivcima Mati Tijardoviću, Siniši Tešankiću i Ivici Toliću. Uz pokojnog Petra Smajića koji je rodonačelnik naivnoga kiparstva i jedan od osnivača Kolonije, osnivači Mate Tijardović i Siniša Tešankić stvaraju i sudjeluju u radu neprekidno od prve do današnje Kolonije.

 

Foto: OBŽ

05/08/2020

U zadnja 24 sata na području Osječko – baranjske županije testirano je 184 uzoraka od kojih su osam bili pozitivni na koronavirus. Četiri novooboljele osobe su s područja Đakova, tri s područja Osijeka, a jedna Belog Manastira. U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 28 pacijenata, od kojih se jedan nalazi na respiratoru.

Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 16 novih kontakata oboljelih osoba, pa se trenutno na području županije u samoizolaciji nalazi ukupno 214 osoba. Policija u zadnja 24 sata nije zaprimila ni jednu dojavu o kršenju samoizolacije, a u 26 samoinicijativnih provjera nisu utvrdili kršenje te mjere.

04/08/2020

Na području Osječko – baranjske županije u zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije obrađeno je 167 uzoraka od kojih su pet bili pozitivni na koronavirus. Tri novooboljele osobe su s područja Ispostave ZJZZ Osijek, a po jedna s područja ispostava Đakovo i Našice.

Samoizolacija je jučer određena za devet novih kontakata oboljelih osoba, pa se trenutno na području županije u samoizolaciji nalazi ukupno 226 osoba. Policija je u zadnja 24 sata zaprimila jednu dojavu o kršenju samoizolacije, no nije utvrđeno kršenje. Samoinicijativno su obišli 18 osoba, a ni tada nije utvrđeno kršenje te mjere. U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 28 pacijenata, s tim da se jedan nalazi na respiratoru.

03/08/2020

Sveukupno je, tijekom posljednja 24 sata, u KBC-u Osijek testirano 88 osoba od kojih je dvoje bilo pozitivno na koronavirus. Jedna osoba ima prebivalište na području Ispostave Osijek, a druga na području Ispostave Beli Manastir. Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 29 osoba oboljelih od koronavirusa od kojih je jedna na respiratoru. Važno je napomenuti kako je KBC Osijek respiracijski centar za svih pet slavonskih županija te se na liječenju nalaze osobe iz Osječko-baranjske, ali i drugih županija. Tijekom posljednja 24 sata, s područja naše županije, preminula je jedna osoba pozitivna na koronavirus, 1934. godište i imala je značajne komorbiditete.

Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije do danas su na našem području 504 osobe izliječenih od koronavirusa, a trenutno aktivnih na ovaj virus je 75. U samoizolaciji se nalazi 228 osoba, a od jučer nema novih kontakata stavljenih u samoizolaciju. Policijska uprava osječko – baranjska provjeravala je kršenje samoizolacije kod šest osoba i nije utvrdili nijedno kršenje mjere samoizolacije. Inspektori i službenici Civilne zaštite obavili su tijekom vikenda 48 nadzora, većinu od njih, čak 34, u noćnim klubovima i ugostiteljskim objektima. Na sedam mjesta su utvrdili nepravilnosti i izdali upozorenje.

 

Stožer civilne zaštite Osječko – baranjske županije na prošloj je sjednici donio Zaključak koji je uputio Nadbiskupiji uoči obilježavanja svetkovine Velike Gospe i okupljanja vjernika u tri svetišta na području Osječko – baranjske županije. U dopisu kojim Stožer apelira da se strogo vodi računa o provedbi protuepidemijskih odluka Nacionalnog stožera Republike Hrvatske i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u svetištima u Aljmašu, Dragotinu i Popovcu nadalje stoji: „Obzirom da još uvijek traje epidemija korona virusa te da nadležne institucije kontinuirano ulažu veliki trud i napore radi sprječavanja širenja i suzbijanja bolesti COVID-19, apeliramo da imate u vidu nadolazeći blagdan velike Gospe povodom kojeg se očekuje okupljanje velikog broja vjernika te da se navedeni događaj obilježi odgovorno i savjesno, kako nalaže trenutna epidemiološka situacija. Molimo vas da svojim autoritetom i ugledom uputite svoje župnike i građane da se, svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti epidemije, svi sudionici moraju ponašati odgovorno za zdravlje i živote okupljenih vjernika i drugih građana. Posebice vas upućujemo da strogo vodite računa o pridržavanju i provedbi Odluke o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 („Narodne novine“ broj 80/20.), kao i uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje vam dostavljamo u prilogu“.

 

Dopis je također upućen na adrese župnih ureda u Aljmašu, Dragotinu i Popovcu.

02/08/2020

Tijekom posljednja 24 sata Klinički bolnički centar Osijek testirao je 266 pristiglih uzoraka, od kojih je jedan bio pozitivan. Riječ je o osobi s područja Ispostave Našice. U KBC-u Osijek hospitalizirano je 28 osoba od kojih je jedna i dalje na respiratoru.

13 novih kontakata je stavljeno u samoizolaciju te se sveukupno u samoizolaciji na području naše županije nalazi 266 osoba. Policija je samoinicijativno provjeravala osobe u samoizolaciji i kod 27 provjerenih osoba, nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije.

01/08/2020

Tijekom posljednja 24 sata Klinički bolnički centar Osijek i Zavod za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije testirali su 135 pristiglih uzoraka, od kojih je devet bilo pozitivno. Riječ je o sedam osoba s područja Ispostave Đakovo te po jednoj s područja Ispostava Osijek i Beli Manastir. U KBC-u Osijek hospitalizirano je 28 osoba od koji su dvije i dalje na respiratoru. 37 novih kontakata je stavljeno u samoizolaciju te se sveukupno u samoizolaciji na području naše županije nalazi 290 osoba.

Policija je samoinicijativno provjeravala osobe u samoizolaciji i kod 46 provjerenih osoba, nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Provjerili su i jednu dojava građana, no i ona se pokazala netočnom. Stožeru Civilne zaštite Osječko – baranjske županije za ovaj je vikend najavljeno 12 događanja na području županije na kojima će prisustvovati više od 100 osoba, a inspektori Civilne zaštite, uz navedene, provjeravat će i druga okupljanja te rad uslužnih djelatnosti. Tijekom posljednja 24 sata napravili su 14 nadzora i nisu utvrdili nepravilnosti.

31/07/2020

Sveukupno je, tijekom posljednja 24 sata, u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano 226 osoba od kojih je 9 pozitivno na koronavirus. Većina od njih, odnosno 5 prebivalište ima na području Ispostave Beli Manastir i međusobni su kontakti, troje je s područja Ispostave Đakovo, a jedna je osoba s područja Ispostave Osijek.

Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 29 osoba oboljelih od koronavirusa od kojih je dvoje na respiratoru. Tijekom posljednja 24 sata preminula je jedna osoba pozitivna na koronavirus, 1938. godište i imala je značajne komorbiditete.

Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili novih 27 kontakata, pa je trenutno na području naše županije u samoizolaciji 289 osoba.

Policijska uprava osječko-baranjska provjeravala je kršenje samoizolacije prema dojavi za jednu osobu i nije utvrđeno kršenje. Samoinicijativno su provjerili 37 osoba i utvrdili jedno kršenje mjere samoizolacije i to na području Osijeka.

30/07/2020

Sveukupno je, tijekom posljednja 24 sata, u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije testirano 190 osoba od kojih je 7 pozitivno na koronavirus. Riječ je o 4 osobe s područja Ispostave Osijek te po jednoj s područja Ispostava Beli Manastir, Našice i Valpovo – Donji Miholjac.

Trenutno je na području Osječko – baranjske županije 96 osoba aktivno na ovaj virus od kojih je 30 hospitalizirano u KBC-u Osijek. Dvije se osobe liječe u respiracijskom centru. Tijekom posljednja 24 sata preminule su dvije osobe, 1935. i 1939. godište i obje su imale značajne komorbiditete. Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili nova 34 kontakta, pa je trenutno na području naše županije u samoizolaciji 295 osoba. Policijska uprava osječko – baranjska provjeravala je kršenje samoizolacije kod 22 osobe i nije utvrdila niti jedno kršenje samoizolacije.