18/03/2019

Odbor za priznanja Osječko – baranjske županije podsjeća građane, pravne osobe i druge organizacijske oblike te njihova tijela da je u tijeku rok za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade Osječko – baranjske županije. Nagrada Osječko – baranjske županije javno je priznanje koje se dodjeljuje za izuzetna ostvarenja postignuta na području Osječko – baranjske županije u svim djelatnostima.

Nagrada se dodjeljuje za iznimna postignuća u područjima gospodarskih djelatnosti, znanosti, prosvjete, zdravstva i socijalne skrbi, kulture, tjelesne kulture, športa i tehničke kulture. Nagrada se može dodijeliti za životno djelo ili za uspjehe ostvarene u određenoj djelatnosti u prethodnoj godini (godišnje nagrade).

Nagrada za životno djelo može se dodijeliti pojedincima koji žive na području Županije ili su na njemu proveli dio života tijekom kojeg su postigli izuzetna ostvarenja zbog kojih se nagrađuju. Nagrada za uspjehe ostvarene u određenoj djelatnosti u prethodnoj godini (godišnja nagrada) može se dodijeliti pojedincima, grupama za kolektivna ostvarenja i pravnim osobama koji žive ili djeluju na području Županije.

Prijedlozi podneseni na obrascima, koji se mogu podići u Tajništvu Osječko – baranjske županije, Osijek, Trg Ante Starčevića 2 ili na web stranicama Županije, s odgovarajućim obrazloženjem i dokumentacijom, podnose se Odboru za priznanja na adresu: Osječko – baranjska županija, Odbor za priznanja Osječko – baranjske županije, 31000 Osijek, Trg Ante Starčevića 2, najkasnije do 5. travnja 2019. godine.

VEZANI TEKSTOVI
15/03/2019

Marko Kapular predsjednik, Ines Resler potpredsjednica Županijskog savjeta mladih

Vijećnici Skupštine Osječko – baranjske županije na sjednici održanoj u veljači ove godine s liste važećih kandidatura izabrali su članove Savjeta mladih Osječko – baranjske županije u mandatu 2019.-2022. i njihove zamjenike.

U Savjet je izabrano 13 članova, i to Valentina Blažinkov, Nikolina Budimir, Ante Bušljeta, Norbert Čisar, Toni Grcić, Andrea Ivančić, Ines Jelić, Marko Kapular, Matea Lukačić, Igor Paloh, Matej Puljić, Ines Resler i Ivan Vuzem.

Za zamjenike članova su izabrani Dario Raić, Ana Brkić, Josip Vladika, Matej Jelenić, Ivan Zrno, Gabrijel Periša, Ivana Lovrić, Ivona Jukić, Marinela Krmpotić, Jelena Kozma, Hrvoje Vidović, Miroslav Šarić i David Pavlić.

Sukladno članku 11. Zakona o savjetima mladih, prvu sjednicu Savjeta sazvao je predsjednik Skupštine Osječko – baranjske županije Dragan Vulin. Sjednica je održana jučer, 14. ožujka 2019. godine, a za predsjednika Savjeta mladih OBŽ jednoglasno je izabran Marko Kapular, dok je za potpredsjednicu izabrana Ines Resler.

VEZANI TEKSTOVI
14/03/2019

Sve ljepote, raskoš i atrakcije regije Srednjeg Dunava predstavljene su na Festivalu Dunava u zagrebačkom kinu Europa. Za sve je građane promovirana gastronomska ponuda, vinari, turistički sadržaji, urbane i kulturne manifestacije hrvatskog i vojvođanskog Podunavlja praćene zvukom gajdi te fantastičnim nastupima pjevačice Zrinke Posavec, repera Kandžije i Podium Brass Quinteta s repertoarom zvukova Dunava.

Dio je to projekta „Central Danube Tour – jačanje turističkog razvoja u prekograničnoj regiji Dunava“, koji se sufinancira iz INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020. Vodeći partner je JU Županijska razvojna agencija Osječko – baranjske županije uz županijske institucije i partnere Grad Ilok i Autonomnu pokrajinu Vojvodina te Dunavski centar za kompetenciju.

„Ideja za ovaj projekt nastala je prema sličnom prekograničnom turističkom projektu na granici Italije, Slovenije i Austrije. Prema njihovim sjajnim iskustvima pokrenuto je stvaranje nove jedinstvene destinacije Srednjeg Dunava.” – istaknula je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko – baranjske županije.

„Bilo je puno aktivnosti u sklopu projekta poput posjeta novinara koji su obišli sve destinacije s jedne i druge strane rijeke Dunava, jer nam je želja stvoriti jednu novu destinaciju i promovirati ju. I to ne samo na području Hrvatske i Srbije, nego izaći van naših granica.” – rekao je Stjepan Ribić, ravnatelj JU Županijska razvojna agencija Osječko – baranjske županije.

To znači da sve lokalne atrakcije s obje strane granice sada postaju zajedničke, pojasnila je Jasmina Beljan Iskrin, koordinatorica projekta Central Danube Tour.

Pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica poželjela je Podunavlju sve veću vidljivost te da ovakvih prekograničnih projekata bude sve više, jer je događaj u Kinu Europa posljednji u nizu promotivnih aktivnosti projekta vrijednog 575.856 eura.

Destinaciju Srednjeg Dunava, kaže voditelj projekta Mislav Matišić, predstavili su na sajmovima u Münchenu, Berlinu i Beogradu, kao i na panel raspravi u Iloku te dodaje kako su poticanje razvoja turizma, podizanje razine kvalitete i raznolikosti turističke ponude te promoviranje zajedničke prekogranične destinacije, temeljni ciljevi ovog jedinstvenog projekta prekogranične suradnje u kojemu je nastalo devet atraktivnih turističkih paketa.

Da interes za destinaciju Srednji Dunav postoji, pokazali su i brojni posjetitelji u kinu Europa, kao i na dosadašnjim predstavljanjima ovog projekta na europskim sajmovima.

„Svake godine 100 tisuća Slavonaca odu na odmor na Jadran i u Zagreb. Želimo da i kod nas ujesen i zimi dođe 100 tisuća turista iz ostatka Hrvatske.” – rekao Ivan Anušić, župan Osječko – baranjske županije, dodajući kako se gastronomska i vinska ponuda destinacije može sjajno nadopuniti s cruisingom te plažama Dunava.

U Kinu Dunav kako je na jedan dan nazvano zagrebačko kino Europa održani su zanimljivi paneli, predstavljena vina Podunavlja te niz iznimno atraktivnih manifestacija s tog područja kao što su Exit Festival, Ukusi Vojvodine i Festival uličnih svirača u Novom Sadu, Pannonian Challenge i Zemlja bez granica u Osijeku, Wine & Bike Tour u Erdutu, Vinski maraton u Baranji, DunavArt festival…

Najbolja vina, sjajne delicije, vrhunska glazba, urbani festivali i aktivan odmor, tek su dio bogate turističke ponude koju krije destinacija Srednji Dunav, a zahvaljujući ovom projektu sažeta je u turističke pakete koji obuhvaćaju etnografsku, kulturnu i gastronomsku ponudu te biciklističke rute s naglaskom na okuse i mirise Dunava.

VEZANI TEKSTOVI
09/03/2019

U Berlinu predstavljena Slavonija, neotkriveni europski turistički biser

Među deset tisuća izlagača iz cijelog svijeta na vodećem europskom turističkom sajmu ITB u Berlinu predstavila se i Slavonija. Hrvatska turistička zajednica, osim na ITB-u koji će i ovog vikenda posjetiti gotovo 200.000 osoba, u suradnji s Veleposlanstvom RH u Berlinu omogućila je predstavljanje turističkih potencijala Osječko – baranjske županije i u Predstavništvu Baden – Württemberga.

U impozantnom prostoru pokrajinske Vlade nazvanom Dunavski salon predstavljalo se 14 podunavskih zemalja, a Osječko – baranjska županija, kao ovogodišnji partner Dunavskog salona, potencijale Slavonije, Baranje i Srijema predstavila je filmom, pjesmom te eno i gastro ponudom.

“Nakon nekoliko uspješnih prezentacija Slavonije kao destinacije u Bavarskoj, dobili smo poziv iz Veleposlanstva da isto učinimo i u pokrajini Baden-Württemberg. Istok Hrvatske na njemačkom tržištu postaje vidljiva i poželjna destinacija kontinentalnog turizma i to je ono na čemu radimo proteklih godinu, dvije. Turizam više nije more i sunce. Dunav se na našem području nameće kao izvrsna turistička okosnica oko koje se razvila izuzetno kvalitetna eno i gastro ponuda. Vinogradi, biciklističke rute, putovanja kruzerima samo su neke od mogućnosti koje Dunav nudi, a poseban doživljaj pružaju plaže s nepreglednim sprudovima okružene netaknutom prirodom.” – rekao je župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić prilikom predstavljanja.

“Ovdje se predstavlja 14 zemalja kao podunavske destinacije. Na ovaj način pojačavamo svoju vidljivost. Iako je naš imperativ i dalje na hrvatskom turistu, Njemačka je također tržište koje nama treba. Osim toga, ovo je izvrsna prilika da od kolega iz drugih zemalja koje su u turističkom smislu ispred nas, nešto i naučimo te da razmijenimo iskustva.” – rekla je Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko  – baranjske županije.

Slavoniju kao kontinentalnu destinaciju, prema riječima direktora HTZ-a Kristjana Staničića, Hrvatska turistička zajednica, ali i Vlada RH gledaju kao neotkriveni turistički biser. Upravo zato i najavljuju dodatna ulaganja u infrastrukturu koja će istoku Hrvatske omogućiti bolju prometnu povezanost.

“U stalnom smo kontaktu sa Zračnom lukom Osijek gdje za sad imamo suradnju s Wizzairom, vjerujem da ćemo intenzivirati suradnju i s ostalim avio prijevoznicima i tour operatorima s obzirom na Slavoniju i kontinentalni dio Hrvatske koji se u turističkom smislu diže u posljednje vrijeme.” – rekao je Staničić.

Tome u prilog ide i paket novih zakona, o čemu je u Berlinu više govorio državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina.

“U Berlinu smo obavili značajne aktivnosti na turističkoj i političkoj razini. Za ovu godinu imamo značajne planove i investicije u vezi kontinentalnog turizma. Dani hrvatskog turizma se ove godine održavaju u Slavoniji, no izrazito je bitno da su u novoj reformi turističkog sustava kontinent i ruralna područja najveći dobitnici jer ćemo nova značajna izvorna sredstva i prihode donijeti u ta područja, a oni će biti korišteni za zajedničko nastupanje, brendiranje, pozicioniranje, izlazak na tržište i stvaranje naših kontinentalnih destinacija kao zasebno prepoznatljivog turističkog proizvoda.” – kazao je Glavina.

A zajednički turistički proizvod Vojvodine i Slavonije zasigurno je Srednji Dunav koji se brandira kroz program prekogranične suradnje dvaju zemalja. Poticanje razvoja turizma, podizanje razine kvalitete i raznolikosti turističke ponude te promoviranje zajedničke destinacije partneri na projektu Central Danube Tour pokazali su posjetiteljima ITB-a.

“Cilj stvaranja destinacije Srednjeg Dunava je turistička valorizacija Dunava kao jednog od najvrjednijih geografskih brandova Europe i jače pozicioniranje Hrvatske na karti podunavskih zemalja.” – rekla je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

O prepoznatljivosti Slavonije govori i najveći bavarski tour operator, vlasnik tvrtke I.D. Riva Tours Selimir Ognjenović koji je među prvima svojim klijentima ponudio Slavoniju kao turističku destinaciju.

“Pitali su me danas iz Dubrovnika zašto se toliko vidi Slavonija, možemo li malo i o obali razgovarati. Sad kad nas turistički sektor svijeta optužuje da smo pretrpani u nekim segmentima turizma, osobito na obali, Slavonija pokazuje inovativnost, pokazuje turističku snagu i mislim da je to odlično za čitavu Hrvatsku. Prošle smo godine imali 890 ljudi koji su iz Munchena preko naše agencije isključivo turistički posjetili Slavoniju.

Možda to nije puno u odnosu na milijunske brojke u turizmu, ali uvijek ponavljam kako se prema svakom gostu treba ponašati kao da je jedini, jer dok ne dođe prvi i drugi, neće doći ni treći pa onda i milijunti putnik odnosno turist u Hrvatsku. Svi su oni ambasadori kontinentalnog turizma jer kad su se vratili u Njemačku svi su od reda rekli da ponovo žele posjetiti Slavoniju i slavonsku priču prenose u svom okruženju. Jako često mi kažu da je u Slavoniji tako lijepo kao što je bilo u Bavarskoj prije dvadeset godina. To je ono što Slavoniju čini jedinstvenom .”– istaknuo je Ognjenović.

Slavonija upravo njeguje autohtonost, tradiciju i osoban pristup svakom gostu. Upravo je stoga i u Dunavskom salonu najveći interes bio upravo za okuse i mirise – Slavonije.

“Drago mi je da se župan Anušić odazvao našem pozivu, jer nakon turističkog filma i županovog govora, Nijemci su oduševljeni ljepotama Kopačkog rita, Ergele, vinograda i vina. Kad sam došao u Veleposlanstvo prošle godine, pitali su me gdje je hrvatski štand i nismo ga baš mogli odmah naći. Danas kad uđete u ovaj prostor vidite da Slavonija dominira i upravo smo to i željeli postići ovim predstavljanjem.” – rekao je veleposlanik RH u Berlinu Gordan Grlić Radman.

Zajedno s delegacijom Ministarstva turizma, župan Anušić održao je i bilateralne sastanke s ministrima pokrajinske Vlade.

Ministar Guido Wolf istaknuo je kako je Dunavska strategija vrlo važan temelj za suradnju Republike Hrvatske i Osječko-baranjske županije s Baden-Wűrttembergom te je iskazao interes za intenziviranje suradnje, za koju smatra da može biti win – win, posebice kroz razvijanje prekogranične suradnje.

Državni tajnik Tonči Glavina je istaknuo da dunavska regija posjeduje velik potencijal pri čemu RH namjerava preuzeti aktivniju ulogu te je predložio da jedna od prvih zajedničkih tema budućih razgovora bude i bolja suradnja sustava turističkih zajednica.

“Osječko – baranjska županija u posljednje vrijeme pojačava svoju prisutnost u Njemačkoj kroz turistička predstavljanja. a upravo je i ovaj sastanak izvrsna prilika da se predstavimo i poduzmemo određene predradnje. To je posebno relevantno uoči listopada ove godine, kada RH preuzima predsjedanje Dunavskom strategijom.” – rekao je Anušić.

Nakon sastanka održan je panel na kojem se razgovaralo o digitalizaciji turističkih destinacija. Europa ovdje ima veliku prednost jer je različitost zemalja vrlo zanimljiva turistima – zaključeno je na panelu.

Gosti Dunavskog salona bili su najviši pokrajinski dužnosnici, predstavnici turističkih agencija i drugi značajni dionici u turizmu koji su uz bogatu ponudu domaćih specijaliteta svih 14 podunavskih zemalja, uživali i u acapella izvedbama hrvatskih hitova vokalnog ansambla Akvarel iz Osijeka.

VEZANI TEKSTOVI
08/03/2019

Kreće novi krug foto natječaja „Volim svoju županiju“

Nakon šestotinjak prijavljenih fotografija u prve dvije godine i prošlogodišnjih 2835, u ponedjeljak 11. ožujka kreće četvrti krug foto natječaja „Volim svoju županiju“. Izrađena je posebna aplikacija na linku Volim svoju županiju putem koje se mogu predati do tri fotografije po autoru.

Nagrade se, kao i prošlih godina, dodjeljuju u dvije kategorije – najbolja fotografija prema broju prikupljenih lajkova i najbolje fotografije prema mišljenju stručnog žirija. Prva mjesta u obje kategorije osvajaju GoPro Hero7 Silver sportske digitalne kamere, a drugo mjesto prema ocjeni žirija GoPro Hero7 White sportsku digitalnu kameru.

Na čelu ovogodišnjeg stručnog žirija ponovno se nalazi naša profesionalna fotografkinja Mare Milin. Fotografija joj je zaokupila um i srce na drugoj godini fakulteta kada je studirala industrijski dizajn, a njome će se, kako kaže, „baviti dok je u njoj duha i daha“. Uz Mare, članovi žirija su Ivana Gusak Galić iz Osječko – baranjske županije, Kristijan Toplak iz Virovitičko – podravske županije i Karlo Frljužec iz Krapinsko-zagorske županije.

Tema fotografije „Volim svoju županiju“ omogućuje autorima/autoricama široki kreativni izražaj, no uvjet je da fotografije moraju biti snimljene isključivo na području Republike Hrvatske. Cilj natječaja je potaknuti umjetnike/amatere da sami stvaraju i razmišljaju o detaljima i zanimljivostima županija kao destinacijama koje, osim svojih ljepota, nude i zanimljive sadržaje prilagođene objavljivanju u novim medijima.

Podsjetimo, najbolje fotografije iz svih hrvatskih županija čine postav putujuće izložbe koja je samo u prošloj godini prošla 1081 kilometar Hrvatske – od Osijeka preko Virovitice, Zagreba, Koprivnice, Rijeke, Šibenika, Zadra, sve do Dubrovnika. Prošlogodišnje pobjedničke fotografije možete pogledati ovdje.

Natječaj je otvoren do 22. travnja.

VEZANI TEKSTOVI
06/03/2019

U Osijeku otvoren regionalni Centar za autizam

Jučer je u Osijeku službeno otvoren novoizgrađeni i najmodernije tehnološki opremljen Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, ustanova namijenjena djeci s poremećajem iz autističnog spektra kakvu se zbog sve većih potreba godinama priželjkivalo. Nakon dugih priprema, izgradnja je počela u siječnju 2017. godine, a u studenom prošle godine izdana je uporabna dozvola.

Zadnjih mjeseci uz ugradnju opreme odvijalo se i ekipiranje stručnim kadrom, pa je Centar započeo s radom s 26 djece. Kako ističe ravnateljica Sanda Zlatarić, rad Centra ustrojen je kroz jedan posebni razredni odjel i pet odgojno-obrazovnih skupina sa 17 učenika te dvije skupine s ukupno 9 djece predškolske dobi.

Uz župana Osječko – baranjske županije Ivana Anušića, otvaranju Centra nazočili su Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, ujedno u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja te gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Vrkić i drugi uzvanici.

“Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju ima jedinstveni sadržaj, najmoderniju tehnologiju i sustave rehabilitacije djece s poremećajima iz autističkom spektra. Osječko – baranjska županija je započela projekt prije tri godine, a mi smo izgradnju završili prije predviđenih rokova zahvaljujući Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU koje je izdvojilo dodatnih 3,5 milijuna kuna. Ukupna investicija iznosi 20 milijuna kuna, od čega je Županija osigurala 11,5 milijuna kuna. Bitno je reći da ovo regionalni centar, ne samo županijski, što znači otvoren i za druga područja Hrvatske i susjednih država.” – istaknuo je župan Ivan Anušić.

Ministrica Nada Murganić rekla je kako je ovo završetak jedne lijepe priče u kojoj su tri resorna ministarstva zajedno s Osječko – baranjskom županijom i Gradom Osijekom uložili financijska sredstva, znanje i trud kako bi Osijek dobio prekrasnu ustanovu za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju djece koja imaju poremećaj s autističnog spektra te kako bi se mogla u potpunosti već od najranijih dana uključiti u odgoj i obrazovanje. Dodala je kako je bitno da te osobe i nakon 21. godine života budu obuhvaćene tim sadržajima i uslugama, ponajviše iz sustava socijalne skrbi.

“Pohvalila bih veliki trud Županije i Grada, koji su uložili najveći financijski iznos da građani iz ove ranjive skupine mogu osigurati svoje potrebe i dobiti usluge u svome gradu i županiji, i na tomu im hvala. Međuresorna suradnja povezana s lokalnom zajednicom je jedini ispravni put koji zajedno moramo proći.” – poručila je ministrica. Naglasila je kako UNICEF na temelju sporazuma s Vladom RH financira pilot projekt s Kliničkim bolničkim centrom u Osijeku kojim će najsuvremenijim metodama integriranog pristupa obavljati rano dijagnosticiranje djece koja imaju poremećaj s autističkog aspekta. Tako će se u Osijeku postizati pravovremena, kvalitetna i dobra dijagnoza s jedne strane, a s druge strane postoji institucija u kojoj se djeca mogu školovati i kasnije biti integrirana u socijalnu lokalnu zajednicu.

Ministrica znanosti i obrazovanja dr. sc. Blaženka Divjak rekla je da se stupanj razvoja nekog društva prije svega mjeri brigom o ranjivima i podzastupljenima te davanjem jednakih prilika svima. Ističe da je Centar veliki pothvat, važan za pet županija na istoku, ali isto tako i za mrežu ovakvih centara u Hrvatskoj. “Želimo dati jednake prilike za obrazovanje svima tako da ovdje objedinjavamo predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje.” poručila je.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić rekao je da mu je drago što je središte ove važne djelatnosti u Osijeku. Smatra da su Centra zaslužila djeca i njihovi roditelji te na tomu zahvaljuje ministarstvima, Županiji i svima koji su sudjelovali u projektu.

VEZANI TEKSTOVI
05/03/2019

Partnerstvom Županije, HBOR-a i poslovnih banaka osigurani beskamatni krediti za poduzetnike

Župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić potpisao je jučer (4. ožujka 2019. godine) Ugovor o poslovnoj suradnji u provedbi Programa kreditiranja razvitka malog i srednjeg poduzetništva i Programa kreditiranja poduzetnika početnika Hrvatske banke za obnovu i razvitak s predstavnicima deset poslovnih banaka.

Prethodno su (24. siječnja 2019.) župan i voditelj područnog Ureda HBOR-a za Slavoniju i Baranju Boris Čagalj zaključili Ugovor o poslovnoj suradnji u realizaciji tih programa koji se provode izravnim kreditiranjem i kreditiranjem putem poslovnih banaka. Tako su danas stvoreni svi preduvjeti za primjenu novih kreditnih linija s nula posto kamata, jedinstvenom modelu kreditiranja poduzetništva u Hrvatskoj koji Osječko – baranjska županija provodi u partnerstvu HBOR-om i poslovnim bankama.

“Riječ je o kreditima za male i srednje poduzetnike te poduzetnike početnike u kojima subvencioniramo kamate. Osječko – baranjska županija je u zadnjih 1,5 – 2 godine pokrenula snažnu inicijativu u pomaganju poduzetnika, od početnika preko poduzetnika koji već rade do poduzetnica i mladih. Za sve te kategorije imamo određene subvencije, pa poduzetnici i obrtnici koji djeluju na području naše županije imaju mogućnost podizanja beskamatnih kredita za početak ili nastavak svog poduzetničkog pothvata. Kreditni potencijal za ova dva programa je 45 milijuna kuna, a zainteresiranih korisnika za postojeće kreditne linije ima puno pa se njihove prijave već ocjenjuju.” – rekao je župan Anušić.

Kreditiranje poduzetnika po ovim programima primjenjivat će tako deset poslovnih banaka – Addiko Bank, Croatia banka, Erste&Steiermärkische Bank, Hrvatska poštanska banka, Kentbank, OTP banka, Partner banka, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka, te Privredna banka Zagreb za malo i srednje poduzetništvo. Prema ugovoru Županija će subvencionirati kamate do dva postotna poena trgovačkim društvima, obrtima i zadrugama koje ulažu na područje Županije neovisno o sjedištu, odnosno prebivalištu, i to do iskorištenja ukupnog kreditnog potencijala za male i srednje poduzetnike u iznosu 30.000.000,00 kuna i za poduzetnike početnike u iznosu 15.000.000,00 kuna.

Kako ističe pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović, krediti su namijenjeni za ulaganja u kupovinu zemljište, građevinskih objekata, opreme i uređaja te ulaganja u obrtna sredstva do 30 % iznosa kredita. Krediti se odobravaju za sve djelatnosti, osim za ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i turizam. Za sve programe subvencioniranja kamata Županija je u svom proračunu osigurala 3,5 milijuna kuna, no ta sredstva se mogu i povećavati, ovisno o interesu poduzetnika.

Najniži iznos kredita po Programu kreditiranja razvitka malog i srednjeg poduzetništva je 80.000,00 kuna, a najviši 8.000.000,00 kuna, uz poček do 3 godine i rok otplate do 12 godina uključujući i poček. Za krajnje korisnike kamatna stopa iznosit će 0 % (za poduzetnike koji ulažu na potpomognuta područja – jedinice lokalne samouprave razvrstane u I., II. III. i IV. skupinu i koji su dokazali tržišnu konkurentnost uspješnom prodajom na domaćem i/ili inozemnom tržištu), odnosno 2 % za ostale poduzetnike – uz mogućnost dodatnog snižavanja kamate.

Najniži iznos kredita po Programu kreditiranja poduzetnika početnika je 80.000,00 kuna, a najviši 1.800.000,00 kuna, poček je 3 godine, a rok otplate do 14 godina uključujući i poček. Za krajnje korisnike kamata će iznositi 0 %.

Inače, Osječko – baranjska županija i HBOR prošle godine su potpisali Ugovor o poslovnoj suradnji na provedbi projekata beskamatnog kreditiranja žena poduzetnica i mladih poduzetnika, čime je ova županija postala prva hrvatska županija koja je pokrenula tako povoljne kreditne linije za poduzetnike. Povjerenstvo za odabir poduzetničkih projekata iz tih kreditnih programa već je razmatralo šest kreditnih zahtjeva u ukupnom iznosu od 2,5 milijuna kuna.

VEZANI TEKSTOVI
04/03/2019

Osječko - baranjska županija dodjeljuje do 5 milijuna kuna za potpore poljoprivrednicima

Temeljem Odluke o potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Osječko – baranjske županije na internetskim stranicama Županije (www.obz.hr) objavljeno je dvanaest javnih poziva za čiju je provedbu u Županijskom proračunu za 2019. godinu osigurano do 5 milijuna kuna. Javni pozivi su otvoreni od 1. ožujka 2019. godine do utroška sredstava planiranih, a najkasnije do 1. prosinca 2019. godine.

Obrazac zahtjeva i obrasci potrebnih izjava mogu se podići u Upravnom odijelu za poljoprivredu Osječko – baranjske županije ili na internetskim stranicama Županije te se isti s propisanom dokumentacijom dostavlja osobno ili na adresu Upravnog odijela za poljoprivredu Osječko – baranjske županije, Trg Ante Starčevića 1/II, 31000 Osijek, s naznakom za Povjerenstvo za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Više na: Natječaji i javni pozivi u tijeku

VEZANI TEKSTOVI
02/03/2019

Otvoreni 26. Osječki proljetni sajam i 20. Obrtnički sajam u Osijeku

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović jučer, 1. ožujka 2019. godine, svečano je otvorila 26. Osječki proljetni sajam i 20. Obrtnički sajam koji se do 3. ožujka održavaju na osječkom Pampasu. Na 2.000 četvornih metara zatvorenog i 5.000 četvornih metara otvorenog prostora predstavlja se 180 izlagača iz Hrvatske i inozemstva.

U prigodnom govoru predsjednica Grabar-Kitarović iskazala je zadovoljstvo ostvarenim pozitivnim pomacima u gospodarskom rastu, smanjenju nezaposlenosti i dovođenju u red javnih financija te poručila da nas ti rezultati ne smiju opustiti već moraju biti tek prvi korak za postizanje našeg pravog cilja, a to je rast od 5 posto na godišnjoj razini. Gospodarski rast mora biti održiv i temeljiti se na povećanju proizvodnje, zaposlenosti i izvoza, naglasila je.

Upravo otvorene sajmove predstavio je direktor Osječkog sajma d.o.o. Alen Vukašinović, dok je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ujedno izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, istaknula da je u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem do sada ugovoreno 8,9 milijardi kuna, što je 48 % ukupno predviđenog iznosa. Od toga na području Osječko – baranjske županije ugovoreni su projekti u vrijednosti 3,3 milijarde kuna, a samo na području grada Osijeka 1,2 milijarde kuna.

“Osječki sajam je očito prerastao prostor u komu se održava, a Osijek kao najveći grad istočne Hrvatske mora imati veći sajamski prostor. Zato smo zajedno, Osječko – baranjska županija i Grad Osijek, pokrenuli projekt izgradnje novog Gospodarskog centra koji obuhvaća nove prostore i objekte za sajam, ali i druge gospodarske i poduzetničke sadržaje. Centar će se graditi kroz Vladin projekt Slavonija, Baranja i Srijem, upravo se završava projektni zadatak, vrlo brzo ćemo imati gotovu projektnu dokumentaciju i započinjemo s izgradnjom potpuno novog sajamskog prostora na lokaciji S-ceste uz južnu obilaznicu, i to na korist grada Osijeka i cijele istočne Hrvatske.” – poručio je župan Ivan Anušić.

VEZANI TEKSTOVI
28/02/2019

Besplatna prehrana svih učenika osnovnih škola jedino u Osječko - baranjskoj županiji

Svi učenici 70 osnovnih škola koje djeluju na području Osječko – baranjske županije već drugu godinu imaju besplatan obrok. Kroz projekt „Školski obrok za sve“ sredstva za obroke za više od 18.000 učenika od početka 2018. godine osigurava Županija uz djelomično sufinanciranje jedinica lokalne samouprave, a već treću godinu troškovi prehrane za oko 1.500 učenika financiraju se sredstvima EU.

S tim u svezi jučer, 27. veljače 2019. godine, održana je početna konferencija EU projekta „Vrijeme je za školski obrok 2“ koji se provodi u okviru Poziva „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva – školsku godinu 2018./2019.“, sufinanciran iz EU fonda FEAD.

„Ovaj zajednički projekt Vlade i resornog ministarstva financira se kroz fondove EU i u njemu mogu sudjelovati sve hrvatske županije, a u našoj županiji obuhvaća 1.480 učenika s težim imovinskim stanjem te je ukupne vrijednosti gotovo 1,5 milijun kuna. Međutim, Osječko – baranjska županija je specifična i jedina u Hrvatskoj po tomu što i ostali učenici, od ukupno gotovo 20.000 učenika, imaju u potpunosti besplatan školski obrok koji osigurava Osječko – baranjska županija u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Županija osigurava 12 milijuna kuna, a općine i gradovi oko 5 milijuna kuna.” – rekao je župan Ivan Anušić.

Dodao je kako Županija nastoji da projekt što prije zaživi u cijelosti, pa su gotovo sve škole opremljene s potrebnim uređajima u kuhinjama te mogu pripremati barem 1-3 toplih obroka tjedno. U daljnjoj fazi predviđeno je da nabava namirnica koje su ekološki prihvatljive i zdrave bude s lokalnih OPG-ova, što je odgovornost ravnatelja škola od kojih dio to već potpuno primjenjuje, a očekuje se da će do kraja godine svi u tomu uspjeti.

„Najznačajniji dio infrastrukturne potpore za potpunu primjenu školskog projekta je izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Osijeku, koji se počinje graditi ove i bit će završen iduće godine. Sredstva za izgradnju su u potpunosti osigurana, gradit će se u Industrijskoj zoni Nemetin, projektna dokumentacija je u završnoj fazi, ubrzo slijedi izdavanje građevinske dozvole i raspisivanje natječaja za izgradnju. Centar će, između ostalih funkcija, osiguravati i sve namirnice potrebne za školski jelovnik, i to i količinski i kvalitetom, što sada OPG-ovi ne mogu u cijelosti.” – najavio je župan.

Projekt ”Vrijeme je za školski obrok 2” predstavlja nastavak projekta „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ koji je Osječko – baranjska županija uspješno provodila u školskoj godini 2016./2017., te projekta „Vrijeme je za školski obrok“ koji je provodila u školskoj godini 2017./2018. Cilj projekta je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva i to u vidu podjele hrane u osnovnim školama.

Ove školske godine u projekt je uključeno ukupno 1.480 učenika u riziku od siromaštva iz 33 osnovne škole kojima je osnivač Osječko – baranjska županija.

Planirano trajanje projekta je šest mjeseci, uz mogućnost retroaktivnog financiranja prihvatljivih troškova. Projekt se provodi od 21. siječnja 2019. godine, a prihvatljivi troškovi će se financirati od 3. rujna 2019. godine. Vrijednost projekta je 1.487.566,50 kuna te su sredstva u cijelosti bespovratna, 85 % iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i 15 % iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print