19/07/2019

Jučer je (18. srpnja) u Velikoj vijećnici Osječko – baranjske županije održana 22. sjednica Županijske skupštine, posljednja prije ljetne stanke. Skupština je imala 27 točaka, a nakon usvajanja Zapisnika s prošle sjednice uslijedila su pitanja vijećnika.

Vijećnik dr.sc. Nedeljko Bosanac iznio je stav o eroziji Grada Osijeka, upozoravajući kako demografski i gospodarski smjer nije pozitivan. Župan je odgovarajući na vijećnički komentar istaknuo kako s pozicije župana nema utjecaja na rad gradske uprave, a da su dužnosti i ovlasti svih jedinica lokalne i regionalne samouprave jasno definirane. Župan je napomenuo i da se Županija uključila i oko određenih pitanja van svoje nadležnosti:

“Iznijeli smo i nekoliko inicijativa za projekte i teme koje nisu u našoj nadležnosti, za primjer je problem komaraca. Uključili smo se jer ne možemo skrštenih ruku gledati kako se neke stvari jednostavno ne događaju na području županije. Jednako pristupamo i strateškim, kapitalnim projektima poput Regionalnog distribucijskog centra, I. gimnazije, Gospodarskog centra i novog KBC-a. Pritom moram istaknuti da je u gospodarskom smislu Osječko – baranjska županija 2018. godinu završila s više od dvije milijarde kuna u plusu.”

Vijećnik Srđan Igali iznio je prijedlog da se cesta na potezu od D2 prema Bizovačkim toplicama uvrsti u plan ŽUC-a za narednu godinu. Župan je istaknuo kako će se predmetna cesta uvrstiti u plan nakon što bude dovršena rekonstrukcija državne ceste D2 kroz Bizovac.

Vijećnik Ivica Šimundić pitao je kako će smjena slavonskih ministara Gabrijele Žalac i Tomislava Tolušića utjecati na nastavak projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Župan je istaknuo kako je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem projekt Vlade RH koja je iznimno osjetljiva prema potrebama istoka Hrvatske te da će se svi dosadašnji projekti nastaviti provoditi i u mandatima novih ministara.

Na pitanje vijećnika Denisa Ambruša o lokaciji novog KBC-a župan je odgovorio kako je ona javna te je već predstavljena u medijskom prostoru. Novi KBC gradit će se u Gackoj ulici u Osijeku, a prije tri mjeseca potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek“. Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 35.294.000,00 kuna od čega su bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj 29.999.900,00 kuna, dok će razliku financirati Ministarstvo zdravstva iz svojih sredstava.

Vijećnik Dražen Trcović zatražio je informaciju o nedavno izglasanim izmjenama Zakona o vodama i pohvalio županovu inicijativu za pokretanje inicijative za izmjenu ovog zakona koji je bio deset godina na snazi.

Župan je istaknuo da je deset godina trajala nelogičnost naših zakona o vodama koji su dosad bili na snazi, a kojom je bila zabranjena eksploatacija pijeska i šljunka iz naših rijeka.

“Na taj način gospodarstvo Republike Hrvatske oštećeno je u milijardama kuna jer su se pijesak i šljunak uvozili po višoj cijeni iz susjednih zemalja, a potom su bili transportirani našim cestama koje su u tom procesu uništene. Kad govorimo o šteti koja se događa plovnim putevima rijeke Drave, a koja nije plovna u mjeri u kojoj bi trebala biti, kao ni dovoljno dana u godini, iz tog razloga dolazi i do gospodarske i turističke štete jer brodovi nemaju mogućnost ploviti Dravom niti uploviti u Osijek ili pretovarni terminal. Ovim Zakonom se stvari počinju mijenjati i drago mi je da je naša inicijativa uspjela, a sada krećemo u realizaciju toga da možemo gospodariti vlastitim resursima.” – rekao je župan.

Vijećnik Marko Bogatić upozorio je na nedavna događanja u Baranji gdje jedan načelnik općine ne želi potpisati sporazum za investiciju vrijednu gotovo 100 milijuna kuna. Projekt razvoja širokopojasne infrastrukture za područje grada Belog Manastira te baranjskih općina, koji je odobrilo Ministarstvo gospodarstva, zbog toga bi mogao ostati nerealiziran. Župan je odgovorio da su pravila vrlo jasna, odnosno da sve općine obuhvaćene tim planom moraju dati suglasnost za uvođenje širokopojasnog interneta.

“Nažalost, jedna općina i jedan načelnik to ne želi potpisati i velika je mogućnost i opasnost da projekt od 90 milijuna kuna za Baranju propadne upravo zbog nedostatka jednog potpisa načelnika koji u ovom trenu ne objašnjava zašto to ne želi potpisati.” – dodao je župan.

Na Skupštini je jučer usvojen i prijedlog Strateških smjernica kontrole komaraca u Osječko – baranjskoj županiji, dokument koji je osobito potreban nakon ovogodišnje izvanredne situacije s brojem komaraca. Župan Anušić napomenuo je da su dosad neke općine i gradovi sporadično vodili svoju strategiju i odgovornu borbu protiv komaraca tijekom cijele godine, a usvajanjem ove Strategije u županijskoj skupštini te gradskim i općinskim vijećima moći će se sinergijski i kvalitetnije ostvariti rezultat te borbe na području cijele županije.

“Županija će se i dalje kroz Zavod za javno zdravstvo uključivati monitoringom i preporukama, što i je naš zadatak, ali općine i gradovi su dužni voditi bitku protiv komaraca jer je to njihova zakonska obveza .”– rekao je župan.

Usvojen je i prijedlog Odluke o proširenju djelatnosti Doma zdravlja Osijek, kojim bi se djelatnosti proširile na otorinolaringologiju, ortopediju i traumatologiju, urologiju i opću kirurgiju, a usvojeni su i prijedlozi Odluke o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovne prostore domova zdravlja te Odluke o načinu određivanja broja ordinacija za obavljanje djelatnosti domova zdravlja.

Ukupno je jučer nakon aktualnog sata usvojeno svih 25 točaka dnevnog reda, većinom glasova vijećnika ili jednoglasno.

VEZANI TEKSTOVI
17/07/2019

Županija nastavlja sa sufinanciranjem kamata na kredite poduzetnika

Već treći sporazum o suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak potpisan je jučer u prostorijama Osječko – baranjske županije. Riječ je o Ugovoru o poslovnoj suradnji u provedbi programa kreditiranja “Poduzetništvo mladih, žena i početnika” i Ugovoru o poslovnoj suradnji u provedbi programa kreditiranja “Investicije privatnog sektora”.

“Za poduzetništvo mladih, žena i početnika uz našu subvenciju kamata na kredite HBOR-a će biti i dalje nula posto, dok će za investicije privatnog sektora subvencija Županije iznositi 2% što znači da će kamata na kredite biti između nula i 0,8 posto. Nakon današnjeg potpisivanja kreditne su linije otvorene i svi se zainteresirani mogu javiti nama u Upravni odjel za gospodarstvo ili u HBOR. Planiramo uskoro i potpisivanje ugovora s poslovnim bankama tako da će poduzetnici moći kredite realizirati u samim bankama i bez odlaska u HBOR .”– rekla je Ivana Katavić Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo prilikom današnjeg potpisivanja ugovora.

Krediti su namijenjeni za ulaganja u osnovna sredstva te za obrtna sredstva najviše do 30% ugovorenog iznosa kredita.

Program “Poduzetništvo mladih, žena i početnika” namijenjen je poslovnim subjektima privatnog sektora – trgovačka društva, obrtnici, fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost, zadruge i ustanove, koji su mladi poduzetnici, poduzetnici početnici i žene poduzetnice.

Najniži iznos kredita je 200.000,00 kuna, a najviši iznos kredita iznosi 2.000.000,00 kuna. Kamatna stopa iznosi 2% godišnje, fiksna, uz mogućnost sniženja.

“Podigli smo kreditni potencijal sa 64 na 90 milijuna kuna, a krediti su namijenjeni poduzetnicima početnicima, onima koji posluju na tržištu, mladim i ženama. Smekšali smo kriterije u skladu s potražnjom na tržištu pa je tako pojedinačni iznos kredita povećan sa 700 tisuća kuna na 2 milijuna kuna, dobna granica je s 30 pomaknula na dob od 40 godina, a žene poduzetnice ne moraju više biti većinski vlasnici nego je dovoljno da obnašati bitnu upravljačku funkciju u tvrtki.” – rekao je Hrvoje Čuvalo, član uprave HBOR-a.

Program “Investicije privatnog sektora” namijenjen je poslovnim subjektima privatnog sektora – trgovačka društva, obrtnici, fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost, zadruge i ustanove.

Najniži iznos kredita je 200.000,00 kuna, a najviši iznos nije ograničen. Kamatna stopa iznosi 1,5% godišnje fiksna, uz mogućnost sniženja, ali i povećanja u određenim situacijama.

“Zadovoljni smo dosadašnjom suradnjom s HBOR-om i drago nam je da je za ove dvije kreditne linije povećan kreditni potencijal. Vjerujem kako ćemo i ovom aktivnošću i zajedničkim naporom sačuvati postojeća radna mjesta i omogućiti poduzetnicima širom naše županije da otvaraju nova. HBOR ulaže kontinuirano na području naše županije i vjerujem da će se ova suradnja nastaviti i u budućnosti.” – rekao je Petar Lagator, zamjenik župana Osječko – baranjske županija.

Subvencija kamate iz Proračuna Županije iznosi do dva postotna poena. Kreditni potencijal za program “Poduzetništvo mladih, žena i početnika” iznosi 40.000.000,00 kuna, a za program “Investicije privatnog sektora” iznosi 50.000.000,00 kuna dok je u Proračunu Županije za 2019. godinu osigurano ukupno 1.300.000,00 kuna. Prema projekcijama proračuna sredstva su planirana i u narednim godinama.

VEZANI TEKSTOVI
14/07/2019

Županija odobrila potpore u ruralnom turizmu

Župan Ivan Anušić potpisao je ugovore o dodjeli potpora u ruralnom turizmu za 2019. godinu s 48 korisnika. Naime, kontinentalni turizam je jedna od strateških djelatnosti Osječko – baranjske županije, pa se – između ostalih poticajnih mjera i aktivnosti – iz županijskog proračuna odobrava i tri vrste potpora u ruralnom turizmu. To su potpore za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma, zatim za autohtonu eno i gastro ponudu te za organizaciju i sudjelovanje na sajmovima i manifestacijama. Prethodno, na sjednici Kolegija, župan je donio rješenja o odobravanju tih potpora, a nakon potpisivanja ugovora slijedi njihova isplata korisnicima.

“Osječko – baranjska županija nastoji svojim aktivnostima i sredstvima pomoći svima koji se bave turizmom, pa između ostalog i sufinancirati njihove aktivnosti. Konkretne rezultate već vidimo jer prema zadnjim podacima bilježimo ozbiljne postotke povećanja posjeta turista našem području, a što je najznačajnije povećava se i broj onih koji se bave turističkim uslugama. Turizam je jedan od strateških prioriteta razvoja naše Županije i djelatnost koju možemo kvalitetno razvijati, što želimo pokazati i potvrditi i na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma koji se prvi puta održavaju u kontinentalnom dijelu Hrvatske, u našoj i ostalim slavonskim županijama.” – rekao je župan Ivan Anušić.

Na sva tri javna poziva za dodjelu potpora u ruralnom turizmu za 48 korisnika odobreno je ukupno 664.000,00 kuna. Najviše sredstava odobreno je za potpore za ulaganja u razvoj i unaprijeđenje ruralnog turizma na području Osječko – baranjske županije, pa je ukupni iznos od 602.800,00 kuna odobren za 39 korisnika. Potpore iznose do 50 posto opravdanih troškova izvršenog ulaganja, a pojedinačno najviše do 30.000,00 kuna.

Potpore za ulaganje u autohtonu i eno gastro ponudu u ukupnom iznosu od 28.700,00 kuna odobrene su za četiri korisnika, a iznose do 50 posto plaćenih računa za kupovinu poljoprivrednih proizvoda od lokalnih poljoprivrednih proizvođača, najviše do 10.000,00 kuna.

Visina potpore za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama određuje se ovisno o značaju manifestacije i može iznositi do 50 posto prihvatljivih troškova. Odobreno je pet potpora u ukupnom iznosu od 32.500,00 kuna.

Kako ističe Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam OBŽ, javni pozivi za potpore za ulaganje u autohtonu i eno gastro ponudu te za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama i dalje su otvoreni, točnije do iskorištenja proračunom planiranih sredstava za tu namjenu.

VEZANI TEKSTOVI
09/07/2019

Počinje energetska obnova još 10 zgrada u Osječko - baranjskoj županiji

Župan Ivan Anušić jučer (8. srpnja 2019. godine) potpisao je ugovore za radove na energetskoj obnovi 10 zgrada javne namjene u okviru projekta Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Ukupna vrijednost tih projekata je 50.206.774,00 kuna, s tim da sredstva Europske unije iznose 29.774.969,38 kuna, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije 13.590.846,81 kuna te Osječko-baranjske županije 6.840.957,81 kuna.

Ugovore su potpisali predstavnici izvođača radova, tvrtke Fasader boja d.o.o., Emax d.o.o., Zuber d.o.o., Komjetan gradnja, K.M.D. servis d.o.o., Find-ing d.o.o., Ukras d.o.o i Elektro-Knochl d.o.o.. Tako može početi energetska obnova zgrada Doma za starije i nemoćne osobe Osijek, Osnovne škole Laslovo, Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo, Osnovne škole Josipa Jurja Strossmayera Đurđenovac, Elektrotehničke i prometne škole Osijek, Osnovne škole Dora Pejačević Našice, Područne škole Satnica, Osnovne škole Lug, Područne škole Vardarac te Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” Đakovo – zgrada razredne nastave.

„Ovim potpisivanjem ugovora nastavljamo kontinuiranu obnovu javnih zgrada u vlasništvu Županije. Od ukupno 54 projekta do sada je uspješno završeno 19 projekata energetske obnove zgrada osnovnih i srednjih škola, sada potpisujemo 10 ugovora s izvođačima radova, a nastavljamo pripreme za početak radova na još 25 objekata. Za najviše dvije godine planiramo završiti tih 35 objekata, a time bi završili energetsku obnovu svih zgrada kojima je vlasnik županija, od osnovnih i srednjih škola, domova za stare i nemoćne osobe, domova zdravlja do Opće županijske bolnice Našice.” – rekao je Ivan Anušić, župan Osječko – baranjska županije koja je najuspješnija hrvatska županija u energetskoj obnovi javnih zgrada, a po sadašnjoj dinamici i vrijednostima čini se da će tako i ostati.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak dodaje kako su jučer potpisani ugovori i projekti izuzetno velike vrijednosti. Obnove Elektrotehničke i prometne škole Osijek te Osnovne škole Josipa Jurja Strossmayera Đurđenovac iznose po 12 milijuna kuna, dok je obnova Doma za starije i nemoćne osobe Osijek 10 milijuna kuna.

„Radi se na području cijele županije. Već idući tjedan potpisat će se još 10 ugovora s izvođačima radova, a podsjećam da ukupna vrijednost svih 54 projekta iznosi 178 milijuna kuna, a ovih 35 projekata je vrijedno 116 milijuna kuna. Dakle, u tijeku je zaista veliki investicijski ciklus na obnovi zgrada u vlasništvu Osječko – baranjske županije.” – naglasila je Tramišak.

Uz zahvalu Osječko – baranjskoj županiji na besprijekorno odrađenim pripremnim radnjama i potpori, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Osijek Vjekoslav Ćurić istaknuo je da će obnovom sve tri zgrade korisnicima Doma biti omogućen još ugodniji život, a ujedno će se ostvariti značajne uštede, na primjer samo na grijanju uštedjet će se godišnje pola milijuna kuna.

Ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek Antun Kovačić pak ističe kako će uvjeti školovanja 1.100 učenika, kao i rad zaposlenika nakon ove cjelovite obnove biti znatno unaprijeđeni i bolji.

VEZANI TEKSTOVI
06/07/2019

„Vrijeme je za školski obrok 2“

Završna konferencija EU projekta „Vrijeme je za školski obrok 2“ održana je jučer, 5. srpnja 2019. godine, u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko – baranjske županije u Osijeku. U projekt je bilo uključeno 1.436 učenika u riziku od siromaštva iz 33 osnovne škole kojima je osnivač Osječko – baranjska županija, te je podijeljeno 244.181 obroka odnosno 96,83 % ugovorenog.

Provedba projekta „Vrijeme je za školski obrok 2“, ukupne vrijednosti 1.448.367,11 kuna, počela je 21. siječnja 2019. godine, a prihvatljivi troškovi financirani su od 3. rujna 2018. godine, s time da su sredstva u cijelosti bespovratna (85 % financirano je iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i 15 % iz proračuna Republike Hrvatske).

VEZANI TEKSTOVI
04/07/2019

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika tijekom noći utorka na srijedu došlo je do promjene termina adulticidnih tretmana dezinsekcije komaraca iz zraka na području Osječko – baranjske županije.

Prema preporuci Zavoda za javno zdravstvo OBŽ novi termini su:

3. srpnja (danas) u večernjim satima: rubni dijelovi Kopačkog rita, zeleni pojas

4. srpnja (četvrtak) u jutarnjim satima: rubni dijelovi Kopačkog rita prema Zlatnoj gredi, zeleni pojas, područje Belog Manastira

4. srpnja (četvrtak) u večernjim satima: područje Donjeg Miholjca

5. srpnja (petak) u jutarnjim satima: područje Đakova i Našica

5. srpnja (petak) u večernjim satima: područje Čepina, Antunovca i Ivanovca

6. srpnja (subota) u jutarnjim satima: područje zelenog pojasa sjeverno od Valpova i Belišća

Zavod za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije moli građane za strpljenje jer će se područje i termine tretmana i ubuduće morati modificirati ako dođe do promjena na terenu ili zbog nepovoljnih meteoroloških prilika. Zavod će ujedno izdavati i preporuke za tretmane sa zemlje za područja koja će se tretirati iz zrakoplova, odnosno preporučit će usklađivanje termina i usporedni rad sa zemlje i iz zraka. Građane se ponovno poziva i na oprez tijekom tretmana dezinsekcije te da izbjegavaju nepotrebno izlaganje insekticidu, a pčelare se moli da zatvore košnice.

Uz ranije objavljene rezultate prvih tretmana, dostavljeni su i rezultati mjerenja na mjernoj postaji Petrijevci gdje je tretman obavljen 1. srpnja. Prije tretmana broj jedinki komaraca kroz 12-satno razdoblje iznosio je 3.888, a nakon tretmana 384 (učinkovitost je 90 posto), dok je na mjernoj postaji Ladimirevci broj jedinki s 2.818 smanjen na 868 (učinkovitost 70 posto).

VEZANI TEKSTOVI
03/07/2019

Novi rezultati i raspored aviotretiranja komaraca

Zavod za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije jučer je objavio nove podatke o aktualnim radovima i stanju u vezi komaraca. Nakon monitoringa odraslih komaraca metodom čovjek – aspirator, obavljenog 28. i 29. lipnja, na 11 postaja na području Grada Osijeka koje je dan ranije tretirano sa zemlje, a dio područja i iz zrakoplova zabilježen je pad brojnosti komaraca. Isti rezultat je zabilježen je i na 18 postaja 1. srpnja.

Nakon aviotretiranja provedenog 27. lipnja djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije utvrdili su da je na mjernoj postaji Halaševo prije tretmana bilo 40.290 jedinki kroz 12 satno razdoblje, a nakon tretmana taj broj je smanjen na 5.918, što znači da je učinkovitost 85 posto. Na mjernoj postaji Darda broj jedinki komaraca je smanjen s 14.787 na 964 (učinkovitost 93 posto).

Prije aviotretmana koji je proveden 28. lipnja na mjernoj postaji Josipovac utvrđeno je 6.055 jedinki komaraca, a nakon tretmana 2.148, pa je učinkovitost bila 65 posto, dok je na mjernoj postaji Višnjevac broj jedinki smanjen s 11.027 na 216 te je učinkovitost čak 98 posto.

U Sarvašu je prije tretmana 29. lipnja bilo 6.027 jedinki, a nakon tretmana 561 (91 %), u Bijelom Brdu s 28.223 na 1.258 (96 %), u Aljmašu s 3.665 na 76 (98 %) te u Erdutu s 4.261 na 164 (96 %).

Na mjernoj postaji Dalj prije tretmana 30. lipnja bilo je 19.451 jedinka komaraca kroz 12-satno razdoblje, a nakon 1.684, pa je učinkovitost 91 %.

Raspored aviotretiranja komaraca 2. – 5. srpnja 2019. :

2. srpnja u večernjim satima – rubni dijelovi Belišće, Valpovo, Bistrinci, Nard i pripadajući zeleni pojas

3. srpnja u jutarnjim satima – rubni dijelovi Kopačkog rita, zeleni pojas

3. srpnja u večernjim satima – rubni dijelovi Kopačkog rita prema Zlatnoj gredi, zeleni pojas, područje Belog Manastira

4. srpnja u jutarnjim satima – područje Donjeg Miholjca

4. srpnja u večernjim satima – područje Đakova i Našica

5. srpnja u jutarnjim satima – područje Čepina, Antunovca i Ivanovca

VEZANI TEKSTOVI
02/07/2019

Nakon što je 2012. godine jahaonica na Državnoj ergeli Đakovo puštena u rad, jučer je otvoren dovršeni južni dio jahaonice, koji uključuje suvenirnicu i ugostiteljski centar. Riječ je o prostoru bruto površine 1.040 kvadratnih metara koji se prostire na tri etaže, a namijenjen je kao multimedijalni posjetiteljski centar. Otvorenju je prisustvovao zamjenik župana Osječko – baranjske županije Goran Ivanović te potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

“Oni koji su pratili rad ove jahaonice koja je izgrađena 2012. godine mogu svjedočiti tome da se ovaj prostor pretvara u ono što bi on trebao biti. Dva su velika brenda kad je u pitanju turizam i razvoj turizma Slavonije, Baranje i Srijema, a to je đakovačka katedrala i Ergela lipicanaca. To je priča koju moramo iskoristiti da bismo privukli turiste, a da bismo ih privukli moramo razviti preduvjete i infrastrukturu koja će biti na odgovarajućoj razini.” – rekao je zamjenik župana.

Ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik Nikola Grizelj istaknuo je ulogu Ministarstva poljoprivrede u dovršetku ovog prostora.

“Južni dio jahaonice dovršen je zahvaljujući angažmanu Ministarstva poljoprivrede i ministra Tolušića, koji su nam osigurali šest milijuna kuna namjenskih sredstava. Pet milijuna kuna utrošeno je na dovršetak južnog dijela jahaonice, a s ostatkom od milijun kuna kupljen je traktor kojim smo unaprijedili poljoprivrednu proizvodnju koju razvijamo za hranu za konje.” – rekao je ravnatelj dodavši da Državnu ergelu Đakovo posjeti oko 20.000 turista godišnje te da će ovaj prostor znatno unaprijediti ponudu.

Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić istaknuo je da ovaj novootvoreni prostor obogaćuje turističku ponudu grada Đakova i cijele istočne Hrvatske i napomenuo da je na redu malo veći zahvat – uređenje prostora Ivandvora. Na to se osvrnuo i ministar Tolušić.

“Država se maksimalno pokušava brinuti o ergeli Đakovo te dugi niz godina u nju ulaže. Drago mi je da je ovaj dio ergele sada kompletno uređen, a prostor Ivandvora koji je iznimno atraktivan zahtijeva značajnija ulaganja. To je projekt u koji ćemo uskoro krenuti, a koji planiramo prijaviti i na neki od EU fondova koji će biti na raspolaganju.” – istaknuo je ministar.

VEZANI TEKSTOVI
29/06/2019

Prvi službeni rezultati tretiranja komaraca na području Osječko – baranjske županije: Učinkovitost prvih tretmana komaraca 96 posto! Nakon prvog aviotretiranja na području Općine Bilje, obavljenog 26. lipnja, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije utvrdili su da je idućeg dana broj jedinki komaraca drastično smanjen.

Tako je na mjernoj postaji Bilje prije tretmana utvrđeno 8.769 jedinki kroz 12 satno razdoblje, a nakon tretmana taj broj se sveo na 307. Na mjernoj postaji Đavolja greda broj jedinki komaraca je smanjen s 39.956 na 1.540, što znači da je učinkovitost na oba mjesta 96 posto.

VEZANI TEKSTOVI
27/06/2019

Jučer (26. lipnja 2019. godine) oko 19.30 sati započelo je aviotretiranje komaraca na području Osječko – baranjske županije. Dva aviona tvrtke Air Tractor prve aktivnosti obavljaju na 2.700 hektara uglavnom šumskog i močvarnog područja u Općini Bilje, a prema utvrđenom rasporedu tretiranje komaraca nastavit će se tijekom idućih dana, sve dok bude potrebno.

“Nakon ubrzanog rješavanja operativnog dijela priprema, krećemo s aviotretiranjem komaraca po preporukama i mjestima kako nam je dao Zavod za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije, odnosno gdje je najveća koncentracija i opasnost od komaraca. Prema procjeni, aviotretiranje će trajati između 15 i 20 dana, no nećemo stati sve dok se raspoloživa sredstva ne iskoriste, a ujedno ćemo se pobrinuti i za druga sredstva te na neki način tražiti ih i od općina i gradova koji su dužni voditi brigu o ovom problemu i prije nego je kulminirao. Od iduće godine ovakva situacija se ne smije događati i zato krećemo s aktivnostima sustavnog rješavanja problema, od osnivanja javne ustanove, monitoringa i preporuka do larvicidnog tretiranja i edukacija građana te aviotretiranja kao zadnje mjere. Vjerujem da ćemo uspjeti učiniti život lakšim i podnošljivijim svima nama koji živimo u Osječko – baranjskoj županiji.”- rekao je župan Ivan Anušić na početku akcije.

Uz istovremeno provođenje uništavanja komaraca sredstvima sa zemlje, aviotretiranje se obavlja metodom orošavanja i sredstvima koje kao „milijuni kapljica“ djeluju kontaktno. Mjera je to kojom se uništavaju odrasle jedinke komaraca kojih je posljednjih tjedana, prema mjerenjima Zavoda za javno zdravstvo, više nego posljednjih nekoliko godina. Naime, visoki vodostaji rijeka, poplavljena područja i obilne kiše pogodovali su razvoju komaraca, baš kao i izostanak sustavnog larvicidnog tretiranja na području većine gradova i općina.

Podsjećamo, zbog alarmantne situacije, župan Ivan Anušić zatražio je pomoć Vlade RH jer gradovi i općine u čijoj je nadležnosti tretiranje komaraca od ličinki do odraslih jedinki nisu mogli podnijeti financijski teret ovog problema.

Vlada RH odobrila je pet milijuna kuna za aviotretiranja, a od danas se vrše na području cijele županije, ali u etapama čiji je raspored napravila struka. Prvo se tretiraju najugroženija područja poput Halaševa na kojoj je mjernoj postaji u CDC klopki uz suhi led kao atraktant kroz 12-satno izlaganje zabilježeno više od 40 tisuća jedinki odraslih komaraca, dok se tolerirajućim vrijednostima smatra do 200 jedinki kroz 12 sati.

Raspored tretiranja

Raspored adulticidnog tretiranja iz zraka napravljen je na temelju rezultata monitoringa i u skladu s pravilima struke s ciljem što veće učinkovitosti, a za prva tri dana tretiranja je sljedeći:

26. lipnja – područje Općine Bilje uključujući Kopačevo

27. llipnja – područje Podravlja, Tvrđavice i dio Općine Darda

28. lipnja – rubni dijelovi Grada Osijeka i područje od osječke obilaznice uključujući i vikend naselje Karašica.

Tretiranje će započinjati oko 19 sati, a u isto je vrijeme u organizaciji gradova i općina predviđeno tretiranje komaraca sa zemlje.

Do kraja dana, najkasnije sutra tijekom prijepodneva, Zavod za javno zdravstvo izdat će preporuke za nastavak tretiranja tijekom vikenda.

S obzirom na to da se za preporuke tretiranja u obzir uzima niz parametara poput rezultata mjerenja na postajama te vremenski uvjeti, iste će se izdavati nekoliko dana unaprijed u kontinuitetu.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print