23/05/2019

Predstavljen Vinski atlas Osječko-baranjske županije

Jučer je u Regionalnoj vinoteci u osječkoj Tvrđi održana promocija Vinskog atlasa koji je izradila Osječko – baranjska županija. Atlas sadrži bitne informacije o vinarijama s područja Osječko – baranjske županije, kao i o vinskim manifestacijama koje svake godine privlače sve više i više gostiju, ljubitelja eno turizma.

“Osječko – baranjska županija po mnogočemu je jedinstvena kada je riječ o turističkim atrakcijama, a kao jedan od najvećih turističkih aduta su četiri izvrsna vinogorja koja se protežu na području Osječko – baranjske županije. Ovim Atlasom stavljamo njihovu cjelokupnu ponudu na jedno mjesto. Turisti koji dolaze kod nas, s ovom će brošurom u rukama točno znati gdje otići i kušati vino koje ih zanima. Listajući Atlas imate priliku upoznati čovjeka koji stoji iza vina koje pijete, a onda i samo kušanje vina ima jedan drugačiji doživljaj.” – kazao je župan Anušić.

Atlas sadrži informacije o baranjskom, erdutskom, feričanačkom i đakovačkom vinogorju, od kojih svako krije svoje posebnosti. Produkt takvih posebnosti su jednako izvrsna vina proizvedena u mnogobrojnim vinskim podrumima koji su nanizani na vinskim cestama, a koji ne samo da predstavljaju turističku atrakciju za posjetitelje, nego znatno više od toga jer odišu tradicijom i mirisom visokokvalitetnih vina u čije okuse je utkana ljubav, trud i gostoprimstvo vinara.

“U Vinskom atlasu su obuhvaćene vinarije iz svih naših vinogorja, pa je tako iz baranjskog vinogorja predstavljeno 17 vinarija, iz erdutskog 9, iz đakovačkog 3 te 2 vinarije iz feričanačkog vinogorja. Uz opise svake od predstavljenih vinarija, Vinski atlas sadržava i pregršt vrhunskih fotografija koje najbolje opisuju sve ljepote vinorodnih krajeva, kao i značajnije popise nagrađivanih vina. Priručnik je to za hedonističko istraživanje Osječko – baranjske županije.” – rekla je Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko – baranjske županije.

Vinarije koje su se predstavile u Atlasu imaju proizvodnju na najmanje jednom hektaru vinograda i buteljiraju svoja vina. A vinari govoreći o sebi, predstavljaju i najzastupljenije sorte svojih vinarija, od koji se mogu izdvojiti bijele sorte kao što su graševina, chardonnay, traminac, bijeli i sivi pinot, sauvignon blanc i zeleni silvanac te frankovka, cabernet sauvignon i franc, merlot, crni pinot, zweigelt i syrah od crnih sorti.

Eno ponudu, osobito na istoku Hrvatske prati i bogata gastro priča. Stoga je logičan slijed – izrada Gastro atlasa koji je danas, prilikom predstavljanja Vinskog atlasa najavio župan Anušić.

“Idući je korak gastro atlas koji će ponuditi autohtonu slavonsku i baranjsku kuhinju koja se izvrsno sljubljuje s vinima našeg podneblja.” – kazao je Anušić.

Vinski i gastro atlas dio su projekta koji je osmislio Upravni odjel za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije, a koji će uskoro svjetlo dana ugledati i u multimedijalnom obliku.

“Cilj nam je ponuditi multimedijalnu platformu koja će objediniti našu cjelokupnu turističku ponudu. Multimedijalni sadržaji se za razliku od onih u tiskanom obliku, vrlo jednostavno i u realnom vremenu mogu nadopunjavati čime ćemo svim budućim turistima, kojih je u našoj županiji i općenito na istoku Hrvatske sve više ponuditi uvijek pravovaljane informacije.” – zaključila je pročelnica Roth.

Vinski atlas dostupan je u uredima turističkih zajednica, vinarijama i Regionalnoj vinoteci u Osijeku te je za sve koji žele saznati više o bogatoj ponudi vina Osječko – baranjske županije – besplatan.

VEZANI TEKSTOVI
20/05/2019

Uređenje Klinike za infektologiju do izgradnje novog KBC-a

Novouređene prostore Klinike za infektologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek u petak (17. svibnja 2019. godine) obišao je župan Ivan Anušić u pratnji ravnatelja KBC-a doc. dr. sc. Željka Zubčića i suradnika. Naime, upravo je završena obnova prostora Klinike koja godišnje primi oko 12.000 pacijenata, odnosno 50 do 70 pacijenata svakoga dana.

„Danas je završena zadnja etapa obnove Klinike za infektologiju čiji su djelatnici godinama radili u lošim uvjetima. Prošle godine smo započeli i dovršili adaptaciju stacionara u krilu C i D, ustrojili smo dvije poluintenzivne jedinice s po četiri kreveta, u cijeloj zgradi uveli smo instalacije plinova, osobito za kisik, a obnovili smo i lift. Danas smo u polukliničkom dijelu i dnevnoj bolnici koje smo uspjeli obnoviti sredstvima Osječko – baranjske županije i KBC-a.” – rekao je ravnatelj Zubčić. Dodao kako je u cjelokupnu obnovu Klinike uloženo ukupno oko 800.000 kuna, međutim bio je to nužan zahvat kako bi se do izgradnje novog KBC-a omogućilo kvalitetnije uvjete prijema pacijenata i rada djelatnika.

Kako je kazao župan Anušić, Osječko – baranjska županije je od 2017. godine donirala 1,45 milijun kuna za potrebe KBC-a koje je iskazao ravnatelj kako bi se poboljšali uvjete rada. „Na Klinici za infektologiju uvjeti su bili zaista loši i ispod svake razine, a sada su primjereni zdravstvenim ustanova. Županija je pomogla uređenje i opremanje i drugih bolničkih prostora, psihijatrije, ginekologije, radiologije, ambulante za liječenje boli. Pred nama je veliki zajednički projekt novog KBC-a za koji smo već osigurali 40-ak milijuna kuna za projektnu dokumentaciju i s time nastavljamo kako bi pacijentima osigurali zdravstvene usluge na europskoj razini.” – rekao je župan.

Uz napomenu da su infektološki bolesnici akutni i hitni, zadovoljstvo i zahvalu za uređenje prostora Klinike za infektologiju u ime pacijenata i djelatnika iskazala je prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić, predstojnica Klinike.

VEZANI TEKSTOVI
17/05/2019

Obilježimo zajedno Dan zdravih gradova 20. svibnja 2019.

Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko – baranjske županije u okviru programa Hrvatska mreža zdravih gradova/županija obilježit će Dan zdravih gradova u ponedjeljak, 20. svibnja 2019. godine, provođenjem raznih aktivnosti u svrhu promicanja zdravlja i prevencije kroničnih bolesti u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Županija.

Tako će:

Opća županijska bolnica Našice obilježiti taj dan kroz sljedeće aktivnosti:

– u suradnji s Crvenim križem Našice s početkom u 13 sati održat će radionicu namijenjenu građanima pod nazivnom „Edukacija građana o prvoj pomoći od povreda koštano – mišićnog sustava i postupaka osnovnog održavanja života“.

U okviru navedenog građani će se upoznati s korištenjem AVD uređaja.

Dom zdravlja Beli Manastir

– u sklopu patronažne zdravstvene skrbi Dom zdravlja Beli Manastir obilježit će taj dan preventivnim mjerenjem krvnog tlaka i šećera u krvi na Trgu Slobode u Belom Manastiru od 10.00 do 12.00 sati.

– provodit će se skrining djece s navršenih 4. do 5. godina na ambliopiju u oftamološkoj ambulanti Doma zdravlja Beli Manastir u vremenu od 12.30 do 14.00 sati.

– održat će se predavanje „Preventivni postupci u sprječavanju pretilosti u djece predškolske i školske dobi“ u knjižnici Dom zdravlja Beli Manastir. Predavanje će održati pedijatrica dr. med. ped. Mirjana Marjanović.

Dom zdravlja Donji Miholjac

– na glavnom gradskom trgu u Donjem Miholjcu, obilježit će taj dan mjerenjem krvnog tlaka i šećera u krvi,

– akcija će biti popraćena na lokalnom radiju.

Dom zdravlja Đakovo

– obilježit će taj dan mjerenjem krvnog tlaka i šećera u krvi, a patronažne sestre će održati edukaciju o zdravoj prehrani na gradskom korzu od 10.00 do 12.00 sati.

Dom zdravlja Našice

– obilježit će taj dan mjerenjem krvnog tlaka i šećera u krvi te zdravstveno prosvjećivanje stanovništva u Društvenom domu u Koški.

Dom zdravlja Osijek

obilježit će taj dan kroz sljedeće aktivnosti:

– mjerenje tjelesne težine i visine – izračunavanje indeksa tjelesne mase (BMI),

– mjerenje glukoze u kapilarnoj krvi,

– mjerenje krvnog tlaka,

– ispitivanje plućne funkcije – spirometrija,

– pregledi usne šupljine i utvrđivanje zubnog statusa,

– ispitivanje oštrine vida.

Sve aktivnosti provodit će se na lokaciji Park kralja Petra Krešimira IV/6 prizemlje, sjever.

Dom zdravlja Valpovo

obilježit će taj dan kroz sljedeće aktivnosti:

– u paviljonu II patronažne sestre provodit će mjerenje tlaka, šećera, izračun BMI,

– savjetovanje o prehrani i tjelesnoj aktivnosti,

– pulmološka ambulanta provest će testiranje plućne funkcije (spirometrija),

– stomatološka ambulanta dr. Hane Resumović obavit će u Dječjem vrtiću Maza preventivni pregled zubi i edukaciju o oralnoj higijeni.

Zavod za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije obilježiti će taj dan kroz sljedeće aktivnosti:

– informiranje građana o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke,

– podjela edukativnih materijala,

– mjerenje vrijednosti krvnog tlaka,

– mjerenje vrijednosti šećera u krvi.

Zavod za hitnu medicinu Osječko – baranjske županije

U okviru tima T2 (dva medicinska tehničara, sanitetsko vozilo i medicinska oprema) građanima će se omogućiti:

– mjerenje krvnog tlaka,

– šećera u krvi,

– ESpO2 u krvi,

– obučavanje građana kako pristupiti osobi bez svijesti kod koje je došlo do prestanka rada srca.

Navedene aktivnosti provest će se u prostoru Zavoda za hitnu medicinu Osječko – baranjske županije, J. Huttlera 2.

 

Ljekarne Srce – Ljekarne Osječko – baranjske županije

obilježit će taj dan aktivnostima edukacije pacijenata te podizanju svijesti o važnosti mjerenja krvnog tlaka, redovite upotrebe propisane terapije kao i redovite kontrole razine glukoze u krvi.

Isto tako, u ljekarnama će se obavljati savjetovanja o zdravoj prehrani, važnosti reguliranja tjelesne mase kao i važnosti svakodnevne tjelesne aktivnosti. Također, pacijenti će moći dobiti informacije o načinima prestanka pušenja kao i o smanjenju kuhinjske soli i zasićenih masti, a sve kako bi se preventivno djelovalo na najrizičnije čimbenike za zdravlje pacijenata.

Ljekarna Centar Osijek

 • besplatno mjerenje krvnog tlaka cijeli dan,
 • besplatno mjerenje tjelesne mase cijeli dan.

Ljekarna Park Osijek

 • besplatno mjerenje krvnog tlaka cijeli dan,
 • besplatno mjerenje šećera u krvi u vremenu od 8.00 do 10.00 sati.

Ljekarna Donji grad

 • besplatno mjerenje krvnog tlaka cijeli dan,
 • besplatno mjerenje šećera u krvi u vremenu od 8.00 do 10.00 sati.

Ljekarna Retfala

 • besplatno mjerenje krvnog tlaka cijeli dan,
 • besplatno mjerenje šećera u krvi u vremenu od 8.00 do 10.00 sati.

Ljekarna Čepin

 • besplatno mjerenje krvnog tlaka cijeli dan.

Ljekarna Višnjevac

 • besplatno mjerenje krvnog tlaka cijeli dan,
 • besplatno mjerenje šećera u krvi u vremenu od 8.00 do 10.00 sati.

Ljekarna Beli Manastir

 • besplatno mjerenje krvnog tlaka cijeli dan,
 • besplatno mjerenje šećera u krvi u vremenu od 8.00 do 10.00 sati.
VEZANI TEKSTOVI
16/05/2019

U Osijeku već 56 godina djeluje Centar za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“, odgojno – obrazovna ustanova za djecu i odrasle osobe s lakšim, umjerenim i težim intelektualnim teškoćama te utjecajnim teškoćama u razvoju. Uz taj program u Centru je organiziran i poludnevni boravak odraslih osoba s invaliditetom koji trenutno obuhvaća 54 korisnika, s time da 40 korisnika financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, 10 korisnika zajednički financiraju Osječko – baranjska županija i Grad Osijek, a troškove za četiri korisnika plaćaju njihovi roditelji. Većina (36) korisnika poludnevnog boravka ovog Centra dolazi na dislociranu lokaciju u osječkom naselju Briješće, dok ostali pohađaju program u matičnoj zgradi Centra na Drinskoj ulici.

Jučer, 15. svibnja 2019. godine, korisnike poludnevnog boravka u Briješću posjetili su župan Ivan Anušić i zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Žana Gamoš. Bili su srdačno i iskreno dočekani te pozdravljeni, što je odlika polaznika Centra, a ugodan susret rezultirao je i konkretnim dogovorom o novim zajedničkim aktivnostima na poboljšanju položaja osoba s invaliditetom u Osijeku i Osječko – baranjskoj županiji. Dogovoren je početak priprema za izgradnju centra za rehabilitaciju.

„Centar za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ uz sustav obrazovanja ima i program za odrasle korisnike u dobi više od 21 godinu, dakle uglavnom naše bivše učenike. Program poludnevnog programa omogućava im uslugu psihosocijalne rehabilitacije, brige o zdravlju, prehrani, organiziranom provođenju slobodnog vremena i radnu okupaciju. Prostore na lokaciji u Briješću koristimo za tu namjenu od 2014. godine kada su sredstvima Grada i Županije uređene prostorije do ulice, a prošle godine i dvorišni prostor. Naravno, iako su postojeći uvjeti zadovoljavajući, stalno se teži stvaranju još boljih uvjeta rada, a zbog postojanja sve većeg broja osoba s invaliditetom potrebno je proširenje prostornih kapaciteta jer je njihova radna okupacija u zaštićenim uvjetima najprimjerenija u okviru poludnevnog boravka.” – kazala je Edit Lemal, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“.

Prijedlog nazočnih roditelja osoba s invaliditetom o potrebi izgradnje centra za rehabilitaciju odmah su podržali župan Ivan Anušić i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

„Osječko – baranjska županija zajedno s Gradom Osijekom sudjeluje u financiranju poludnevnog boravka, sada godišnje izdvajamo po 120.000 kuna, a sudjelujemo i u renoviranju i proširenju prostora. Tijekom današnjeg susreta i razgovora s ravnateljicom i roditeljima korisnika zaključili smo da je ovom području zaista potreban centar za rehabilitaciju, jer takva ustanova ne postoji sve do Zagreba, a potrebe su velike i sve veće. Po uzoru na Centar za autizam, koji smo zajednički uspjeli napraviti Grad Osijek, Osječko – baranjska županija i tri ministarstva, možemo napraviti i centar za rehabilitaciju. Uostalom naša obveza kao predstavnika lokalne i regionalne samouprave je osigurati dostojanstvene uvjete za ove osobe. Dogovorili smo skoro održavanje inicijalnog sastanka, ubrzo ćemo utvrditi prve smjernice i početi pripreme za rješavanje imovinsko – pravnih odnosa i izradu projektne dokumentacije, a potom tražiti novac za samu izgradnju.” – istaknuo je župan Anušić.

Zamjenica gradonačelnika Gamoš kazala je kako je puna lijepih dojmova te poručila da se zajedničkim radom može zaista puno napraviti. Naglasila je da je poludnevni boravak u Briješću rezultat odlične suradnje Grada Osijeka i Osječko – baranjske županije, no na tome neće stati nego će se zajedničke aktivnosti usmjeriti (i) prema izgradnji centra za rehabilitaciju.

VEZANI TEKSTOVI
09/05/2019

Za poticanje poduzetništva Osječko - baranjska županija osigurala 8,6 milijuna kuna

Povodom objavljivanja šest javnih poziva za poticanje razvoja poduzetništva u 2019. godini, župan Ivan Anušić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić – Milardović održali su jučer (8. svibnja) konferenciju za medije. Kako su kazali, za provedbu ovih poziva u proračunu je planirano 2,15 milijuna kuna. Najveći dio (1,5 milijun kuna) namijenjen je za potpore za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja, a rebalansom proračuna osigurano je dodatnih milijun kuna.

„U zadnje dvije godine potpore za poticanje gospodarstva povećali smo gotovo dvostruko. To pokazuje jasan smjer u komu ide Osječko – baranjska županija, a već se osjeti kroz realizaciju projekata na terenu, povećanje broja zaposlenih i obrta te građana koji žele ovdje ostati i graditi svoju budućnost kroz obrtništvo i poduzetništvo. Naravno, to nije konačno jer ćemo i dalje raditi te tražiti modele kako još jače i kvalitetnije poticati poduzetništvo na području naše županije.” – kazao je župan Ivan Anušić. Dodao je kako je u zadnjih godinu dana broj poslovnih subjekata na području županije povećan za 400.

Za projekte poticanja poduzetništva u Proračunu Osječko – baranjske županije za 2019. godinu osigurano je ukupno 8,6 milijuna kuna, od čega je za projekt „Pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja” namijenjeno 2,5 milijuna kuna. Osječko – baranjska županija na taj način nastoji aktivno pridonijeti stvaranju pretpostavki i stimulativnog okruženja za razvoj poduzetništva, što provodi kroz 11 programskih aktivnosti 30-ak projekata poticanja poduzetništva.

„Malo i srednje poduzetništvo glavni je pokretač cjelokupnog gospodarstva i generator novih radnih mjesta, pa je Osječko – baranjska županija aktivno uključena u projekte poticanja poduzetništva. Tako je 2. svibnja objavljeno šest javnih poziva za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva čije je ukupna vrijednost 2,15 milijun kuna. Najznačajniji je projekt poticanja poslovanja koji je namijenjen poduzetnicima za nabavu alata, strojeva, postrojenja i opreme, kupovinu, izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje poslovnog prostora, nabavu računalne opreme i računalnih programa te osposobljavanje i marketinške aktivnosti.

S obzirom da je za ovaj projekt najveći interes poduzetnika, Županija je rebalansom proračuna uz ranije planiranih 1,5 milijun kuna osigurala još milijun kuna, pa očekujemo drugi javni poziv u rujnu ove godine. Svi pozivi otvoreni su do utroška planiranih sredstava, a najkasnije do 31. listopada 2019. godine. Javni pozivi su objavljeni na internetskim stranicama Osječko – baranjske županije.  Prijave su vrlo jednostavne, no ukoliko je nekomu potrebna pomoć za to ili prikupljanje dokumentacije djelatnici Upravnog odjela za gospodarstvo će im pomoći kako ne bi morali plaćati konzultante – istaknula je pročelnica Ivana Katavić – Milardović.

VEZANI TEKSTOVI
24/04/2019

U prostoru Arheološkog muzeja u Osijeku sinoć je svečano otvoreno 11. međunarodno natjecanje mladih pijanista EPTA. Natjecatelje, stručni žiri i posjetitelje u ime Osječko – baranjske županije pozdravio je zamjenik župana Goran Ivanović. Tom prigodom istaknuo je stalnu potporu Osječko – baranjske županije ovom vrijednom međunarodnom natjecanju, jednom od četiri takva u Hrvatskoj.

Na ovogodišnjoj EPTA-i sudjeluje 49 natjecatelja, mladih pijanista iz 10 europskih zemalja, a ocjenjuje ih međunarodni žiri čiji su članovi iz Hrvatske, Rusije, Njemačke i Italije. Svečano otvorenje, svojim glazbenim recitalom uveličao je mladi albanski pijanist Kostandin Tashko, pobjednik 10. EPTA-e.

Raspored natjecanja:

Utorak, 23. travnja

16.00 h

Natjecanje – Kategorija A

Šarić Valerija (HR) – Vidović Tara (HR) – Vujnovac Lana (HR) – Benčić Ivana (HR) – Borak Jan (HR) – Cheng Nuo (Kina/HR) – Ćuk Agata (HR) – Goreta Eva (HR) – Huzjak Hella (HR) – Iljovski Marko (HR) – Juranko Ivan (HR) – Kadar Viktoria (Mađarska) – Likić Ema (HR) – Ljevaković Naida (BiH)

Proglašenje rezultata u A kategoriji

19.30 h

Svečano otvaranje natjecanja u Arheološkom muzeju u Osijeku

Klavirski recital – Tashko Kostandin

Piano recital – Tashko Kostandin

 

Srijeda, 24. travnja

10.00 h

Natjecanje – Kategorija B

Pajić Maj (Slovenija) – Rubčić Lilasukhi (HR) – Ružić Natali (HR) – Stanjević Luka (HR) – Tyurin Daniyl (Rusija) – Volenik Klara (HR) – Zrilić Dorotea (HR) – Žderić Marija (HR)

15,30 h

Amelchenko Mark (Rusija) – Carr Mischa (Velika Britanija) – Čehok Lucija (HR) – Ivanković Leona (HR) – Kaarelson Rian Peter (Estonija) – Laikre Andre (Estonija) – Mijatov Tin (HR)

Proglašenje rezultata u B kategoriji

 

Četvrtak, 25. travnja

10,00 h

Natjecanje – Kategorija C

Papec Gabrijela (HR) – Plazibat Jan (HR) – Prskalo Stipe (HR) – Sottile Carmen (Italija) – Vojvodić Zvjezdan (HR) – Župić Branimir (HR)

16,00 h

Davidov Fedor (Rusija) – Heina Mattias (Estonija) – Korać Mina (Srbija) – Korman Leon (HR) – Malbaša Katarina (Srbija) – Matajič Marko (Slovenija) – Mc Lachlan Rose (Velika Britanija)

Proglašenje rezultata u C kategoriji

 

Petak, 26. travnja

9.00 h

Natjecanje – Kategorija D – I. etapa

Pečnik Mia (HR) – Podhraški Petra (HR) – Debeljak Sebastian (HR) – Drofenik Matija (Slovenija) – Ivanenko Olga (Rusija) – Kašnar Lucija (HR) – Novoselec Hana (HR)

Objava rezultata za I. etapu

 

Subota, 27. travnja

10.00 h

Natjecanje – Kategorija D – II. etapa

Proglašenje rezultata u D kategoriji

19.00 h

Podjela nagrada i koncert pobjednika

VEZANI TEKSTOVI
19/04/2019

Kineski ulagači zainteresirani za zračni i riječni transport

Izaslanstvo iz NR Kine te predstavnici poslovne asocijacije Chinese Southeast European Business Association (CSEBA) jučer, 18. travnja 2019. godine, stigli su u radni posjet Osječko – baranjskoj županiji kako bi se izravno upoznali s mogućnostima gospodarske suradnje i investiranja.

U sjedištu Županije izaslanstvo su primili župan Ivan Anušić, tajnik Županije Ivan Hampovčan, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak te ravnatelj Lučke uprave Osijek Goran Dijanović i direktor Zračne luke Osijek Davor Forgić. Uz Jiang Yu, predsjednicu i osnivačicu tvrtke Z-Run Well Ton Industry Co., bili su predsjednik CSEBA-e Mario Rendulić te Zvonimir Zlopaša, Alan Jurković, Connie Li i Zheng Zitao, kao i predsjednica Asocijacije Marko Polo i Put svile Jasna Vukas.

Na sastanku u Županiji kinesko izaslanstvo je upoznato s trenutnim stanjem, kapacitetima i potencijalima Zračne luke Osijek i Luke Osijek, tvrtkama s područja Osječko -baranjske županije koje se bave djelatnostima od posebnog interesa za kineske ulagače.

„Osječko – baranjska županija je prije nekoliko mjeseci ostvarila nekoliko poslovnih kontakata, potom smo i posjetili Kinu, a sada nastavljamo suradnju s gospođom Yu te gospodom iz CSEBA-e koji su organizirali ovaj dolazak. Radimo na tomu da mogućnosti investicija koje je Hrvatska otvorila prema Kini iskoristimo i za projekte koje nudi naša županija. Suradnju smo započeli na razini turizma, a nastavljamo je na gospodarskom području, pa smo danas posjetili riječnu i zračnu luku Osijek te razgovarali o mogućnostima ulaganja od strane kineskih investitora.” – rekao je župan Ivan Anušić. Jiang Yu je naglasila kako je riječ o prvim susretima i razgovorima, a nakon što se njihov tim investicijskih stručnjaka detaljno upozna s konkretnim podacima, moći će se izaći u javnost s daljnjim koracima.

Župan je istaknuo kako su i riječnoj i zračnoj luci potrebni investitori i gospodarstvenici koje ne zanima samo koncesija nego koji donose i posao, koji će osigurati protok robe i ljudi.

Predsjednik CSEBA-e Mario Rendulić podsjetio je kako je Hrvatska ove godine dobila posebnu poziciju u odnosima s Kinom, što je veliki preokret u njihovoj politici prema Europi. „Osim toga, osjetljivost prema Slavoniji i Baranji je izuzetno velika, pa je i kineski premijer prilikom posjete Hrvatskoj naglasio kako će se sva područja Hrvatske pokušati uključiti u njihove planove investicija i gospodarske suradnje. Dakle, ova godina je idealna prilika za to, pa možemo reći da su nam se malo i zvijezde poklopile.” – rekao je Rendulić.

Nakon sastanka predstavnici kineske investicijske asocijacije i Osječko – baranjske županije posjetili su Lučku upravu Osijek i Zračnu luku Osijek te se izravno upoznali sa stanjem i potencijalima tih tvrtki.

VEZANI TEKSTOVI
18/04/2019

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem: Do sada ugovoreno 9,7 milijardi kuna

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održanoj 16. travnja 2019. godine u Novoj Gradiški predstavljeni su dosadašnji projekti koji se razvijaju na području pet slavonskih županija te najavljena nova ulaganja u rast i razvoj istoka Hrvatske. Od prošle sjednice održane u Pakracu ugovoreno je 1,2 milijarde kuna novih projekta.

“Osim intenziviranja povlačenja sredstava, nastavili smo raditi i na fiskalnim i administrativnim rasterećenjima gdje putem tri vala rušenja administrativnih barijera radimo na rasterećenju građana i gospodarstva u iznosu od 8,5 milijardi kuna.” – rekao je prilikom otvorenja sjednice Savjeta predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Osječko – baranjska županija prednjači u iznosu ugovorenih sredstava iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem s oko 3,5 milijarde kuna. Novom klasifikacijom statističkih regija, rekao je predsjednik Vlade, sve će slavonske županije imati mogućnost povlačiti i više bespovratnih sredstava iz europskih fonova.

Projekte u poljoprivredi predstavio je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade, najavivši nova ulaganja u izgradnju hladnjača i sustava navodnjavanja.

“Prvi put u zadnjih 10 godina imamo pozitivne pokazatelje u poljoprivredi, raste izvoz poljoprivrednih proizvoda. Poljoprivrednicima smo od do sada ugovorenih 10,3 milijarde kuna isplatili već 5,5 milijardi. Svi sustavi navodnjavanja koji su ugovoreni prije godinu i pol dana su u izgradnji, a novi natječaji za sustave navodnjavanja su u tijeku.” – rekao je ministar Tolušić te najavio stipendije za studente svih poljoprivrednih smjerova fakulteta u Slavoniji.

“Upravo su sustavi navodnjavanja osnovna infrastruktura za razvoj intenzivne poljoprivrede i Osječko – baranjska županija kontinuirano radi na razvoju novih projekata te ih prijavljuje na natječaje Ministarstva. Iz istog smo razloga prijavili i projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće za čije smo sufinanciranje danas potpisali ugovor na sjednici Savjeta. Izrada projektne dokumentacije stajat će nešto više od dva milijuna kuna, a 85% se sufinancira upravo iz Projekta Slavonija.” – rekao je župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić.

U ime Osječko – baranjske županije župan Anušić je potpisao Ugovor o sufinanciranju projekta sukladno uvjetima i kriterijima programa razvoja cikloturizma na kontinentu u 2019. godini u iznosu od gotovo 380.000 kuna.

I projekt „Izrada dokumentacije za Gospodarski centar“ odobren je u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014–2020.“ te je za isti potpisan ugovor o dodjeli 85 % bespovratnih EU sredstava od ukupno 7,5 milijuna kuna koliko je projekt vrijedan.

Najvrjedniji danas potpisani ugovor je za projekt „Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek“, ujedno i jedan od najznačajnijih projekata za istok Hrvatske. Ukupna vrijednost pripreme projektno-tehničke i studijske dokumentacije je nešto više od 35 milijuna kuna, od čega sufinanciranje sredstvima Europske unije iznosi 30 milijuna kuna, dok će ostala sredstva osigurati Ministarstvo zdravstva.

Procijenjena vrijednost novog kompleksnog objekta čija se izgradnja predviđa na oko 135.000 metara kvadratnih je oko dvije milijarde kuna. Novi KBC Osijek je strateški projekt istoka Hrvatske kojem gravitira oko 800.000 stanovnika, a svakodnevno kroz bolnicu prođe oko 5.000 pacijenata, zaposlenika i posjetitelja. Potpisani ugovor prvi je korak prema novom Kliničkom bolničkom centru o kojem se u Slavoniji priča godinama.

“Postojeći KBC nije adekvatan za ove standarde pružanja zdravstvenih usluga, a ovaj ugovor vrijedan 30 milijuna kuna otvara nam vrata prema novom. Ta su sredstva osigurana za pripremu potrebne dokumentacije i osiguravanje savjetodavne pomoći u potrebnim područjima. Time ćemo doprinijeti učinkovitoj pripremi cjelokupne dokumentacije kako bi osigurali što kvalitetniju zdravstvenu skrb svim pacijentima koji će boraviti u novom KBC-u.” istaknuo je župan Anušić.

Potpisan je i Ugovor o tehničkoj pomoći Javnoj ustanovi Županijskoj razvojnoj agenciji Osječko – baranjske županije kojim se stvaraju preduvjeti za rad djelatnika Agencije na svim strateškim projektima važnim za razvoj Osječko – baranjske županije, ukupne vrijednosti oko 32 milijuna kuna.

Na sjednici Savjeta predstavljeno je i izvješće Svjetske banke o stanju gospodarstva u Slavoniji, Baranji i Srijemu te su iznesene preporuke za rast i zapošljavanje s naglaskom na ICT sektor i drvno-prerađivačku industriju. Glavne preporuke Svjetske banke odnose se na udruživanje resursa radi poboljšanja kvalitete i opsega investicija, smanjenje parafiskalnih nameta i uređenije poslovno okruženje s ciljem povećanja konkurentnosti i ulaganja te usklađivanje obrazovnog sustava s tržištem rada.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je kako je za pet slavonskih županija sveukupno do sada ugovoreno 9,7 milijardi kuna što iznosi više od 50 % ukupno dostupnih sredstava iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Također je rekla kako je najavljeni projekt „Proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema“ u pripremi te dodala da će isti predstaviti na idućoj, 9. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Ministar državne imovine Goran Marić predstavio je iznimno uspješne primjere aktivacije državne imovine stavljajući je na raspolaganje za poboljšanje kvalitete života u gradovima, općinama i županijama.

Takvih je primjera, kaže župan Anušić, u svim krajevima Osječko – baranjske županije, a svaki dolazak ministra Marića u Slavoniju za sobom nosi nove ugovore o najmu ili darivanju. Anušić je istaknuo i projekte o kojima danas nije bilo riječi, a ugovoreni su ili se provode na području Osječko – baranjske županije poput Centra za gospodarenje otpadom, uređenje terminala Zračne luke, ulaganje u riječnu luku Osijek, obnova osječke Tvrđe, kulturne baštine i niza drugih projekata.

“Projekt Slavonija, Baranja i Srijem poprima konkretne obrise, samo danas smo potpisali jako važne i konkretne projekte, zato je bitno naglasiti da je ovo kompleksan i dugoročan posao. Mi kao župani moramo na pravi način artikulirati potrebe prema Vladi RH i ministarstvima koji u ovom trenu imaju doista sluha za naše projekte i potrebe što su, između ostalog, pokazali spremnošću da zajednički podupru zasigurno najveći projekt na istoku Hrvatske, a to je izgradnja novog KBC-a.” – zaključio je župan Anušić.

VEZANI TEKSTOVI
17/04/2019

Pannon EGTC o novim prekograničnim projektima

Prva ovogodišnja sjednica Skupštine Pannon EGTC-a održana je 15. travnja 2019. godine u Pečuhu, a sjednici je prisustvovao i župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić, ujedno potpredsjednik ove grupacije. Pannon EGTC je grupacija koja okuplja jedinice lokalne i regionalne samouprave te druge institucije iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije s ciljem razvijanja zajedničkih projekata, a članica je i Osječko – baranjska županija.

Direktor Pannon EGTC-a Andras Gondoc osvrnuo se na dva tekuća strateška projekta, koji su od velikog značaja i za Osječko – baranjsku županiju. Projekt „Crossmarkets“ (B-solutions) potiče prekograničnu suradnju lokalnih tržnica kroz olakšavanje administrativnih i zakonodavnih barijera, a omogućit će OPG-ovima i poduzetnicima iz naše županije da prodaju svoje proizvode na mađarskim tržnicama.

Posebno je riječi bilo o projektu električnog autobusa koji će prometovati na relaciji Osijek – Pečuh, a kojeg će Osječko – baranjska županija i Županija Baranya preko Pannon EGTC-a zajednički prijaviti sljedeći mjesec. Postojeći i budući projekti grupacije, kao i strategija financiranja predstavništva Pannon EGTC-a, bile su druge teme na skupštini.

„Osječko – baranjska županija jedina je od osam županija koja ima fizički ured i stalnog zaposlenika EGTC-a. To ide u prilog tomu koliki naglasak stavljamo na razvijanje prekograničnih projekata kao i jačanje uloge Županije u međunarodnim organizacijama.” – ističe župan Anušić.

VEZANI TEKSTOVI
11/04/2019

Osječko - baranjska županija s novim projektima energetske obnove i dalje najuspješnija u Hrvatskoj

Jučer je na konferenciji za medije u Osječko – baranjskoj županiji župan Ivan Anušić sa suradnicima predstavio nove projekte energetske obnove javnih i obrazovnih ustanova. Do sada je završena obnova čak 19 zgrada škola na području cijele županije čija je ukupna vrijednost više od 62 milijuna kuna. Projekte je sa 60% sredstava financirala Europska unija, a ostala sredstva osigurana su iz državnog proračuna putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te županijskog proračuna.

Kao najveću završenu investiciju župan je istaknuo Graditeljsko – geodetsku školu u Osijeku čija je obnova vrijedna nešto više od 10 milijuna kuna. Također su obnovljene škole u Valpovu, Vuki, Našicama, Dalju, Čepinu, Feričancima, Semeljcima, Đakovu, Koški, Belom Manastiru, Petlovcu, Kapelni, Zmajevcu, Črnkovcima i Čemincu.

„Završili smo jedan ciklus objekata kojima smo mi osnivači, govorimo o osnovnim i srednjim školama, domovima zdravlja i domovima za stare i nemoćne na području Osječko – baranjske županije. Osječko – baranjska županija je zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondovima EU financirala u potpunosti te projekte. Naš Upravni odjel za investicije, razvojne projekte i projekte EU bio je zadužen za provedbu projekata kao i za pripremu novih s kojima krećemo u realizaciju.” – rekao je župan Ivan Anušić.

Na godišnjoj razini za završenih 19 zgrada ušteda na energentima iznosit će oko 2,8 milijuna kuna što su značajna sredstva koja je do sada za održavanje izdvajala Županija kao osnivač.

„Osim toga što smo učinili ugodniji boravak u školi i održavanje same nastave, kao i rad nastavnom osoblju, od derutnog stanja smo spasili značajan broj javnih objekata. Tu govorimo o objektima koji su stariji od 60 godina, a najstariji je bio 90 godina. Proteklih 20-30 godina bilo je vrlo malo investicija u održavanje samih objekata, koji danas, nakon obnove, izgledaju zaista reprezentativno.” – rekla je Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i projekte EU Osječko – baranjske županije.

Pročelnica je istaknula kako je upravo Osječko – baranjska županija jedna od rijetkih koja je projekte završila u predviđenom roku s obzirom na nedostatak građevinskih radnika u cijeloj Hrvatskoj. Zadovoljstvo zbog obnovljenih škola iskazali su i ravnatelji i djelatnici.

„Izrazito smo zadovoljni uvjetima za rad koje smo dobili nakon energetske obnove, mogu sa sigurnošću reći da kao škola možemo stati uz bok puno novijim i modernijim školama u Hrvatskoj.” – rekao je ravnatelj OŠ Milka Cepelića iz Vuke Danijel Slobođanac.

Gordana Mioš, voditeljica praktične nastave u Graditeljsko – geodetskoj školi u Osijeku istaknula je kako je upravo obnova njihove škole bila najkompleksnija te dodala – „Naša je škola izgrađena prije četrdeset godina i zaista je trebala nova ulaganja. Uloženo je više od deset milijuna kuna, a rezultat toga je ušteda toplinske energije od čak 82%.”

Županija kreće u realizaciju još 35 novih projekata, kojima će energetski obnoviti škole, domove zdravlja, domove za stare i nemoćne te našičku bolnicu. Osječki Dom za stare i nemoćne gdje će se obnoviti sve tri zgrade, najveća je investicija vrijedna više od 12 milijuna kuna. Ukupna vrijednost svih 35 novih projekata je gotovo 117 milijuna kuna, a ponovo ju sufinanciraju Županija, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te sa 60% sredstva Europske unije.

Svi bi projekti trebali biti završeni do 2021. godine, a obnova novih 35 zgrada javne namjene donijeti će nove uštede koje će iznositi i do 4 milijuna kuna.

„Ono što je bitno za Osječko – baranjsku županiju je velika ušteda u režijama, struji, grijanju i hlađenju i ponovno zadržavamo primat u broju i financijskim sredstvima koja su uložena u ove projekte.” – kazao je župan.

Ukupan iznos svih 54 projekta iznosi 178.934.228,55 kuna, a sudeći po intenzitetu kojim Osječko – baranjska županija prijavljuje i realizira projekte energetske obnove za očekivati je da će i ove godine u Slavoniju doći Godišnja nagrada za zelenu gradnju i održivi razvoj „Obnovimo Hrvatsku“.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print