17/01/2019

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u utorak 15. siječnja s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina i predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskog sabora.

Tema sastanka bio je prijedlog nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Hrvatskoj. Upravo je na ovaj problem od samog početka upozoravao i župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić još kao zastupnik u Hrvatskom saboru.

Postojeća podjela na dvije regije, kontinentalnu i jadransku Hrvatsku, datira iz 2012. godine za koju se smatra da nije doprinijela ravnomjernom regionalnom razvoju. U uvodnoj raspravi premijer Plenković je pojasnio da je Vlada u procesu razmatranja novog prijedloga podjele prostornih jedinica te da je na inicijativu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije angažiran Institut za razvoj i međunarodne odnose kako bi se napravila moguća rješenja.

Na temelju stručnih procjena i u raspravi s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave treba donijeti odluku kako će buduće NUTS 2 regije izgledati. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac prezentirala je devet mogućnih varijanti koje su izrađene na temelju ekonomskih i statističkih pokazatelja. Na kraju rasprave zaključeno je da konačnu odluku treba donijeti između varijante 1. i varijante 6.

Obje varijante podrazumijevaju četiri regije u kojima je i Grad Zagreb kao izdvojena regija, a razlika je u tome što središnja Hrvatska u jednoj udružuje svoje snage sa sjevernom Hrvatskom, a u drugoj se priklanja istočnoj Hrvatskoj.

Ciljevi nove podjele na NUTS 2 regije su omogućiti najveći mogući stupanj povoljnosti dodjele regionalnih potpora te formirati što homogenije regije u pogledu razvijenosti. Isto tako će nova podjela podrazumijevati ostvarivanje što povoljnijih uvjeta nacionalnog sufinanciranja projekata obzirom na pravila koje donosi prijedlog Uredbe o fondovima 2021. – 2021. Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk izrazio je zadovoljstvo transparentnom raspravom te uključivanjem u proces donošenja odluka. Podsjetio je da će ovakav pristup sigurno doprinijeti povećanju kvalitete života u svim županijama te povećanom povlačenju sredstava iz fondova Europske unije.

Župan Anušić je istaknuo kako će se novom klasifikacijom statističkih regija ispraviti nepravda koja posljednjih pet godina usporava povlačenje sredstava za projekte pet slavonskih županija.

VEZANI TEKSTOVI
15/01/2019

Poslovna ideja „Pansion za kućne ljubimce“ Obrta za savjetovanje i usluge „Alarius“ vlasnice Selme Đurić iz Osijeka proglašen je za „Najbolju poduzetničku ideju“ Osječko – baranjske županije u prošloj godini.

Riječ je o realizaciji jedne od mjera poticanja i razvoja malog i srednjeg poduzetništva koju Županija organizira već 12 godina. Nakon objave javnog poziva i obrade pristiglih prijedloga, izbor najboljih provelo je županijsko stručno povjerenstvo, u čijem sastavu su i predstavnici drugih sponzora – Cestinga d.o.o., Slatinske banke d.d. i HGK Županijske komore Osijek. Ukupni fond nagrada iznosi 44.000,00 kuna, od kojih je za prvu nagradu izdvojeno 10.000,00 kuna, drugu 8.000,00 kuna, treću 6.000,00 kuna, dok je 10 ideja nagrađeno sa po 2.000,00 kuna. Na prigodnoj svečanosti u sjedištu Županije u Osijeku jučer, 14. siječnja 2019. godine, nagrade je uručio župan Ivan Anušić.

„Lijepo je vidjeti mlade ljude koji se odvaže ući u poduzetništvo, što je i nama potvrda da smo na pravom putu i da tako trebamo nastaviti. Cilj Najbolje poduzetničke ideje nije samo dodjela financijskih nagrada nego želja da sve mlade koji imaju poduzetničku ideju potaknemo i ohrabrimo da krenu u poduzetničke vode, stvaraju svoj posao i angažiraju cijelo društvu u tomu. Budućnost Hrvatske je u malim poduzetnicima, obrtništvu i OPG-ovima, njihov rad treba poticati, što i na ovaj način čini Osječko – baranjska županija zajedno s drugim sponzorima, a rezultirat će konkretnim idejama od kojih će se neke implementirati u život Županije i Hrvatske.” – rekao je župan Anušić.

Dodao je kako je jedan broj dosadašnjih dobitnika nagrada za najbolju ideju iskoristio dobivena sredstva za početak poslovanja i novo zapošljavanje, pojedini dobitnici su unaprijedili svoju ideju i doveli je u viši stupanj gotovosti, posebice inovatori, ali su svi dobivena sredstva i nagradu iskoristili kao dodatni poticaj u svom daljem radu i napretku.

Druga nagrada pripala je Marku Careviću iz Osijeka za „DolorLux – pametno svjetlo za bicikl“, treća Antoniji Čalić i Sanji Arambašić iz Višnjevca za Društvenu igru #S4F #SMART4FUTURE, a ostalih 10 nagrađenih su Zvonimir Vakanjac (Osijek) za 2bFit aplikaciju (aktivniji život stimulacijom nagrada), Dental Clinic d.o.o. Osijek za Dental Clinic (platforma/aplikacija za upravljanje terminima), Iva Pavlović (Osijek) iz Obrta Zdravi gric za ideju proizvodnje i prodaje čipsa od raštike, mrkve i kupusa, Damir i Mirela Mićan (Đakovo) za Enterbiz.hr – Online burza poduzetništva, ABAKUS d.o.o. Osijek za Školu mentalne aritmetike “Malac genijalac”, Goran Walter (Erdut) za Glamping (glamurozni kamping), Eva Bošković (Bistrinci) za Rječnik/rokovnik za učenje vokabulara na stranom jeziku, Mladen Mamić (Valpovo) i Damir Weber (Belišće) za Razvoj i komercijalizacija prodajnog software-a za FMCG industriju, PATRIOT BROTHERS, obrt za turizam i usluge, vlasnika Filipa i Brune Bučanovića (Bilje) za Turistički najam E-skutera te Future Vision j.d.o.o. Osijek za Winestem (Sustav za nadzor vinskih podruma).

U ime ostalih sponzora ovog županijskog projekta svim nagrađenima i sudionicima čestitao je predsjednik HGK Županijske komore Osijek Zoran Kovačević, koji je naglasio kako je prošle godine na području Županije registrirano 400 novih j.d.o.o., što je potvrda interesa i mogućnosti za razvoj poduzetništva, a za čiju je uspješnost dakako prvo potrebna dobra poduzetnička ideja.

Inače, u dosadašnjih 12 natječaja ukupni fond nagrada je iznosio 1.227.000,00 kuna, od čega je Osječko – baranjska županija osigurala 259.000,00 kuna, a ukupno je pristiglo 668 prijava za najbolju poduzetničku ideju.

VEZANI TEKSTOVI
13/01/2019

Peto izdanje festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS otvoreno je u petak, 11. siječnja 2019. godine, u Muzeju okusa u Osijeku.

Najveći vinski festival istoka Hrvatske počeo je tako na novoj lokaciji i u novom terminu, uoči blagdana Svetog Vinka, čime se snažnije promovira turistički i poduzetnički potencijal ove manifestacije. U nazočnosti organizatora, izlagača i gostiju, WineOS su otvorili zamjenik župana Osječko – baranjske županije Goran Ivanović, pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica, predsjednik Udruge Dekanter Boris Ocić i enolog Marijan Knežević.

“Ovogodišnji WineOS stoji uz bok najvećih vinskih priredbi koje se organiziraju diljem Hrvatske. On je dobra promocija grada Osijeka, Osječko- baranjske županije, naša četiri vinogorja i svih nazočnih vinara iz Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Srbije i BIH, a ujedno je prigoda da usporedimo vina. Zahvaljujem organizatorima na festivalu i načinu kako ga vode.

Županija i župan Ivan Anušić jasno su se odredili prema razvoju kontinentalnog turizma, pa tako i promociji vina i gastronomije te stojimo uz ovakav projekt i materijalno ga pomažemo. Zaista možemo biti zadovoljni viđenim, tim spojem izlagača, posjetitelja i ljubitelja vina, a time i potencijalnih turista” – rekao je zamjenik župana Ivanović.

Brojni ljubitelji vina ovog vikenda tako imaju priliku u Osijeku uživati u vinima najboljih vinarija Na WineOS-u sudjeluje više od 50 izlagača, a ujedno se održava deset vrhunskih vinskih radionica koje je osmislio Željko Garmaz, a za koje je vladao velik interes, posebice gostiju izvan Osijeka.

Glavni organizator WineOS-a je udruga Dekanter, a suorganizatori su Osječko – baranjska županija, Turistička zajednica OBŽ, udruga Graševina Croatica te Vinoteka Vinita.

Kako ističe predsjednik Udruge Dekanter Boris Ocić, povodom održavanja WineOS-a 2019. popunjen je velik broj smještajnih kapaciteta u Osijeku, što je dodatna potvrda uspješnosti festivala. Inače, u protekle četiri godine na WineOS-u je bilo ukupno 250 izlagačkih mjesta na kojima je izlagalo oko 350 izlagača, a događanja je vidjelo više od 7.000 posjetitelja i uzvanika.

VEZANI TEKSTOVI
07/01/2019

WineOS nam i ove godine donosi nešto originalno, korisno i poticajno. Peto izdanje ovog međunarodno priznatog festivala vina i delicija ponovo u Osijek dovodi najbolje vinare iz cijele regije. Nova lokacija nudi prizvuk ekskluzivnosti, novi termin obećava još veću pozornost i bogatu ponudu, a atraktivne vinske radionice i degustacije jamče nezaboravan doživljaj vinske kapljice koji će vas zagrijati u hladnom siječnju. WineOs je postalo mjesto gdje se jednostavno – mora doći, svjesni su toga ponajbolji vinari iz Hrvatske pa i šire, tako će posjetitelji ove godine imati priliku kušati najbolja vina gotovo svih hrvatskih vinogorja kao i vinogorja Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije čineći pri tome WineOs najvećim vinskim festivalom od Beograda do Zagreba i Budimpešte.

Na konferenciji za medije u vinoteci Vinita organizatori su predstavili bogati program petog izdanja festivala koji nas očekuje idući vikend.

„WineOs je postao svojevrsni zaštitni znak vinarske priče Slavonije i Baranje i novi termin koji su organizatori preselili uoči blagdana Sv. Vinka je odličan. Mi kao regionalna samouprava i predstavnici političkog života smo tu da im osiguramo uvjete za rad, a na organizatorima je da festival učine što zanimljivijima široj javnosti. Osječko – baranjska županija prepoznaje važnost ovakvih manifestacija u turističkom smislu jer je turizam gospodarska grana koju ćemo u budućnosti intenzivnije razvijati” – rekao je Goran Ivanović, zamjenik župana Osječko – baranjske županije.

Inovativan, stručan, interdisciplinaran, proaktivan i atraktivan pristup danas je prijeko potreban u organizaciji stručnih skupova i prezentacija, manifestacija i ostalih događanja, ali i u svakodnevnom radu i prigodama kojima nastojimo predstaviti naše potencijale i bogatstva, a istovremeno polučiti konkretan rezultat, i dobit i dobrobit, u turizmu i snažan i ugodan doživljaj.

WinOS uživa puno povjerenje i potporu Osječko – baranjske županije jer je blistavi dio mozaika u izrastanju u vodeću kontinentalnu turističku destinaciju, na kojoj vas i ove godine očekuju izvrsna vina, vrhunski vinski znalci, pregršt gastronomskih delicija i neponovljiva dobra atmosfera festivala.

VEZANI TEKSTOVI
31/12/2018

Godina koja je na izmaku, za Osječko – baranjsku županiju bila je iznimno plodonosna u projektnom smislu. Intenzivnim radom stručnih službi Županije i župana Ivana Anušića, nametnula se kao vodeća u Hrvatskoj u nizu projekata. Jedan od značajnijih je izgradnja I. gimnazije u Osijeku, a prije nekoliko dana potpisani su i ugovori za izradu projektne dokumentacije. Time je napravljen još jedan korak dalje, pa se izgradnja očekuje tijekom iduće dvije godine.

U proračunu Osječko – baranjske županije za 2019. godinu osigurano je tri milijuna kuna pod stavkom “I. Gimnazija Osijek“. Naime, ove godine Osječko – baranjska županija (investitor) te Društvo arhitekata Grada Osijeka (provoditelj) proveli su anonimni javni natječaj za izradu idejnog urbanističko -a rhitektonskog rješenja nove zgrade, s pripadajućom trodijelnom sportskom dvoranom i parternim uređenjem sa sportskim igralištima. Između zaprimljena 24 rada visoke kvalitete, Ocjenjivački sud jednoglasno je proglasio najboljim rad Studija „Mapa“ d.o.o. iz Rijeke, odnosno zajednički rad autora Maje Stanić, Vojka Stanića i Martine Vivode, za što su autori nagrađeni novčanom nagradom od 82.000,00 kuna. Uz prvi, nagrađena su još četiri rada.

Nagrađeni radovi bili su izloženi u prostorima Građevinskog fakulteta u Osijeku, čime je omogućeno da se javnost upozna s pristiglim arhitektonsko – urbanističkim rješenjima nove zgrade I. gimnazije i njene interpolacije u gradsko urbano tkivo, a 14. prosinca 2018. godine župan Ivan Anušić i autori prvonagrađenog rada potpisali su ugovor o izradi potrebne projektne dokumentacije temeljem koje će se ishoditi građevinska dozvola, što se očekuje u proljeće 2019. godine, a potom počinju pripremni i građevinski radovi.

Vrijednost izrade projektne dokumentacije za koju se sklapa ugovor iznosi 2.525.000,00 kuna, a planirana okvirna sveukupna vrijednost investicije iznosi 54.000.000,00 kuna.

Nova zgrada I. Gimnazije planirana je između Gornjeg grada i Retfale, u neizgrađenom prostoru koji je nekada bila granica urbanog i ruralnog, stvarna granica na kojoj se ulazilo u grad. Lokacija se nalazi uz prometno jaku Strossmayerovu ulicu s četiri prometna traka, obostranim javnim tramvajskim prometom, biciklističkom stazom i pločnikom.

Predloženim idejnim rješenjem tlocrtna površina I. Gimnazije s trodijelnom školskom dvoranom iznosit će 4.286 m², a ukupna bruto površina svih zatvorenih prostora bit će oko 7.700 m². I. gimnaziju u Osijeku danas pohađa 564 učenika u 25 razrednih odjela, a zaposleno je 68 djelatnika od kojih je 59 profesora.

Osječko – baranjska županija tijekom 2019. godine planira još jednu značajnu investiciju u školsku infrastrukturu. S obzirom na izrazito loše stanje postojeće zgrade Srednje škole u Donjem Miholjcu koje predstavlja i sigurnosni problem za učenike i djelatnike škole, kao i nepostojanje sportske dvorane i sportskih terena, na sastanku u Vladi Republike Hrvatske dogovorena je izgradnja nove Srednje škole. Sva dokumentacija predana je Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje će provesti postupak javne nabave. Izgradnju škole vrijedne oko 60.000.000,00 kuna sufinancirati će Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Osječko – baranjska županija i Grad Donji Miholjac. U Proračunu 2019. za navedenu investiciju planirana su sredstva u iznosu od oko 20.000.000,00 kn.

VEZANI TEKSTOVI
29/12/2018

U prosincu 2018. godine župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić potpisao je Ugovor o izradi projektne i druge dokumentacije za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra s tvrtkom H5 d.o.o. iz Sesveta. Na javni poziv pristigle su tri ponude, a ponuda tvrtke H5 d.o.o. bila je ekonomski najpovoljnija. Procijenjena vrijednost nabave je 1.600.000,00 kuna bez PDV-a.

Potpisivanjem Ugovora o izradi projekte dokumentacije napravljen je još jedan korak naprijed prema realizaciji dugo očekivanog i najavljivanog distribucijskog centra.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće je projekt od iznimne važnosti za poljoprivredne proizvođače s područja Osječko – baranjske županije i samu Županiju. Posljednjih se desetak godina o njemu govorilo, no dolaskom nove županijske vlasti, napokon je započela i realizacija. Tako je tijekom 2018. godine osiguran prostor za njegovu izgradnju u Eko industrijskoj zoni Nemetin, ukupne površine oko šest hektara, a u proračunu za 2019. godinu osigurano je gotovo 30 milijuna kuna.

Izgradnja RDC-a, ukupnog kapaciteta 3.000 tona jabuka i drugih voćnih vrsta pogodnih za skladištenje uz mogućnost proširenja na dodatnih 1.500 tona, planirana je kroz tri faze. U prvoj fazi predviđena je izgradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće, sa sortirnicom, pakirnicom, laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete, potrebne upravne i pomoćne prostorije. U drugoj fazi planirana je izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linije, tuneli za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetima za čuvanje smrznutog voća i povrća, linija za proizvodnju soka, sušara za voće i povrće te aukcijska dvorana. U trećoj fazi planirana je izgradnja objekta u kojem će se nalaziti tehnološki inkubator s linijama za proizvodnju prerađivana od voća i povrća s prostorijama za pripremu proizvoda za tržište (dizajn, marketing i slično). Oko objekta osigurat će se veliki prostor za dovoz i odvoz voća i povrća, kao i za skladištenje box paleta te potrebna parkirališta.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće za zadaću će imati poticanje povezivanja proizvođača voća i povrća radi jačanja konkurentnosti, omogućit će im skladištenje robe te organiziran i siguran plasman na tržište, a time će ujedno poljoprivredne proizvođače potaknuti i na povećanje njihove proizvodnje.

VEZANI TEKSTOVI
28/12/2018

Župan Ivan Anušić jučer je uručio ugovore kojima Osječko – baranjska županija stipendira 80 učenika srednjih škola i 51 studenta s područja županije u 2018./2019. školskoj, odnosno akademskoj godini. Dodijeljena je tako 31 stipendija za darovite učenike i 20 stipendija za darovite studente, 21 stipendija za učenike i 15 stipendija za studente koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja, 9 stipendija za učenike i 12 stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja te 19 stipendija za učenike slabijeg socijalnog statusa i 4 stipendije za studente slabijeg socijalnog statusa.

Za isplatu stipendija u županijskom proračunu osigurano je 870.000,00 kuna, s time da učenici dobivaju stipendiju u iznosu od 450,00 kuna mjesečno u trajanju od 10 mjeseci za jednu školsku godinu, a studenti 1.000,00 kuna mjesečno za akademsku godinu. Učenicima se stipendije isplaćuju za razdoblje od 1. rujna tekuće godine do 30. lipnja iduće godine, a studentima od 1. listopada tekuće godine do 31. srpnja iduće godine. Stipendije učenicima za razdoblje od rujna do prosinca i studentima za razdoblje od listopada do prosinca isplaćene su danas, po uručenju ugovora.

“Ovi mladi ljudi nakon školovanja bit će spremni za samostalan život te im i ovom prigodom želim poručiti da u Hrvatskoj grade svoju budućnost, da ostanu ovdje jer je Hrvatska njihova domovina i uvijek će to biti. Naravno, situacija u Hrvatskoj nije idealna, ali idemo je mijenjati i učiniti je boljom, a upravo oni to mogu napraviti jer dolaze kao mladi i spremni ljudi, imaju svoj stav i diplomu u rukama te mogu mijenjati stvari. Neka ne bježe od problema nego se uhvate u koštac i stvari mijenjaju na bolje. Mi to sada pokušavamo, a oni to vjerojatno mogu napraviti još bolje i kvalitetnije. Sve što apsorbiraju kroz školovanje neka uspiju implementirati u društvo koje im je to omogućilo” – poručio je župan Ivan Anušić.

Osječko – baranjska županija dodjeljuje stipendije darovitim učenicima i studentima od 2002. godine, s time da je ranije naglasak bio na darovitost, postizanje izvrsnih rezultata u jednom ili više područja te iskazanoj sklonosti za stalnim usavršavanjem. Do srpnja 2018. godine za stipendije i jednokratne potpore učenicima i studentima ukupno je utrošeno oko 23.000.000,00 kuna iz županijskog proračuna.

Od školske, odnosno akademske 2018./2019. godine Osječko – baranjska županija u okviru stipendija za učenike i studente uvele je dodatne kategorije stipendija uz postojeće. Analizirajući gospodarske i društvene prilike, uočena je potreba za stipendiranjem određenih vrsta zanimanja iz STEM područja kao zasebnu kategoriju stipendija. Stipendiranjem učenika i studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i zanimanja iz STEM područja pokušava se usmjeriti učenike i studente za zanimanja završetkom kojih će se lakše moći zaposliti i osigurati bolju egzistenciju, a istodobno zadovoljiti i potrebe tržišta rada u našoj Županiji. Također, Osječko – baranjska županija prepoznala je značaj financijske pomoći socijalno ugroženim obiteljima koja zbog materijalnih teškoća teško zadovoljavaju osnovne životne potrebe te je kao novu kategoriju uvrstila stipendije učenicima i studentima slabijeg socijalnog statusa.

VEZANI TEKSTOVI
24/12/2018

VEZANI TEKSTOVI
22/12/2018

Potpore iz županijskog proračuna za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma

Potpisivanjem ugovora ukupne vrijednosti 500.100,00 kuna jučer, 21. prosinca 2018. godine, omogućena je isplata potpora iz županijskog proračuna za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma na području Osječko – baranjske županije za tvrtke, obrte, OPG-ove, jednostavna društava, ugostiteljske objekte i druge subjekte koji se bave turističkom djelatnosti, a zahtjev su podnijeli na javni poziv Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije. Potpore iznose do 50 posto opravdanih troškova izvršenog ulaganja u povećanje smještajnih kapaciteta, kvalitetu usluga i druge propisane namjene. Pojedinačno, potpora može iznositi najviše do 30.000,00 kuna.

Ugovore su jučer potpisali župan Ivan Anušić i 40 korisnika ovih potpora, baš kao i sedam korisnika potpore za ulaganje u autohtonu i eno gastro ponudu, kojima je odobreno ukupno 53.400,00 kuna, namijenjenih za pokrivanje do 50 posto plaćenih računa za kupovinu poljoprivrednih proizvoda od lokalnih poljoprivrednih proizvođača, a najviše do 10.000,00 kuna. Treća skupina potpora odobrena je za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama, što se određuje ovisno o značaju manifestacije i može iznositi do 50 posto prihvatljivih troškova, a odobreno je 19 potpora u ukupnom iznosu od 104.300,00 kuna.

“Kontinentalni turizam je jedna od strateških djelatnosti Osječko – baranjske županije, pa između ostalih poticajnih mjera i aktivnosti iz županijskog proračuna odobravamo i tri vrste potpora u ruralnom turizmu. Ovu godinu tako završavamo s potpisivanjem ugovora za tri vrste potpora s 66 korisnika, odnosno isplatom 657.800,00 kuna za njihove aktivnosti kojima obogaćuju ponudu kontinentalnog turizma Osječko – baranjske županije, što ćemo činiti i ubuduće” – rekao je župan Ivan Anušić.

VEZANI TEKSTOVI
21/12/2018

Potpisivanjem ugovora s predstavnicima pet jedinica lokalne samouprave o sufinanciranju projektne dokumentacije za provedbu Mjere 7. Podmjere 7.2. i 7.4. iz Programa ruralnog razvoja RH iz proračuna Osječko -b aranjske županije odobrene su potpore u ukupnom iznosu od 467.000,00 kuna. Istovremeno su potpisani i ugovori kojima Županija odobrava 500.000,00 kuna za sufinanciranje aktivnosti četiri lokalne akcijske grupe u Mjeri M19 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

“Odobrene potpore još su jedna potvrda strateškog pristupa i ulaganja Osječko – baranjske županije na čelu sa županom Ivanom Anušićem u razvoj ruralnog područja. Danas je riječ o potporama za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za provedbu Mjere 07. Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, za što je u županijskom proračunu ove godine osigurano 1.500.000,00 kuna, s time da maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 250.000,00 kuna odnosno do 50 % po pojedinom projektu. Isto tako Županija prepoznaje važnost LAG-ova koji djeluju u našoj županiji (Baranja, Karašica, Strossmayer i Vuka – Dunav) te smo u 2018. godini u Proračunu osigurali 500.000,00 kuna za privremeno sufinanciranje aktivnosti unutar Mjere M19 Leader” – rekao je zamjenik župana Goran Ivanović prilikom potpisivanja ugovora.

Potpore za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije odobrene su za Grad Donji Miholjac za izgradnju parkirališta na groblju u Golincima, Podgajcima Podravskim i Rakitovici, zatim Gradu Našice za izgradnju Područnog dječjeg vrtića u naselju Jelisavac, Gradu Valpovo za rekonstrukciju i dogradnju dječjeg vrtića u Ladimirevcima, Općini Antunovac za izgradnju Sportsko-rekreacijskog centra i rekonstrukciju Ulice kralja Zvonimira u Antunovcu te Općini Gorjani za izgradnju dječjeg vrtića u Gorjanima. Inače, po ovom natječaju u 2018. godini Osječko – baranjska županija je ukupno raspodijelila 1.176.156,00 kuna.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print