29/03/2020

Na danas održanoj 41. sjednici Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije iznesene su nove informacije vezane uz epidemiju koronavirusa na području županije.

U posljednja 24 sata zabilježen je porast od tri novooboljele osobe, jedna na području Osijeka i dvije s našičkog područja pa je ukupan broj do sada oboljelih u Osječko – baranjskoj županiji 44. U Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se trenutno 13 bolesnika od kojih je 9 u stacionaru, a 4 osobe su na respiratoru no njihovo je stanje stabilno. Sve ostale osobe s pozitivnim nalazom na koronavirus koje imaju blage simptome bolesti ili su bez simptoma nalaze se u samoizolaciji u svojim domovima. U Općoj bolnici Našice na liječenju je jedna osoba oboljela od koronavirusa dok je dvoje novooboljelih u samoizolaciji.

Broj liječnika i bolničkog osoblja u samoizolaciji ostao je nepromijenjen i danas također iznosi 105, a nema pozitivnih zdravstvenih djelatnika na području naše županije. Mobilni tim za uzimanje uzoraka od jučer je na terenu te prema potrebi i danas izlazi na teren kako bi se uzeli uzorci osoba za koje se sumnja na infekciju koronavirusom ili su bliski kontakti do sada oboljelih.

Policija je tijekom posljednja 24 sata zaprimila 6 dojava o kršenju mjera samoizolacije no sve su se pokazale neistinite. Također se nastavlja s provjerom osoba u samoizolaciji metodom slučajnog odabira te je policija učinila 46 provjera i sve osobe obuhvaćene ovom provjerom poštivale su mjere samoizolacije. I dalje postoji osam stalnih policijskih punktova na ulazu u županiju kao i 27 mobilnih na kojima je sveukupno učinjeno 2280 provjera osoba koje se kreću izvan mjesta prebivališta ili stalnog boravka. Na ulazima i izlazima iz županije nije bilo kršenja ove mjere, no unutar županije policija je evidentirala 11 osoba bez propusnice.

“Tržnice u Belom Manastiru, Đakovu i Osijeku od jučer rade i dobro funkcioniraju, danas smo sa Zavodom za javno zdravstvo obišli tržnicu u Osijeku kako bi napravili sve pripreme za otvaranje i otvorenog dijela tržnice i zaključak je da je tržnicu moguće otvoriti, a da se poštuju sve mjere koje su trenutno na snazi.” – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije Goran Ivanović.

Poručio je i OPG-ovima i svim poljoprivrednicima koji moraju krenuti u proljetnu sjetvu da se ne brinu o izdavanju propusnica jer će se to vrlo brzo riješiti u dogovoru s lokalnim stožerima i Policijskom upravom osječko – baranjskom jer su svi u Stožeru svjesni da radovi na poljima ne trpe odgodu.

Iduća sjednica stožera zakazana je za sutra u 9:30 nakon koje će u 11 sati biti održana i konferencija za medije s prijenosom uživo na lokalnim TV-postajama, radio postajama te društvenim mrežama Županije.

Foto: arhiva

28/03/2020

Tijekom posljednja 24 sata na području Osječko – baranjske županije evidentirano je 4 novooboljelih pa danas ukupan broj osoba oboljelih od koronavirusa iznosi 41. Hospitalizirano je 22 bolesnika od kojih je četvero na uređaju za potpomognuto disanje. Do sada je iz KBC-a Osijek otpušteno devet osoba kojima je i tijekom idućih 14 dana propisana mjera samoizolacije. Ostale oboljele osobe, koje nemaju simptome, a testiranjem im je utvrđeno prisustvo koronavirusa, nalaze se također u kućnoj samoizolaciji.

Epidemiolozi su od jučer izvršili nadzor nad 105 osoba te odredili nove mjere samoizolacije za njih 97. Sukladno tome, na području Osječko – baranjske županije trenutno se u samoizolaciji nalazi 1287 osoba.

“Od jutros je na terenu i mobilni tim za uzimanje uzoraka, što će uvelike olakšati svakodnevni rad Zavodu za hitnu medicinu koji je do sada, uz redoviti rad, za uzimanje uzoraka u KBC-u Osijek ili Domu zdravlja Osijek, vršio transport svih osoba pod sumnjom na korona virus, a koje nisu imale uvjete da se samostalno odazovu testiranju.” – rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić.

Prema nalogu Kriznog stožera Ministarstva zdravstva od ponedjeljka su organizirane ordinacije dentalne zdravstvene zaštite koje će raditi u dvije smjene, a zbrinjavat će samo hitna i neodgodiva stanja, i to na sljedećim lokacijama:

1. Dom zdravlja Osijek na adresi: Osijek, Park kralja Petra Krešimira IV 6

2. Dom zdravlja Beli Manastir na adresi: Beli Manastir, Školska 5

3. Dom zdravlja Đakovo na adresi: Đakovo, Petra Preradovića 2

4. Dom zdravlja Našice na adresi: Našice, Bana Jelačića 10

5. Dom zdravlja Donji Miholjac na adresi: Donji Miholjac, Ante Starčevića 24

6. Dom zdravlja Valpovo na adresi: Valpovo, Ulica kralja Petra Krešimira IV 4

Obustavljen je redovan rad stomatoloških ordinacija, no i dalje su svojim pacijentima telefonski dostupni prema dosadašnjem rasporedu radnog vremena. U Domu zdravlja Osijek organizirano je i dežurstvo i to subotom od 15.00 do 20.00 sati te nedjeljom, praznikom i blagdanom od 8.00 do 20.00 sati.

“Porast broja oboljelih bilježi linearan rast, što je očekivano. Mjere do sada poduzete daju rezultate, pa se u ovom trenutku ne razmišlja o strožim mjerama. Važno je napomenuti kako, iako je epidemija koronavirusa u Hrvatskoj, pa tako i u Osječko-baranjskoj županiji pod kontrolom, i dalje je na snazi Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka.” – istaknuo je Goran Ivanović, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije.

Policija se na području Osječko – baranjske županije nalazi na osam stalnih i 28 privremenih punktova te je kontrola učinjena nad 3040 osoba, od kojih svega 7 nije imalo propusnicu.

“Tijekom posljednja 24 sata policija je zaprimila 12 dojava o kršenju samoizolacije pri čemu su utvrđena 4 kršenja mjere, dvije osobe u Osijeku i dvije u Belom Manastiru nisu se držale propisane mjere samoizolacije. Policija je i prema popisu osoba u samoizloaciji, metodom slučajnog odabira učinila kontrolu na 42 osobe i sve su osobe zatečene kod kuće te kod njih nije utvrđeno kršenje ove mjere.” – istaknuo je Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave osječko – baranjske.

U skladu s dojavama koje je Stožer civilne zaštite Osječko – baranjske županije dobio s terena, upućen je Zaključak Stožera CZ OBŽ prema svim općinskim i gradskim stožerima kojim se nalaže uklanjanje vrtnog namještaja s terasa ugostiteljskih objekata kako bi se spriječilo okupljanje građana.

Foto: arhiva

27/03/2020

S današnjim danom u Osječko – baranjskoj županiji ukupno je 37 osoba zaraženo koronavirusom, od čega se 36 osoba nalazi u KBC Osijek, dok je jedna osoba u našičkoj Općoj županijskoj bolnici.

“Ukupno četiri osobe su trenutno na respiratoru, a dva su pozitivna pacijenta otpuštena kući. Što se tiče medicinskog osoblja, nemamo nijednog pozitivnog djelatnika, a broj djelatnika u samoizolaciji isti je kao jučer, dakle 86.” – rekao je ravnatelj KBC-a Osijek, dr. Željko Zubčić.

Zavod za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije nastavlja s testiranjem, kao i dosad. Jučer je odrađeno 48 testova, od kojih je šest bilo pozitivnih, pet na području Osječko-baranjske županije i jedan s područja Vinkovaca.

“Pratili ste događanja u cijeloj Hrvatskog i izjave nacionalnog Stožera, gdje je ministar rekao da imamo određeni blagi pad u broju oboljelih, a naša županija u tom smislu drži taj trend. Prije nekoliko dana smo na isti broj testiranja imali 11 oboljelih, a danas imamo šest.” – rekao je Zlatko Pandžić, ravnatelj ZZJZ.

U Osječko – baranjskoj županiji osim broja novooboljelih, pada i broj kršenja mjera samoizolacije, pa su u protekla 24 sata utvrđena dva takva slučaja. Kada je riječ o kontrolnim punktovima, Policijska uprava postavila je osam stalnih punktova na ulazu u županiju i 23 privremena, koji se premještaju po županiji.

“Na osam stalnih punktova sedam osoba nije imalo propusnice i oni su vraćeni, dok je unutar županije također evidentirano sedam osoba bez propusnice.” – rekao je načelnik PU osječko – baranjske Ladislav Bece.

Nacionalni Stožer jučer je objavio novu odluku kojom se pojednostavljuje procedura za odmor vozača kamiona. Prema Odluci, vozači više ne moraju ići u karantenu i samoizolaciju na 14 dana nego mogu biti u vlastitom domu, uz uvjet da poštuju sve mjere kao pri samoizolaciji.

Načelnik Stožera civilne zaštite Goran Ivanović na današnjoj je konferenciji za medije uputio je apel trgovačkim centrima.

“Apeliramo na trgovačke centre da ne šalju letke po selima i kućama, smatram nepotrebnim reklamirati da je neki artikl 5% jeftiniji u jednoj trgovini u odnosu na drugu, to stvara problem lokalnim stožerima koji moraju izdavati propusnice.” – rekao je načelnik Stožera i poručio trgovačkim centrima da rade na tome da ispred svojih trgovina kupcima daju rukavice i na taj način ih zaštite. Pozvao je sve trgovce kao i građane da kupuju robu od lokalnih proizvođača i OPG-ova.

Župan Ivan Anušić najavio je nekoliko prijedloga koje će Stožer civilne zaštite Osječko – baranjske županije uputiti nacionalnom Stožeru, primarno s funkcijom održavanja gospodarstva i poljoprivrede županije funkcionalnim. Jedan od njih je otvaranje i otvorenog dijela tržnica, uz uvjete postavljene od Zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite.

“Nacionalnom Stožeru uputiti ćemo prijedlog da se tržnice u Osječko – baranjskoj županiji, pa onda i Hrvatskoj, otvore i da se u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo donese protokol kako će one raditi. Ključno je da se propišu određeni uvjeti poput kontrole ulaska, uvedenih dezinfekcijskih barijera i dezinfekcijskih sredstava. One neće biti epicentar novih zaraza već će biti pod kontrolom ZZJZ i Stožera.” – rekao je župan Anušić te dodatno objasnio razloge upućivanja ovakvog prijedloga.

“S jedne strane postoje trgovački centri koji funkcioniraju u zatvorenim prostorima, ne poštujući pritom minimalne uvjete dezinfekcije na ulazu. S druge strane, tržnice funkcioniraju na otvorenom i na njima možemo uvesti kontrolirane uvjete, a onda kupovati domaće proizvode koje proizvođači nemaju gdje plasirati, umjesto da kupujemo uvezeno voće i povrće iz zemalja u kojima je najveći postotak zaraze.” – dodao je župan. Istovremeno je najavio i prijedlog koji će se uputiti nacionalnom Stožeru, a riječ je o postavljanju dezbarijera na sve granične prijelaze RH.

Tijekom ovog tjedna Stožer civilne zaštite Osječko – baranjske županije apelirao je na Ministarstvo poljoprivrede da se hitno isplate poticaji za poljoprivrednike, a apel će prema ministrici Mariji Vučković ponoviti i danas, kako bi poljoprivrednici mogli nastaviti sa sjetvom i kupovinom repromaterijala.

“Važno je da u Osječko – baranjskoj županiji nemamo eskalaciju velikog broja oboljelih niti kršenja mjera samoizolacije i možemo reći da stvari držimo pod kontrolom, u onoj mjeri u kojoj se to može u ovoj situaciji. No sada moramo razmišljati o onom što nam donosi sutra, jer ovo će proći, a dočekati će nas naše gospodarstvo. Nadam se da ćemo ovim novim mjerama početi polako vraćati život na području naše županije. Cijelo vrijeme govorimo da je osnovna djelatnost Slavonije poljoprivreda i proizvodnja, idemo onda pomoći da to tako i ostane.” – poručio je za kraj župan Anušić.

27/03/2020

Na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije objavljeni su najnoviji podaci o broju zaraženih koronavirusom. Tako se u KBC-u Osijek nalazi 36 osoba oboljelih od koronavirusa od kojih je četvero na respiratoru, a dobra vijest je i ta da su dva pacijenta izliječena i otpuštena iz bolnice. Također treba naglasiti da nema zaraženih među medicinskim osobljem.

Na press konferenciji objavljeno je iz kojih točno mjesta dolaze oboljeli:

  • Osijek – 24
  • Ivanovac – 4
  • Ernestinovo – 3
  • Valpovo – 2
  • Našice – 1
  • Čepin – 1
  • Petrijevci – 1
  • Samatovci – 1

Goran Ivanović, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije je rekao da je jučerašnji spor s Virovitičkom – podravskom županijom oko blokade lokalnih prometnica riješen. Također je apelirao na sve ugostitelje da uklone svoje terase kako se ljudi sami ne bi na njima okupljali s pićem. Župan Ivan Anušić je naglasio da u županiji nema eskalacije virusa.

27/03/2020

Osječko – baranjska županija trenutno broji 32 osobe zaražene koronavirusom. Zbog sve većeg broja oboljelih od petka se u Osijeku obavljaju testiranja na koronavirus u Zavodu za javno zdravstvo što je znatno olakšalo rad KBC-u Osijek i Općoj županijskoj bolnici u Našicama. U prosjeku se obavi oko 60 testiranja na dan.

No, na jučerašnjoj konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije najavljeno je kako se pokreće mobilni tim koji će uzimati uzorke za testiranja na koronavirus na adresama građana. Prema riječima dr. Karla Kožula, voditelja Epidemiološke službe, pokrenut će se mobilni tim za uzimanje uzoraka na terenu. Mobilni tim će izlaziti na poziv liječnika iz korona ambulante koji će se savjetovati s epidemiološkom službom. Pacijent će izaći u opremljen kombi gdje će mu se uzeti uzorak koje se zatim nosi u Zavod za javno zdravstvo na testiranje.

Tako će mobilni tim zamijeniti Hitnu pomoć te će se izbjeći situacija da se ide po pacijenta i vozi u bolnicu i zaglušuje sama klinika za infektivne bolesti. Voditelj Epidemiološke službe rekao je kako je to jedan od najmodernijih načina uzimanja uzoraka koji se provodi u Americi te će im jako olakšati posao.

26/03/2020

U Osječko – baranjskoj županiji trenutno su ukupno 32 osobe zaražene koronavirusom, što je povećanje od šest novozaraženih u odnosu na jučerašnji dan. “Broj zaraženih raste očekivanim brojem i slijedom, nemamo previše zaraženih, ali imamo dovoljno da nam to napravi problem ako se ne budemo pridržavali svega onog što stožeri svakog dana ponavljaju.” – rekao je župan Anušić. Osvrnuo se i na jučerašnji posjet ministra zdravstva Vilija Beroša.

“Ministar Beroš sastao se s vodstvom KBC-a, prilikom čega su iskomunicirane sve aktivnosti koje su se odvile u KBC-u i one koje su u planu. No, ponovno imamo problem s vijestima u kojima je navedeno da je KBC novo žarište virusa i kao župan moram izvijestiti i jasno naglasiti da nije istina da u bolnici postoji novi žarište. Da postoji, danas bismo u Osječko-baranjskoj županiji imali 350 zaraženih, a ne 32.” – poručio je župan.

Na pojedine informacije koje su se pojavile u javnosti osvrnuo se i ravnatelj Kliničkog bolničkog centra dr. Željko Zubčić.

“Što se tiče zdravstvenog osoblja, poduzete su mjere kod osoba od rizika i dio djelatnika je poslan u samoizolaciju, no od djelatnika u samoizolaciji velik dio nije radio unutar KBC-a, već su došli iz drugih bolnica i ta mjera im je određena iz opreza. Trenutno imamo 86 osoba u samoizolaciji, a naravno svi nakon 14 dana kad prođe inkubacijsko razdoblje mogu ponovno ići raditi u timove.” – rekao je dr. Zubčić te dodao da je od danas KBC-u na raspolaganju i klinički epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo, prof. Josip Milas koji će svojim savjetima i stručnim djelovanjem biti na raspolaganju djelatnicima i upravi.

Jučer je u Zavodu za javno Zdravstvo testirano 36 uzoraka, od kojih je šest bilo pozitivno. Testiranja se nastavljaju, testova i opreme ima dovoljno te Zavod u prosjeku dnevno radi 40-45, do maksimalno 60 testova.

“S Domom zdravlja imamo dobru suradnji, tamo je postavljeno mjesto za uzorkovanje, a uskoro će biti pokrenut i mobilni tim koji će zamijeniti našu hitnu pomoć i odlaziti direktno kući. Što se tiče jučerašnjih pacijenata, svi kontakti i oni koji su bili sumnjivi su kontaktirani i stavljeni u izolaciju, ukupno 144 osoba.” – poručio je prof. Karlo Kožul, voditelj Službe za epidemiologiju ZZJZ i dodao da nije istina da su pacijenti primljeni u KBC skrivali simptome ili kontakt sa zaraženim osobama.

U protekla 24 sata potvrđeno je šest slučajeva kršenja mjere samoizolacije, dok se u samoizolaciji na području Županije nalazi 1441 osoba. Na ulazu u županiju postavljeni su punktovi na kojima je evidentiran ulazak 664 vozila, od kojih su tri vozila s pet osoba odvraćena zbog nedostatka valjanih propusnica. No, da pojedinci zabranu napuštanja mjesta prebivališta koriste u nedozvoljene i nepropisane svrhe, napomenuo je načelnik Stožera Goran Ivanović.

“Danas moramo razriješiti situaciju u kojoj je Virovitičko – podravska županija nekim mjerama zatvorila granice prema Osječko – baranjskoj županiji, odnosno postavili su barikade na lokalne ceste, što se ne smije događati. Mi graničimo s tom županijom iz dva odnosno tri smjera, a taj problem moramo danas riješiti jer se zabranjuje prolaz dostave, pošta ne može prometovati.” – rekao je Ivanović te poslao poruku OPG-ovcima.

“Želim umiriti sve OPG-e, naime njima bi propusnice trebala izdavati Savjetodavna služba pri Osječko – baranjskoj županiji, a to je nemoguće obzirom da mi imamo 12.000 OPG-ova na području Županije i taj se posao fizički ne može stići. Radimo na dopisu koji se šalje Ministarstvu poljoprivrede i Nacionalnom stožeru.”

Predstavnici Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije obišli su nakon sjednice Stožera i dvoranu Gradski vrt koja se priprema za prihvat bolesnika ako bude potrebe.

“Napravili smo dezinfekciju tri dvorane u gradu, pripremili krevete jer je bolje biti spreman na vrijeme, za slučaj da se ukaže potreba. Djelatnici ove dvorane će, ako bude potrebe biti stručnim službama na raspolaganju 24 sata.” – rekao je Boris Piližota, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka.

“U koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite gradskim i županijskim odredili smo dvorane Gradski vrt, Zrinjevac i Jug 2 kako najpogodnije za smještaj vanbolničkih kapaciteta, gdje će eventualno biti smještene zaražene osobe, a liječnici KBC Osijeka će o njima voditi brigu. Vjerujem kako se to neće dogoditi, ako građani budu poštivali mjere koje su propisane.” – rekao je Zvonko Grgec iz Civilne zaštite Osijek.

“Mi kao odgovorne osobe u ovoj kriznoj situaciji želimo biti jedan ili dva koraka unaprijed, bitno je ne kasniti. Ovo je preventivna mjera i poduzimamo sve što je u našoj moći. Ako dođe do porasta oboljelih, ovdje će se smještati oni koji nemaju simptome ili imaju blage simptome bolesti.” – rekao je Goran Ivanović.

Zahvalio je društvu Crvenog križa Grada Osijeka koji su postavili ove krevete i istaknuo kako su prava podrška, da rade profesionalno i odgovorno iako je riječ o volonterima.

26/03/2020

U dvorani Gradski vrt postavljeno je 200 kreveta za prihvat novih, lakših bolesnika. Ovaj smještaj će poslužiti samo u slučaju ako dođe do prekapcitiranosti KBC-a Osijek, što do sada nije slučaj. Tom prilikom su se javnosti obratili Zvonko Grgec iz Civilne zaštite Osijek i Goran Ivanović, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije te su pojasnili namjenu ovakvog smještaja i otklonili mogućnost širenja lažnih vijesti. Svakako trebamo naglasiti da je ovo samo preventivna mjera i da mjesta panici nema.

“Prije dva tjedna pregledali smo smještajne kapacitete na području grada Osijeka i u koordinaciji sa županijskim te gradskim Stožerom civilne zaštite odredili smo dvorane Gradski vrt, Jug 2 i Zrinjevac kao najpogodnije vanbolničke kapacitete gdje će, eventualno, biti smještene zaražene osobe, a liječnici KBC-a Osijek o njima će voditi brigu. To će se dogoditi samo u slučaju ako bolnički kapacitet bude popunjen i ovdje će se smještati lakše oboljeli pacijenti. Vjerujem kako se to u našoj županiji neće dogoditi ako se građani budu pridžavali propisanih mjera.” – izjavio je Zvonko Grgec iz Civilne zaštite Osijek.

“Mi kao odgovorne osobe moramo razmišljati nekoliko koraka unaprijed pošto se u slučaju ove epidemije ne smije kasniti. Ovo je samo preventivna mjera i sve tri dvorane u Osijeku su spremne. Želim poslati jasnu poruku da ovo činimo da bismo bili što sigurniji. Također želim zahvaliti Društvu Crvenog križa grada Osijeka koji su opremili ove dvorane te na dosadašnjoj velikoj pomoći i potpori.” – rekao je Goran Ivanović, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije.

26/03/2020

Na početku redovne press konferencije župan Ivan Anušić je objavio da imamo 6 novih bolesnika te je ukupna brojka porasla na 32 oboljela od koronavirusa. Također je i rekao da KBC Osijek nije žarište te da u bolnici sve funkcionira u najboljem redu. trenutno se tri pacijenta nalaze na respiratoru i nisu životno ugroženi. Na raspolaganju je i epidemiolog prof. dr. sc. Josip Milas koji će biti dostupan 24 sata sa svojim znanjem i savjetima.

Profesor Karlo Kožul, voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije rekao je kako Zavod za javno zdravstvo uvodi mobilni tim koji će uzimat uzorke za testiranja težih bolesnika na njihovim adresama, a on će btii jedan od najmodernijih načina uzimanja uzoraka.

Javnosti se obratio i načelnik Stožera Goran Ivanović koji je rekao kako se radi na riješavanju problema s Virovitičko – podravskom županijom koja je blokirala lokalne ceste s kojom naša županija graniči te da se taj problem riješi što prije.

25/03/2020

Ukupno je na području Osječko – baranjske županije 26 osoba zaraženo koronavirusom, odnosno u posljednja 24 sata novozaraženih je devet osoba, a sve su hospitalizirane.

“Dva smo bolesnika jučer zaprimili u bolnicu, prošli su trijažu, epidemiološki podaci su bili apsolutno negativni i nisu govorili u prilog koronavirusne infekcije. Daljnjom obradom dvaju bolesnika utvrđeno je da su koronapozitivni, a jedna je osoba premještena u respiracijski centar. Trenutno su ukupno dvije osobe na respiratoru.” – rekla je prof. Ljiljana Perić, predstojnica Klinike za infektivne bolesti naglašavajući da je situacija pod kontrolom, a da su ostali bolesnici relativno dobro.

Ravnatelj Zubčić dodatno je pojasnio situaciju s novooboljelima u Kliničkom bolničkom centru Osijek.

“Sada je jasno da i oni pacijenti koji nemaju jasnu epidemiološku anamnezu, dakle ne dolaze s pogođenog područja i nisu bili u kontaktu mogu biti pozitivni. Zato mi s obzirom na to, mijenjamo strategiju. Zaraženih liječnika zasad nema, neki su u samoizolaciji, a svo medicinsko osoblje koje je bilo u kontaktu biti će testirano.” – rekao je Zubčić.

Ukupno je jučer u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije provedeno 45 testiranja, od kojih je deset bilo pozitivnih, odnosno devet s područja Osječko-baranjske županije.

“Danas u najavi imamo 30-ak testova, a do kraja dana će ih vjerojatno biti i više. U tom smislu možemo očekivati još novooboljelih, no to je očekivano i pod kontrolom.” – rekao je Zlatko Pandžić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo.

Župan Ivan Anušić osvrnuo se i oštro osudio sve učestaliju pojavu širenja lažnih vijesti i panike po društvenim mrežama.

“Ovo je situacija kakva se u Hrvatskoj i svijetu nije dogodila više od stotinu godina, i u njoj pokušavamo raditi najbolje što znamo i umijemo. U svakom trenu ćemo javnost izvještavati istinito i pravovremeno, no upravo se dio onih kojima se obraćamo ponašaju u najmanju ruku neodgovorno. Društvene mreže služe za širenje informacija, ali one moraju biti provjerene i točne. Nasuprot svemu što Stožer prenese, pojedinci šire dezinformacije, javno imenom i prezimenom prozivaju sugrađane i pozivaju na javni linč.” – rekao je župan Anušić i poručio da se intenzivnije treba koristiti sustav koji će sankcionirati sve one koji društvene mreže koriste za širenje dezinformacija i dizanje panike, osobito usmjerene prema pojedincima, njihovim obiteljima i slično.

U posljednja 24 sata Policijska uprava primila je 13 dojava o kršenju mjera samoizolacije, potvrđeno ih je ukupno šest, dok je ukupno u samoizolaciji 991 osoba. Načelnik Policijske uprave osječko – baranjske Ladislav Bece napomenuo je da od danas nema kretanja van mjesta prebivališta bez valjane propusnice te ponovno pozvao građane na odgovornost.

“Postavili smo 200 kreveta za oboljele od koronavirusa u dvoranu Gradski vrt, a u pripremi imamo još nekoliko stotina kreveta. O vama i vašem ponašanju ovisi hoće li ti kreveti ostati prazni ili biti puni.” – poslao je poruku sugrađanima.

Zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka Boris Piližota napomenuo je da je Grad do danas izdao više od 200 propusnica te mobilizirao 211 pripadnika operativnih snaga koji su raspoređeni po timovima i provode sve mjere Nacionalnog stožera.

Načelnik Stožera civilne zaštite Goran Ivanović razjasnio je nedoumice koje su se pojavile u javnosti vezane za migracije između Valpova i Belišća i naglasio da Grad Valpovo mora izdati propusnice za Belišće i obrnuto. Upozorio je i ugostitelje koji se ne pridržavaju odluka propisanih od strane nacionalnog Stožera.

“Nemojte raditi to što radite. Znamo da otvarate zadnja vrata, da primate goste i da ugostiteljski objekti na području Osijeka i okolice rade. S time sebi stvarate ogroman problem. Imamo dojave, prijave, izvide. Nemojte dovesti u pitanje svoju djelatnost nakon što ovo sve skupa prođe jer na kraju krajeva s tim dovodite u pitanje i svoje djelatnike.” – poručio je Ivanović.

25/03/2020

U 11 sati održana je redovna konferencija za medije Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije. U našoj županiji trenutno imamo 26 oboljelih dok je prvi oboljeli i u Vukovarsko – srijemskoj županiji. Jučer su testirana 45 uzorka od kojih je 10 bilo pozitivno, a do kraja današnjeg dana bit će više testiranja.

Na današnjoj konfernciji govorila je i prof. dr. sc. Ljiljana Perić, v.d. predstojnice Klinike za infektologiju KBC-a Osijek koja je otkrila kako su jučer zaprimili dvoje težih bolesnika koji nisu imali simpteme zaraze koronavirusom te su oni prošli trijažu nakon koje su epidemiološki podaci bili negativni i nisu ukazivali na koronavirus, a tek je daljnjom obradom utvrđeno prisustvo koronavirusa. “Gospođa je premještena u respiratorni centar tako da sada imamo ukupno dva pacijenta na respiratoru. Nažalost, ovakve i slične situacije se događaju, ali držimo stvari pod kontrolom. Ostali bolesnici su relativno dobro, a neke od njih ćemo pustiti kući.” – rekla je, između ostalog, doktorica Perić.

Javnosti se obratio i župan Ivan Anušić koji je najavio još represivnije mjere prema svima koji krše mjeru samoizolacije te onima koji svojim neodgovornim ponašanjem ugrožavaju druge. “Moramo krenuti represivnije pošto se pojedinci ne pridržavaju pravila o samoizolaciji dok neki šire lažne informacije i stvaraju paniku. Podsjetio bih da su takve aktivnosti kazneno djelo i da je Državno odvjetništvo obavješteno.” – rekao je župan Anušić.

image_pdfimage_print