21/01/2021

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko – baranjske županije na koronavirus je testirano 255 uzoraka od kojih je 37 bilo pozitivno. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka (11), Đakova (6), Čepina (3), Našica i Valpova (po 2), a po jedna osoba je s područja Belog Manastira, Belišća, Bizovca, Darde, Donjeg Miholjca, Đurđenovca, Gorjana, Jagodnjaka, Kneževih Vinograda, Marijanaca, Punitovaca, Semeljaca i Viškovaca,

Na bolničkom liječenju nalazi se 107 osoba oboljelih od COVID-19, i to 79 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 13 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 28 pacijenta s tim oboljenjem. U zadnja 24 sata preminula je jedna COVID pozitivna osoba u dobi od 70 godina.

 

Na području Osječko – baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 784 osoba. Policijski službenici provjerili su 21 osobu u samoizolaciji i sve zatekli na prijavljenoj adresi. Obavili su i 136 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 50 nadzora provođenja epidemioloških mjera (14 u prodavaonicama i trgovinama, 10 u ugostiteljskim objektima, po 5 u trgovačkim centrima i pekarnicama, 4 na benzinskim crpkama, a ostale u drugim objektima). Utvrdili su jednu nepravilnost te izdali nalog za njeno otklanjanje.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 262 uzorka od kojih je 23 bilo pozitivno (8,8 %). Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka (8), Belog Manastira, Darde, Đakova, Podgorača i Popovca (po 2), a po jedna osoba je s područja Antunovca, Bizovca, Čepina, Erduta i Semeljaca.

Na bolničkom liječenju nalaze se 102 osobe oboljele od COVID-19, i to 78 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 14 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 24 pacijenta s tim oboljenjem. U zadnja 24 sata preminule su dvije COVID pozitivne osobe, obje u dobi od 73 godine.

 

Na području Osječko – baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 752 osobe. Policijski službenici provjerili su 33 osobe u samoizolaciji, a samo u jednom slučaju u Belom Manastiru utvrdili su kršenje te mjere, dok su sve ostale osobe zatekli na prijavljenoj adresi. Obavili su i 141 nadzor ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 54 nadzora provođenja epidemioloških mjera (17 u prodavaonicama i trgovinama, 8 u ugostiteljskim objektima, po 5 u trgovačkim centrima i pekarnicama, a ostale u drugim objektima). Utvrdili su jednu nepravilnost te izdali nalog za njeno otklanjanje.

Poduzetnica Brankica Perković dobila je prvu nagradu za projektnu ideju pod nazivom „Neuro centar“ u tradicionalnom projektu „Najbolja poduzetnička ideja“ Osječko – baranjske županije za prošlu godinu. Nagradu je uručio župan Ivan Anušić na danas (19. siječnja 2021. godine) održanoj prigodnoj svečanosti, a nagrade i diplome primilo je još 12 najuspješnijih sudionika projekta Najbolja poduzetnička ideja 2020..

Druga nagrada pripala je Emiliji Gotlibović iz Osijeka za ideju „Interno upravljanje zgradama – mobilni suvlasnik“, a treća Obrtu za prevoditeljske usluge Likewise, vlasnice Ane Buljan iz Osijeka, za ideju „Speeka online platforma za učenje engleskog jezika“.

 

Ostali dobitnici su Pozitivni pomak – obrt za savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem vlasnika Predraga Kvolika iz Osijeka za ideju „Upravljanje ljudskim potencijalima“, zatim Frenkie – obrt za njegu i šišanje kućnih ljubimaca vlasnice Lane Vego iz Osijeka za ideju „Frenike“, Helena – obrt za proizvodnju prirodne kozmetike vlasnice Helene Nađ iz Podgorača za ideju „Proizvodnja prirodne kozmetike od kozjeg mlijeka“, Altera Vita – obrt za usluge vlasnice Maje Zečić iz Tenja za ideju „Altera Vita“, Mirta Grozdanić Falamić iz Donjeg Miholjca za ideju „Terapijska moć gline“, Stander j.d.o.o. Miholjački Poreč za ideju „Hrvatski proizvođači i pružatelji usluga u fokusu stranih kupaca“, Romana Ban iz Beničanca za ideju „Art terapija“, Matko Mrđanović iz Osijeka za ideju „Šokački garo“, Martin Hoffmann iz Osijeka za ideju „Pametna polica za trgovine budućnosti“ te Marin Sabljo iz Čepina za internetsku aplikaciju „Ćušpajz.hr“.

“Zajedno sa sponzorima, Osječko – baranjska županija od 2006. godine organizira projekt poticanja poduzetništva “Najbolja poduzetnička ideja”. Cilj projekta je poticanje “start-up” poduzetnika, ali i onih osoba koje tek razmišljaju o ulasku u svijet poduzetništva, na stvaranje novih proizvoda, odnosno usluga koji se mogu ponuditi tržištu. Mnoge od ukupno 748 ideja koje su pristigle u proteklih 14 godina su zaživjele u praksi, što nam je i cilj jer je promicanje poduzetničkog duha u Hrvatskoj prijeko potrebno.” – rekao je župan Ivan Anušić. Čestitao je dobitnicima i zahvalio sponzorima, a to su Cesting d.o.o., Osijek – koteks d.d., Kanaan d.o.o. Donji Miholjac, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek i Vuka d.d. Osijek.

 

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović istaknula je da je na javni poziv pristiglo 44 poduzetničke ideje koje je razmatralo posebno povjerenstvo te nagradilo 13 ideja. Nagradni fond iznosio je ukupno 50.000 kuna, s tim da prva nagrada iznosi 12.000 kuna, druga 8.000 kuna, treća 5.000 kuna, a ostalih deset nagrada po 2.500 kuna.

Brankica Perković je zahvalila na nagradi te izrazila zadovoljstvo što je Županija prepoznala predloženu ideju i na taj način njene nositelje osnažila da je provode i dalje razvijaju. Naime, Neuro centar koristi softiciranu tehnologiju za terapijske svrhe problema djece mladih i odraslih osoba. Primjenjuje vodeću svjetsku tehnologiju neurofeedback, biofeedback (playattention) i Brain gym, a te metode su pogodne za djecu i odrasle s različitim disregulacijama, kao što su hiperaktivnost, poremećaj pažnje, teškoće u učenju, poremećaj govora, stres, ovisnosti, depresija i drugo. Ovaj oblik mentalnog treninga koristi se i kod poslovnih ljudi.

19/01/2021

Župan Ivan Anušić danas (19. siječnja 2021. godine) održao je sastanak koordinacije gradonačelnika i načelnika Osječko – baranjske županije. Nakon uvodnih riječi župana raspravljalo se o četiri točke dnevnog reda.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ivana Stanić uvodno je govorila o ulozi jedinica lokalne samouprave u borbi protiv komaraca na području Županije, Krunoslav Patača iz Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave Osječko – baranjske predstavio je inicijativu Policijske uprave za postavljanjem nadzornih kamera na području županije, pročelnica Upravnog odjela za javne financije Snježana Raguž informirala je nazočne o aktualnim izmjenama i dopunama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, dok je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović govorila o povećanju kreditnog potencijala za projekt „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“.

 

“Ovu prigodu koristimo da sve čelnike jedinica lokalne samouprave podsjetimo da usvoje godišnje programe usmjerene na zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti. Program se odnosi na zakonske odredbe, ali i na županovu odluku kojom ih je na to obvezao. Kroz program će biti utvrđene mjere, izvršitelji, sredstva i rokovi provedbe prema uputi Zavoda za javno zdravstvo OBŽ. Županija i ove godine priprema program koji će prema uputi Zavoda za javno zdravstvo župan usvojiti do 31. siječnja, a u proračunu smo ove godine osigurali 510.000 kuna za provedbu tih mjera.” – rekla je Ivana Stanić.

 

Župan Ivan Anušić podsjetio je kako se prije 2,5 godine u vrijeme neizdržive najezde komaraca pokazala nepripremljenost općina i gradova na takvu situaciju.

 

“Tada je Županija uskočila s 3,3 milijuna kuna, a Vlada je intervenirala s 1,7 milijuna kuna te smo s tih 5 milijuna kuna uspjeli zaustaviti najezdu komaraca. Poučeni tim iskustvom predložili smo općinama i gradovima da u budućnosti borbu protiv komaraca radimo zajedno i uz tretiranje iz zraka jer je jedino na taj način možemo dobiti. U tomu bi sudjelovala i Županija sa 4-5 milijuna kuna iako na to nema nikakvu financijsku obvezu. Odgovor jedinica lokalne samouprave i njihovih čelnika je na žalost bio negativan, odnosno jedna trećina čelnika nije spremna ići u taj projekt, pa Županija odustaje od prijedloga.” – rekao je župan Anušić te naglasio:

 

“Davanje preporuka je jedina obveza Osječko – baranjske županije te će od danas naše preporuke o monitoringu biti svakoga dana javno objavljene na Internet stranicama OBŽ. Tako će ih žitelji gradova i općina moći pročitati i vidjeti da li čelnici njihovih jedinica lokalne samouprave postupaju po njima. Nadam se samo da nećemo ove godine imati najezdu komaraca jer ako se to dogodi bit će ista situacija kao ranije, međutim ni Županija ni država se više neće uključivati jer na to nemamo nikakvu obvezu. To će rješavati jedinice lokalne samouprave čija je zakonska obveza voditi brigu o zaštiti mještana od zaraznih bolesti, a na kraju to im je i prihod od poreza i prireza.” – poručio je župan.

 

Na kraju je naglasio kako ne želi da pitanje komaraca postane politička tema pred nadolazeće izbore. Upravo stoge ne navodi ni imena načelnika i gradonačelnika koji su rekli da ih ne zanima navedena inicijativa, no najavljuje da će nakon lokalnih izbora ponoviti inicijativu za zajedničkim djelovanjem u borbi protiv komaraca na području cijele županije.

19/01/2021

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko – baranjske županije na koronavirus je testirano 254 uzoraka od kojih je 28 bilo pozitivno (13 %). Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka i Našica (po 5), Đakova i Valpova (po 4), Belog Manastira, Darde i Petlovca (po 2), a po jedna osoba je s područja Antunovca, Čepina, Gorjana i Satnice Đakovačke.

Na bolničkom liječenju nalazi se 105 osoba oboljelih od COVID-19, i to 75 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 15 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 30 pacijenata s tim oboljenjem. U zadnja 24 sata preminula je jedna COVID pozitivna osoba u dobi od 73 godine.

 

Na području Osječko – baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 778 osoba. Policijski službenici provjerili su 17 osoba u samoizolaciji, a samo u jednom slučaju u Belom Manastiru utvrdili su kršenje te mjere, dok su sve ostale osobe zatekli na prijavljenoj adresi. Obavili su i 108 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Inspektori i službenici civilne zaštite u zadnja 24 sata obavili su 48 nadzora provođenja epidemioloških mjera (9 u prodavaonicama i trgovinama, po 7 u trgovačkim centrima i ugostiteljskim objektima, a ostale u drugim objektima). Utvrdili su tri nepravilnosti te izdali naloge za njihovo otklanjanje.

18/01/2021

Osječko – baranjska županija i HŽ Putnički prijevoz potpisali su krajem 2020. godine Ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza studenata s prebivalištem na području Osječko – baranjske županije. Na temelju ovog Ugovora redoviti studenti koji imaju prebivalište na području Osječko – baranjske županije, neovisno o mjestu studiranja ostvaruju pravo na besplatni prijevoz vlakom. Nastavak je ovo uspješne suradnje Županije i HŽ Putničkog prijevoza započete 2019. godine.

Tijekom 2020. godine Upravni odjel za gospodarstvo izdao je ukupno 318 potvrda studentima za sufinanciranje prijevoza vlakom, od toga 59 potvrda za mjesečne karte i 259 potvrda za pojedinačne karte. Ovim studentima nije potrebna nova potvrda, nego ranije izrađeni profil mogu zamijeniti za novi na putničkim blagajnama prijevoznika i ostvariti besplatni prijevoz.

 

No, činjenica da mogu koristiti usluge besplatnog prijevoza motivirala je mnoge studente koji su prvi put zatražili potvrdu županijskog upravnog odjela na temelju koje ostvaruju ovo pravo. Od kraja prosinca 2020. do 18. siječnja 2021. izdane su 303 nove potvrde, od toga 62 potvrde za mjesečne karte i 241 potvrda za pojedinačne karte. Za provedbu ovog projekta Osječko – baranjska županija osigurala je iznos od 300.000,00 kuna, koji će sukladno potrebama biti i povećan.

 

Uz besplatni prijevoz, za studente je uveden i poseban, takozvani studentski vlak, koji svake nedjelje vozi na relaciji Osijek – Zagreb, a svakog petka na relaciji Zagreb – Osijek. Također, na relaciji Osijek – Vinkovci prometuje novi, suvremeno opremljeni niskopodni vlak, čiju su putnici u velikom broju upravo studenti.

 

Besplatni prijevoz studenata uz revitalizaciju željezničkog prijevoza još je jedan u nizu projekata koji provodi Županija u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom s ciljem poboljšanja mobilnosti i bolje povezanosti studentske populacije te povećanja kvalitete življenja kako u urbanim tako i u ruralnim područjima.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek u zadnja 24 sata za područje Osječko – baranjske županije na koronavirus je testirano 113 uzoraka od kojih je 12 bilo pozitivno (12,4 %). Po tri novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Đakova, Našica i Osijeka, a po jedna Belišća, Čepina i Darde.

Na bolničkom liječenju nalazi se 106 osoba oboljelih od COVID-19, i to 74 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 15 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 32 pacijenata s tim oboljenjem. U zadnja 24 sata preminulo je pet COVID pozitivnih osoba u dobi od 62 i 79 godina.

 

Na području Osječko – baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 736 osoba. Policijski službenici provjerili su osam osoba u samoizolaciji i sve zatekli na prijavljenoj adresi. Obavili su i 110 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Inspektori i službenici civilne zaštite tijekom vikenda obavili su 98 nadzora provođenja epidemioloških mjera (49 u trgovačkim centrima, 21 u prodavaonicama i trgovinama, 9 u ugostiteljskim objektima, po 6 u pekarnicama i na tržnicama, 2 u optičarskim radnjama te po jedan u cvjećarni, frizerskom salonu, kladionici, mesnici i mjenjačnici). Utvrdili su 18 nepravilnosti te izdali naloge za njihovo otklanjanje.

 

Nakon sjednice Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije održana je konferencija za medije na kojoj je načelnik Stožera Ivan Hampovčan rekao kako stiže četvrta pošiljka cjepiva te se nastavlja cijepljenje prema utvrđenim prioritetima. Do sada je na području Osječko – baranjske županije cijepljeno 3.450 osoba, a sada počinje cijepljenja osoba (zdravstvenih djelatnika i štićenika domova za starije i nemoćne) koje su već primile prvu dozu cjepiva. Dodao je kako ukupan broj oporavljenih od početka epidemije do sada na području OBŽ je 14.446 osoba.

17/01/2021

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije u zadnja 24 sata za područje Osječko – baranjske županije na koronavirus testirana su 163 uzorka od kojih je 16 bilo pozitivno. Osam osoba iz Osijeka imalo je pozitivan nalaz, tri iz Našica, dvije osobe iz Erduta i po jedna iz Donjeg Miholjca, Punitovaca i Đurđenovca.

Na bolničkom liječenju nalazi se 111 osoba oboljelih od COVID-19, i to 79 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 18 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 32 pacijenta s tim oboljenjem. Preminule su tri osobe pozitivne na koronavirus u dobi od 71 do 84 godina. Na području Osječko – baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalaze 772 osobe. Policijski službenici provjerili su 22 osobe u samoizolaciji i nisu utvrdili ni jedno kršenje propisanih mjera. Obavili su i 157 nadzora ugostiteljskih objekata pri čemu također nije utvrđeno nijedno kršenje mjere.

16/01/2021

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije u zadnja 24 sata za područje Osječko – baranjske županije na koronavirus su testirana 234 uzoraka od kojih su 33 bila pozitivna. 15 osoba iz Osijeka imalo je pozitivan nalaz, po tri iz Belišća i Đakova i jedna iz Valpova. Općine Antunovac i Čepin bilježe po dvije novopozitivne osobe dok općine Bizovac, Erdut, Marijanci, Bilje, Koška, Podgorač i Strizivojna bilježe po jednu.

Na bolničkom liječenju nalazi se 105 osoba oboljelih od COVID-19, i to 71 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 16 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 34 pacijenta s tim oboljenjem. Preminulo je šest osoba pozitivnih na koronavirus u dobi od 57 do 89 godina i imali su i druge komorbiditete.

 

Na području Osječko – baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalaze 824 osobe. Policijski službenici provjeravali su samoinicijativno 23 osobe u samoizolaciji i utvrdili su tri kršenja propisanih mjera na području Osijeka, dvije su osobe kršile mjeru samoizolacije za što slijedi prekršajni nalog, a jedna je osoba kršila mjeru izolacije za što slijedi kaznena prijava. Obavili su i 133 nadzora ugostiteljskih objekata pri čemu također nije utvrđeno nijedno kršenje mjere.

16/01/2021

U prostorijama Svjetske banke u Zagrebu, održan je drugi sastanak između predstavnika Svjetske banke Austina Kilroy, višeg ekonomista, Clasa Sandera, višeg ekonomiste za okoliš, Tuukke Castrena, višeg stručnjaka za šumarstvo te Ivana Anušića župana Osječko – baranjske županije i Ivana Hampovčana Tajnika Županije na temu unaprjeđenja gospodarenja drvnom masom u Hrvatskoj.

Hrvatske šume su visokokvalitetne i prirodno obnovljive, govori analiza koju je u ime Svjetske banke predstavio Clas Sander te dodao kako Hrvatske šume dobro gospodare šumama. “Naša dosadašnja iskustva govore kako je potrebno promijeniti potpore šumarstvu i šumarskoj industriji kako bi postala međunarodno konkurentna te povećala prihode i prilike za zapošljavanje.” – rekao je Tuukka Castren koji se video linkom iz ureda Svjetske banke u Washingtonu uključio na sastanak.

 

Župan Anušić istaknuo je kako su iskustva i prijedlozi koji su izneseni od strane predstavnika Svjetske banke na primjerima drugih europskih zemalja dobar temelj za promišljanje o efikasnijem gospodarenju drvnom masom koja bi za cilj trebala imati povećanje gospodarske aktivnosti, odnosno povećanje izvoza finalnih proizvoda i veću zaposlenost u drvnom sektoru.

 

Nove tehnologije postavljaju zahtjeve pred sva svjetska gospodarstva i stoga su nužne promjene koje će ih pratiti, rekao je Tuukka Castren i dodao kako hrvatska drvna industrija ima prostora za reformu i napredak. Tradicija istoka Hrvatske je u proizvodnji i prodaji proizvoda od drveta, reforma tog sustava mora se pripremiti kvalitetno uključujući u dijalog sve dionike ovog procesa, a za samo provođenje potreban je višegodišnji okvir kako bi bili spremni na izazove tržišta koji će se naći pred drvoprerađivačima.