14/06/2019

Svestrana i empatična Snježana Marod već 25 godina svoj život podređuje drugima i za to je napokon dobila čak dva priznanja. Prije manje od mjesec dana Snježana je dobila Nagradu Osječko – baranjske županije za socijalnu skrb, a u srijedu na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručena joj je i Nagrada Grada Našica.

„Meni je izuzetna čast i zadovoljstvo što sam primila ovu nagradu. Teško je biti neskroman nakon toliko godina predanog rada u involviranju branitelja.” – rekla je Snježana Marod, predsjednica Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Istaknula je da je najteže bilo na samom početku, kada je pokušala pomoći bar savjetom i razgovorom, a sada pomaže i na druge načine – pravno i financijski. Snježanin suprug Slavko poginuo je 1991. u oslobađanju vojarne u Našicama, a nedugo nakon njegove pogibije ona se zaposlila u Uredu za obranu Našice kao koordinator za skrb o hrvatskim braniteljima.

Svoj radni odnos zaključila je na mjestu referenta za poslove branitelja u Uredu državne uprave u Osječko – baranjskoj županiji – Ispostavi Našice i nastavila raditi na dobrobiti stradalnika Domovinskog rata, kao i hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Snježana je trenutno nositeljica organiziranja obilježavanja značajnih datuma iz Domovinskog rata, a posebno 21. rujna, Dana oslobođenja od tzv. JNA u gradu Našicama, i 19. listopada – Dan osnutka 132. brigade HV-a. Pokrenula je brojne projekte vezane uz Domovinski rat – spomenicu za poginule pripadnike postrojbi našičkog kraja, izložbu ratnih fotografija 132. brigade te snimanje filma, a sljedeća je aktivnost izrada monografije o 132. brigadi. Marod je bila angažirana i u nastanku spomen-obilježja Uskrsla Hrvatska u Našicama i ploče s imenima poginulih u župnoj crkvi.

„ Iako je rad na ovom polju vrlo zahtjevan i emotivan, mišljenja o ratu su se s godinama mijenjala. U vremenima nakon rata o tome se pričalo s više digniteta nego danas.” – zaključila je Marod, istaknuvši da za svoj rad i motivaciju zahvaljuje svim braniteljima.

VEZANI TEKSTOVI
14/06/2019

VEZANI TEKSTOVI
14/06/2019

VEZANI TEKSTOVI
13/06/2019

Proslava Dana grada Našica započela je veselo i uz pjesmu. Na ljetnoj pozornici kraj dvorca Pejačević održan je koncert “Oceani bezuvjetne ljubavi” na kojem su nastupili članovi Tamburaškog orkestra „Djeca sa zvijezda” uz gosta Nenu Belana i osječku pjevačicu Danijelu Pintarić. Kao vokali nastupili su i Helena Dadić, Mario Huj, Dean Kopri, Kristina Brkić i Novica Todić te Rock band Contessa.

Koncert se održao u organizaciji Turističke zajednice Grada Našica, Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, Tamburaškog društva Dore Pejačević Našice te Grada Našica. Klasična glazba uz varijacije, predvođena dirigentskog palicom Marine Kopri i Deana Kopria, te pjesme Nene Belana oduševila je našičku publiku. Višesatni glazbeni program uključivao je pjesme stranih autora, ali i Časkanje za dvije violine i tamburaški orkestar, nagrađivanu skladbu koju je orkestar izveo na 42. Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe gdje je odnio čak 6 nagrada.

VEZANI TEKSTOVI
11/06/2019

U Rasadniku Gajić održana je završna konferencija zajedničkog projekta Hrvatskih šuma d.o.o. Zagreb, Uprave šuma Podružnica Našice i Mecsekerdő Zrt. Pécs. Projekt pod nazivom “Zaštita hrasta lužnjaka u pograničnom području” (Oak protection) ukupne vrijednosti 650 tisuća eura financiran je iz sredstava Prekograničnog programa Hrvatska – Mađarska. Projekt je trebao trajati 20 mjeseci, no zbog dodatnih istraživanja produžen je za još 2 mjeseca.

Konferenciji su nazočili voditelj Uprave šuma Mecsekerdő Zrt. Pécs Keszi László, voditelj Uprave šuma Podružnica Našice Vlado Keglević, ravnateljica Hrvatskog šumarskog instituta iz Jastrebarskog Sanja Perić te gosti suradnici iz Hrvatske i Mađarske.

„Uprava šuma Našice domaćin je završne konferencije višegodišnjeg projekta u suradnji s kolegama iz Mađarske, a broj gostiju koji je ovdje svjedoči o veličini projekta. Svjedoci smo velikih klimatskih promjena koje se održavaju na naš bio sustav na naše šume, pa i intenzivnog sušenja jasena, hrasta i smreke, a to su najznačajnije vrste kojima se gospodari na širem području Hrvatske. Istraživanja rađena u sklopu projekta imaju za cilj daljnje korištenje dobivenih podataka u zaštiti, uzgoju i održavanju naših šuma.” – rekao je Vlado Keglević.

„Želim istaknuti dvije stvari, nakon višegodišnjeg truda prikupljanja i obrade podataka konačna informacija je spremna za korištenje u gospodarstvu i u razvoju šumarske znanosti. Zaključci ovog projekta čine cjelinu, a takva cjelina traži i nudi nastavak.” – dodao je domaćin konferencije voditelj Uprave šuma Podružnica Našice Vlado Keglević koji je zbog ugroženih vrsta drveća hrasta, jasena i smreke pozvao sve kolege da se uključe u projekte financiranje iz EU projekata. Keglević je također pohvalio rad voditeljice Nataše Rab te joj poželio puno uspjeha u drugim projektima.

„U ovom projektu postavili smo si velike ciljeve, kako je hrast lužnjak jedna od naših najugroženijih autohtonih vrsta drveća u projektu smo gledali na koji način možemo pomoći hrastu da se prilagodi na novonastale klimatske promjene te na sve probleme s kojima se suočava od pada podzemne vode, napada štetnika, pojave invazivnih vrsta koje ugrožavaju pomlađivanja autohtonih hrastovih staništa. Kroz projekt smo napravili i ekološku studiju stanja eko sustava na području šumarije Koška gdje su se kroz dvije godine pratile pojedine pojave u hrastovim sastojinama i promatrali smo na koji način hrast reagira na vanjske podražaje i na izazove. Nakon ovog projekta uspostavljen je prekogranični sustav praćenja podzemnih voda. To je uistinu velika stvar za ovo područje, jer imat ćemo na jednom mjestu podatke na koji način se voda kreće, voda koja je izuzetno važna za hrast i za ostale autohtone vrste u našim šumama. Primijetili smo u zadnjih desetak godina da nam se šume pojačano suše, a jedan od razloga je i spuštanje nivoa podzemnih voda tako da ćemo sada, iz ovog projekta, odmah moći uočiti trend pada ili povišenja podzemnih voda i na primjeren način reagirati.” – rekla je Nataša Rap rukovoditeljica odjela za ekologiju u Upravi šuma Našice te voditeljica projekta Oak protection ispred Uprave šuma Podružnica Našice.

Gostima su se obratili i suradnici iz Mađarske koji su iznijeli svoje viđenje projekta.

„Naš zajednički cilj je očuvanje hrasta lužnjaka odnosno bio – diverzititeta i okoliša u pograničnom području. Apsolutno smo zadovoljni postignutim rezultata, a tome svjedoči i odluka Europske komisije da se naš projekt prezentira kao primjer dobre prakse. Ponosni smo na izgradnju monitoring sustava podzemnih voda te postavljanje 5 meteorolških postaja u pograničnoj zoni čime možemo kontrolirati promjene. Ono što je jako važno što smo na Mađarskoj strani na 150 hektara iskrčiti invazivne vrste.” – rekao je Kiss Milán, Voditelj projekta u Meczekerdő Zrt. Pécs.

„Projekti Oak protection jedan je od 54 projekata odobrenih projekata u prvom krugu financiranja Interreg Mađarska – Hrvatska. Ukupno je bilo prijavljeno 207 projektnih prijedloga, a njih 20 za komponentu 2.2.1. Održavanje ekološkog diverziteta u prekograničnom području.” – izjavila je menadžerica iz odjela prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska Andrea Kakas i poželila puno zajedničkih projekta te dugoročnu suradnju Uprava.

VEZANI TEKSTOVI
11/06/2019

Zahvalnicom Općine Feričanci nagrađena udruga “Prijateljstvo”

Ova je priča dokaz da i u manjim mjestima ljudi mogu postići velike stvari okupivši oko sebe aktivne istomišljenike, mlade naraštaje i dobivši potporu lokalne zajednice. Alen Dado, učitelj razredne nastave, pokrenuo je radionicu za djecu koja se svidjela velikom broju sumještana, uz čiju je pomoć osnovao udrugu učenika, mladih i učenika s poteškoćama “Prijateljstvo”.

Cilj je udruge osigurati djeci i mladima kvalitetno provođenje slobodnog vremena, učenje kroz igru i pomoć u nastavi. Također, osnivanjem udruge otvorili su si vrata za dodatno financiranje, ali i vlastitu prostoriju za rad, koja se nalazi iznad prostora Dječjeg vrtića u Feričancima. „S vremenom je dolazilo sve više ideja, a svaka se vrlo brzo prihvatila, pa je udruga u godinu dana organizirala nekoliko događanja, radionica i aktivnosti.” – ističe Alen Dado, predsjednik udruge.
U prošloj godini imali su više od 130 članova, od toga 92 djece, što je bio pravi dar za njihov treći rođendan, koji su proslavili 8. svibnja. Priznanje im je odano i Zahvalnicom Općine Feričanci, koju su primili u subotu za Dan općine. Iako su svjesni trenutačne situacije, da dosta djece odlazi i da ih se sve manje rađa, to im ne umanjuje želju za radom i bit će zadovoljni ako u godinama koje slijede okupe pedesetak djece. Uz djecu, u udruzi volontira i velik broj roditelja, a sve im se više javljaju i srednjoškolaci koji su prepoznali važnost pomaganja drugima, ali i socijalizacije koju ostvaruju članstvom.


„Imao sam viziju, no ovakav uspjeh nisam predviđao. Danas znam da će udruga nastaviti raditi i rasti.” – dodaje optimistično Dado. “Prijateljstvo” danas surađuje sa svim udrugama u Općini Feričanci, a odnedavno su im novi partneri Opća županijska bolnica Našice i našičko GD Crvenog križa. Ispred njih je, uz prosinac, najaktivnije doba u godini – ljeto. Tada nema škole, djeca su slobodna pa udruga organizira velik broj turnira, igraonica na otvorenom, a za malo više od mjesec dana, 14. srpnja, slijedi Feričanačka biciklijada, koju organiziraju u suradnji s Biciklističkim klubom Našice. Cilj je biciklijade kupnja informatičke opreme za djecu. Predsjednik udruge, nažalost, već više godina čeka na radno mjesto učitelja, a u međuvremenu radi kao asistent u nastavi.

„Nadam se da će se u mom slučaju trud i rad isplatiti, a udruga svake godine potvrđuje svoj rad brojim nagradama.” – zaključuje Dado.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
09/06/2019

U okviru 13. izbora “Najljepše okućnice Grada Našica” ovogodišnje priznanje i nagradu za vrijedne ruke i lijepo uređenje okoliša dobili su:

  1. obitelj Bizik, Radnička 70 b, Markovac Našički
  2. obitelj Ocelić, Ulica Alojzija Stepinca 68, Velimirovac
  3. obitelj Gardaš, Ulica Hinka Juhna 12, Našice.

Izbor “Najljepše okućnice”, u sklopu proslave Dana Grada Našica, organizira tvrtka Pepel-Co u suradnji s Udrugom za kulturu življena DarNa. Povjerenstvo su ove godine činili Hrvoje Pepelko, Milan Papučić i Julije Pepelko koji su razgledali i razmotrilo sve prijedloge za najuređenije okućnice te izabrali one u koje je utkano najviše truda, vremena i ljubavi. Ove nagrade osmišljene su kako bi se potakli, ali i nagradili članovi vrijednih obitelji koji potiču postojanu ljepotu i kulturu življenja na području grada Našica.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
07/06/2019

Prvo izdanje FoodBall Festa Osijek

Simpatija između navijača suparničkih sportskih timova uvijek je bila relativna, no čarobni faktori koji povezuju jedne i druge bez sumnje su dobra hrana, pivo i glazba. Vidjeli smo to na Svjetskom nogometnom prvenstvu održanom u Rusiji prošle godine kao i brojnim drugim susretima nacionalnih nogometnih reprezentacija. Kako je jedna od prvih asocijacija na Slavoniju upravo dobra hrana i domaćinstvo, Turističke zajednice Osječko – baranjske županije i Grada Osijeka zajednički su pripremile prvi tematski street food festival u Osijeku pod nazivom FoodBall Fest Osijek koji se 7. i 8. lipnja održava na Trgu Svetog Trojstva u osječkoj Tvrđi.

Tog vikenda Osijek je domaćin dva značajna sportska događaja, a gradom će vladati nogometna i adrenalinska ludnica! Očekuje nas utakmica kvalifikacija za Euro 2020. Hrvatske nogometne reprezentacije i Walesa koja se održava na rasprodanom Gradskom vrtu i festival ekstremnih sportova Pannonian Challenge koji se održava od 5. do 9. lipnja, a na kojem je prijavljeno više od 300 vozača, među kojima su i velika svjetska imena adrenalinske sportske scene.

Posjetitelje će 7. i 8. lipnja od 17 do 23 sata na glavnom trgu u Tvrđi dočekati uigrani tim od 11 ugostitelja koji će s ponosom predstavljati 11 poznatih nogometnih majstora. Stoga ne propustite priliku pojesti pivski gulaš kod Sina ravnice aka Livin la Vida loca, uživati u vegetarijanskom cheeseburgeru kod Malog zelenog ili popiti craft pivo kod Kaisera Franza von Beckersa. Svoj kutak na FoodBall Festu imati će i NK Osijek, koji vam priprema pravu nogometnu zabavu i brojna iznenađenja za sve generacije. Prvo izadnje osječkog tematskog street food festivala podjednako je okrenuto navijačima, posjetiteljima i građanima Osijeka koji imaju priliku uživati i družiti se uz odličnu brzu hranu, slavonska craft piva, vina i pokoju domaću rakiju.

Pridružite nam se na FoodBall Festu Osijek prije, za vrijeme ili nakon strastvenog navijanja, kad ogladnite u skate parku ili se prije koncerta Leta 3, Hladnog piva ili Atheist rapa koji se toga vikenda održavaju u dvorištu Vege dođite zagrijati uz DJ Kemburgera i DJ Flegmu. Ulaz je slobodan, hrana sportski brza, a pivo i društvo odlično!

Pratite službeni Facebook događaj FoodBall Fest Osijek i Facebook stranicu Visit Slavonija Baranja, gdje možete pronaći više informacija o događaju.

VEZANI TEKSTOVI
06/06/2019

VEZANI TEKSTOVI
05/06/2019

Podgorač najbolji domaćin – Unfirer rekorder 13. sezone Lino višebojca

U subotu, 1.6.2019. godine, održano je 13. finale Lino višebojca u gradu medvjedića Line – Koprivnici. Domaćin finalnog natjecanja bili su Podravka i Sportske novosti, a osnovni cilj, najdugovječnijeg sportsko – zabavnog projekta – Lino višebojca je poticanje školskog sporta, razvijanje zdravih navika te poticanje kulturno – umjetničkog stvaralaštva.

U sezoni 2018./2019., u sportskim natjecanjima Lino višebojca sudjelovalo je preko 10.000 osnovnoškolaca, a finalnom natjecanju pristupilo je 12 škola, odnosno 24 najbolja višebojca iz cijele Hrvatske. Naš kraj su sportskom izvedbom jako lijepo predstavili Lana Oljača te Stefan Unfirer, a njih su podržali učenici, roditelji te, nezaobilazni, kolektiv Osnovne škole Hinka Juhna iz Podgorača koji su na finalno natjecanje kao navijači došli autobusom. Atmosfera na natjecanju bila je ravna nekom svjetskom prvenstvu, prepune tribine navijača koji su skakali, pjevali, mahali transparentima kako bi njihovi predstavnici ostvarili što bolji rezultat.

Svojim dolaskom ovu manifestaciju podržali su te uveličali i poznati sportaši: Zlatko Horvat (rukometaš PPD Zagreba i reprezentativac Hrvatske), Roko Prkačin (košarkaš Cibone i reprezentativac Hrvatske), Enes Garibović (najbolji hrvatski karatist), Ana Konjuh (jedna od najboljih hrvatskih tenisačica) te Magdalena Ećimović i Korina Karlovčan (rukometašice RK Podravka Vegete i reprezentativke Hrvatske), a u zabavnom dijelu pjevali su Tara Thaller i Dino Jelusić.

Osnovna škola Hinka Juhna iz Podgorača dobila je priznanje za najboljeg domaćina u 13. sezoni Lino višebojca, a time dobila čast otvaranja 14. sezone. Stefan Unfirer postavio je rekord sezone te time dobio i nagradu za učenika s najboljim rezultatom u cijeloj sezoni.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print